Anafylaksi og avocado

Alle som mer eller mindre har noen som helst grad av kjennskap til et samfunn har hørt om eller kjenner til begrepet hospital eller sykehus. Men har du hørt om et helsehus?

Skrevet av Anne-Kari Vangen, ambulanselærling på 2. året og en av våre faste bloggere

Jeg har selv opplevd anafylaksi, og skal fortelle litt om det. Og det skjer innimellom at vi i ambulansen må ut på dette. Ved anafylaksi er det viktig å være rask på tiltakene, slik at pasienten ikke blir verre, eller i verstefall går i stans og dør.

anafylaksi-avocado-cingulum

Anafylaksi

Men litt om hva anafylaksi er.

Allergi er når kroppen reagerer på noe du har spist, fått inn via hud, øyne eller injeksjon. Ved anafylaksi blir ofte luftrøret/slimhinnene opphovnet, man blir tungpustet, pipende pustelyder, tungen kan hovne opp, man kan bli kvalm med oppkast, få utslett på huden og falle i bevissthet. En slik reaksjon kan komme etter bare minutter etter man er eksponert for det kroppen reagerer på. Uten rask behandling kan personen gå inn i anafylaktisk sjokk.

Denne voldsomme immunreaksjonen skjer ved at det stoffet du reagerer på, bindes til en type celler i kroppen som kalles mastceller, og ødelegger disse. Fra de ødelagte mastcellene skilles det ut en rekke stoffer som er opphavet til de kraftige reaksjonene. Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene ut i vevet utenfor blodårene, og kraftige betennelsesreaksjoner oppstår. Dette ser en ved at hud og slimhinner hovner opp, det samler seg væske under huden, rundt øyne og andre steder. Etter hvert kan det bli så lite blodvæske i årene at også blodsirkulasjonen svikter. Vedkommende går da i sjokk. De fleste organer i kroppen rammes av den allergiske reaksjonen, men det er særlig virkningene på blodomløpet (sirkulasjonen) og luftveiene som er skyld i den livstruende situasjonen. Hevelse av slimhinner fører til at det blir trangt i luftveiene. Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse. (kilde: https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/allergisk-sjokk-anafylaksi/)

Personlig opplevelse

Når jeg var ca 17 år gammel fikk jeg en allergisk reaksjon av jordbær. Jeg hadde alltid spist det før og aldri reagert, så jeg forventet ikke dette. Jeg var på jobb i en butikk, og sjefen hadde med jordbær fra egen hage til oss, så jeg spiste det med sukker og fløte på bakrommet (det er jo så sykt godt!) Jeg fikk en følelse at det begynte å prikke under beina mine, det begynte å svi i hendene mine, og så kjente jeg at halsen ble trang, og det ga seg ikke. Det var da jeg fikk panikk og løp ut til kollegaen min. Hun ringte ikke ambulansen (dette var vel rundt 2003-2004 ish) men min mor (som er sykepleier).

Mamma hentet meg og kjørte meg til et legekontor jeg aldri har vært på før, og der fikk jeg en sprøyte og tabletter. I etterkant har jeg tatt blodprøver for å se om jeg reagerer på jordbær. En lege sa at jeg ikke fikk utslag på testen, og at jeg kunne prøve å spise jordbær igjen, men måtte være i nærheten av et sykehus i tilfelle jeg skulle få en reaksjon igjen.

Eeeeeh, for å si det sånn, jordbær er ikke så godt, for den opplevelsen husker jeg som den var i går.

Anne-Kari Vangen


Når man opplever å ikke puste ordentlig, så vil man ikke oppleve det igjen. Derfor holder jeg meg til bringebær. Nå skjønner jeg jo hva jeg fikk på legekontoret den gangen, etter å ha lært behandlingen av anafylaksi. Jeg fikk kortison og antihistamin. Jeg tror ikke det var adrenalin siden jeg enda hadde «god» pust.

Ved anafylaksi er ABCDE viktig

Man må være forberedt på å måtte gi adrenalin. Adrenalin stopper ikke den allergiske reaksjonen, men den er livreddende mens man venter på at de andre medikamentene skal virke, og derfor er viktig å vite hvor mye man skal gi. AVOCADO-kortet til Cingulum kan dermed være greit å ha i lommen, slik at man kan se hva man skal huske (men først og fremst følg din lokale protokoll). Avocado kortet inneholder forslag til dosering av legemidlene og fremhever i hvilken rekkefølge tiltakene er viktige.

Avocado-kortet-cingulum
Huskeregler er gull verdt, og hjelpekortene til Cingulum kan hjelpe deg på veien.

AVOCADO-huskeregelen

A – Adrenalin
V – Volum
O – Oksygen
C – Cortison
A – Antihistamin
D – Diagnose
O – Observasjon


Man lærer av å øve, og når det virkelig gjelder, lønner deg seg å være trygg på opptrekk og eventuelt fortynning av adrenalin. Du skal kunne regne ut dose/mengde/styrke, og er du lærling anbefaler jeg å øve på dette når det er en rolig tid på jobb. Syns du det er vanskelig å huske på alle reglene for legemiddelregning, så kan det være lurt å ha legemiddelregningskortet fra Cingulum sammen med ID-kortet ditt.

Blogges!
Anne-Kari

Legemiddelregningskort

Kjøp legemiddelregningskort eller klistremerke

Legemiddelregningskort (hardplast)

Se kortet i nettbutikken

Legemiddelregnings-klistremerke-stort-cingulum
Legemiddelregning klistremerke (stort)

Se klistremerket i nettbutikken

legemiddelregning-klistremerke-cingulum
Legemiddelregning klistremerke (lite)

Se klistremerket i nettbutikken


Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: