Hva er et virus?

Jeg tror absolutt alle er enige i at livet leves best uten koronaregler, og nå ser vi lyset i enden av tunnelen. Vel, altså – vi ser lyset i enden av akkurat denne tunnelen, slutten på denne pandemien. Realiteten er at motstandskampen vår har pågått så lenge vi mennesker har eksistert og koronaviruset er bare det siste i en lang rekke av andre sykdomsfremkallende virus.

Skrevet av: Eystein Hoddevik, lege ved avdeling for patologi, Oslo Universitetssykehus

Høsten er her, og covid-19 pandemien er på hell

Variolaviruset, også kjent som kopper

Aldri har vi snakket så mye om virus som hva vi gjør i 2021, men alt er rettet inn mot dette ene koronaviruset – som riktignok har ridd oss som en mare i vel halvannet år. Kommer vi til å klare å bli kvitt det? Det spørs, velfungerende vaksiner til tross. For det eneste sykdomsfremkallende virus vi mennesker faktisk har klart å kvitte oss med noen gang er variolaviruset – det som forårsaket sykdommen kopper.

Det var etter en samordnet, global innsats at verdens helseorganisasjon (WHO) kunne erklære sykdommen kopper for å være utryddet. Det skjedde den 8. mai 1980. På selveste frigjøringsdagen! Man skulle nesten tro det var planlagt – og dét var det nok. Utryddelsen av kopper regnes med rette for å være en av menneskehetens virkelig store bragder og vi kan gjerne kalle det en månelanding. Så når mai kommer neste gang, vet du nå at du ikke bare har én, men to svært gode grunner til å heise flagget.

I dag eksisterer viruset kun i nedfrosset tilstand – i to WHO-godkjente sentra. Det ene er USAs smittevernsenter (CDC i Atlanta, Georgia) – mens det andre er Det russiske statssenteret for forskning på virologi og bioteknologi i Koltsovo, Novosibirsk. Du kan være trygg på at oppbevaringen skjer under ordnede former, og at sikkeroppbudet er høyt. Dette viruset skal forbli bak lås og slå! Eller for å være korrekt – under frysebokslokket.

Historien om hvordan vi fikk bukt med kopper viser menneskeheten på sitt beste. Dette skjedde midt under den kalde krigen, da forholdet stormaktene imellom var på sitt absolutt kaldeste. USA og Sovjetunionen holdt på å bygge opp sine respektive arsenaler med dødbringende atomvåpen – og paradoksalt nok gjorde de samtidig felles front mot denne forferdelige sykdommen ved å donere store pengebeløp til WHO. Ordtaket vil ha det til at “felles fiende utad skaper samhold innad”, og kopper eksisterte både i øst og vest. Mens covid-19 har en dødelighet på mindre enn 1%, ga kopper et dødelig utfall hos omtrent 40% av de som ble syke. Enda godt at den globale innsatsen lyktes!

Mens Covid-19 har en dødelighet på mindre enn 1% ga kopper et dødelig utfall hos omtrent 40% av de som ble syke. Enda godt at den globale innsatsen lyktes!

Eystein Hoddevik

Virus på reisefot

Det er fascinerende å lese om virus, og jeg tror helt oppriktig at virusviten kan utgjøre en kunnskapskur mot sykdomsangst. Men noe av det jeg har skrevet om i boken min «Virus på reisefot» er samtidig egnet til å gi mareritt av verste sort. Ta rabies, for eksempel, som har 100% dødelighet når symptomene melder seg. For første gang på over 200 år hadde vi et tilfelle av rabies på det norske fastlandet i 2019. Kvinnen det dreide seg om hadde vært på ferie i Filippinene og blitt bitt av en forkommen valp. To måneder senere døde hun og ble en del av sykdommens dystre statistikk.

Eystein-Hoddevik-bok-virus-pa-reisefot-cingulum
NYHET HOS CINGULUM! I denne populærvitenskapelige og underholdende boken får du bli med på virusenes utrolige reise og lære mer om hva de består av, hvordan de smitter og lager sykdom, og hva som skjer når et virus inntar kroppen. Les mer

Tittelen er alt annet enn tilfeldig valgt

Tittelen på boken “Virus på reisefot ” er alt annet enn tilfeldig valgt. Virus reiser mellom oss for å smitte, men reisen fortsetter inne i oss – og slik forårsaker de sykdom. Rabies er en sykdom som illustrerer dette til fulle. Rabiesvirusene kobler seg på nervecellene våre, suges inn i dem og blir transportert inn til ryggmargen og hjernen vår, hvor de deler seg og formelig kaprer hjernen vår.

Viruset har kun 5 gener, og proteinproduktet av ett av disse genene fungerer som et signalstoff i hjernen. Og hva gjør signalstoffet? Det fører til fryktløshet, aggressivitet – og for hundenes del: biting! I spyttet finnes nydannede virus, og på den måten spres viruset videre til en ny vert. Infeksjonen som viruset forårsaker fremmer altså den adferden som gagner virusets videre spredning! Tenk om HIV-viruset hadde benyttet samme strategi?! Da hadde HIV-positive mennesker fått økt seksualdrift. Det skulle tatt seg ut. Enda godt at det kun er rabiesviruset som har evnen til å påvirke pattedyrhjernen slik det gjør!

Virus er våre læremestere

Sykdomslære om virus er én ting. Vel så fascinerende er det å se hvordan virus fletter seg inn i vår historie og utvikling. På et vis er de våre læremestere, selv om måten de tar oss i lære på kan være svært så brutal og i verste fall ha dødelig utfall. Men det er ikke til å stikke under stol at våre mange ‘virale’ kamper har tvunget oss til å gjøre enorme vitenskapelige fremskritt. Det beste eksempelet er vaksinasjon.

Vaksinasjonen

Verdens første vaksine, fra 1796, var det den engelske legen Edward Jenner som forestod og den vaksinen var et virus! På folkemunne het det seg at de britiske budeiene var så vakre, trolig fordi få av dem – eller ingen – ble vansiret av kopper. Budeiene lot til å være beskyttet mot sykdommen. Årsaken lå i deres daglige virke. De passet på kyr. Og kuene? De ble syke med en annen type kopper – kukopper, forårsaket av et virus som lignet på variolaviruset (koppeviruset), men som var såpass forskjellig at det på ingen måte ga like alvorlig sykdom hos mennesker. Forskjellig, men likevel likt nok til at det samtidig ga beskyttelse mot koppeviruset! Jenner laget et eksperiment for å teste om kukopper faktisk kunne beskytte mot sykdommen kopper.

Verdens første vaksine

Omstendighetene rundt uttestingen er spesielle. Etiske normer var av en annen sort mot slutten av 1700 tallet og verdens aller første vaksinerte menneske – det ble den ni år gamle sønnen til Jenners egen gartner. Jenner tok tok puss fra hånden til en budeie som var smittet av kukopper, og førte dette inn i huden til niåringen. Men for å teste at metoden faktisk beskyttet mot kopper måtte gutten deretter utsettes for ekte kopper. Det ble gjort både én og to ganger, og heldigvis – heldigvis! – fungerte forsøket. Verdens første vaksine var et faktum. Slik hadde forsøket ikke blitt gjort i dag! Det er ikke innafor å eksperimentere på niåringer, eller andre barn, når det er snakk om en sykdom med 40 % dødelighet!

Ekstremt mange typer virus

Det finnes ekstremt mange forskjellige virus. Noen av dem lager sykdommer hos oss mennesker, men de fleste gjør det ikke. Jeg har latt meg fascinere av hvordan virus har drevet oss til innovasjon. De har inspirert oss til å lage pustemaskiner, vaksiner, videreutvikle laboratorieteknikkene våre, medisiner å stagge dem med og sist – men ikke minst – et verktøy for å redigere gener! Antallet nobelpriser som stammer fra forskning på virus er mange, og det vil komme flere.

Jeg kan ikke gjøre annet enn å berolige deg: Vi mennesker er drivende dyktige på å stagge reiselystne virus og uansett hvor SARS-CoV-2 måtte ha sitt utspring fra, så varer ingenting evig. Covid-19 pandemien vil ha en slutt, og når så skjer gleder jeg meg til å håndhilse på de jeg møter. Slik vi gjorde det før mars 2020.

Fram til da begrenser jeg meg til å vise deg mine erfaringer – dels egenopplevde – med ulike virus. Det er noe av det du finner mellom sidene av boken “Virus på reisefot”.

VIRUS PÅ REISEFOT – en reiseskildring om virus og mennesker. Nysgjerrig? Sjekk ut boken her

Om Eystein Hoddevik

Eystein-Hoddevik-lege-cingulum
SI HEI til Eystein Hellstrøm Hoddevik!

Eystein Hellstrøm Hoddevik (f.1980) jobber som lege ved avdeling for patologi, Oslo Universitetssykehus. Han har doktorgrad innen molekylærbiologi og nevrovitenskap. Han har bodd i Frankrike, Skottland, Tyskland og Sverige og har jobbet som lege i marinen, på skip, på legevakt og ved indremedisinske avdelinger. Han er gift og har fire barn.

FRA YOUTUBE: Hva er egentlig et virus? Selv erfarne mikrobiologer må ta seg en liten tenkepause før de besvarer dette enkle spørsmålet.

Les andre aktuelle artikler fra fagbloggen: