Hva er en helsefagarbeider?

Helsefagarbeider. Selve ordet definerer godt hva vi jobber med. Å være en helsefagarbeider inngår mange ting som man kanskje ikke er klar over. Vi skal være tålmodige, ydmyke, fagkyndige, rolige og til å stole på.

Skrevet av: Tore Foldal Moe, helsefagarbeider

Jeg heter Tore, og er helsefagarbeider. For meg var det å jobbe i helsevesenet litt tilfeldig. Før jeg ble kjent med helsevesenet var jeg under NAV AAP i flere år før jeg plutselig en dag fikk sjansen til å være med i et nytt prosjekt mellom fylkeskommune, kommune og NAV i Vestfold. De kalte det Menn i Helse.

Tore-Foldal-Moe-helsefagarbeider-cingulum-2
SI HEI TIL TORE! Følg han gjerne på Instagram @helsetore

Menn i Helse

Mitt utdanningsløp i Menn i Helse, ble derfor litt annerledes enn det som de fleste andre ville gått gjennom. Vi begynte utdanningsløpet med en innledningsfase der vi jobbet i tre måneder på en helseinstitusjon som «helserekrutt», for å se hvordan vi som enkeltpersoner passet til dette faget. Litt frafall av rekruttene var det, men jeg greide å bestå og kom meg videre i løpet.

Mitt utdanningsløp

For å kunne bli helsefagarbeider måtte jeg gå gjennom ett komprimert løp av Helse- og oppvekst VG 1 og 2 etterfulgt av ett år som lærling i helsevesenet. Studiet ble avsluttet med en omstendig fagprøve som utfordret meg til å tenke nytt, utfordre meg selv og være empatisk og objektiv.

«Det er i arbeidslivet du begynner den ordentlige læringen». Det var det jeg fikk høre til stadighet av både lærere og veiledere. Jeg har vært så heldig og hatt gode lærere og veiledere som er kunnskapsrike, reflekterte og som utfordret tankemåten min. Selv tenker jeg at noe av det viktigste jeg har gjort er å være åpen for konstruktiv kritikk og tenke at det er alltid rom for forbedring. I dette yrket blir man aldri utlært.

helsefagarbeider-nokkelring-cingulum
Nøkkelring til helsefagarbeidere. Fargen er valgt utifra input fra yrkesgruppen selv og oser av yrkesstolthet. Se den her

Hvor kan jeg jobbe?

Men hvor kan jeg som helsefagarbeider jobbe? Utdanning.no har ett ganske godt svar på dette:

«Helsefagarbeideren jobber i hjemmetjenesten, på sykehjem, på bo- og servicesenter, på sykehus, i rusomsorgen, innen psykiatrien, i boliger for personer med fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse, ved opptrenings- og behandlingssentre, og i skolen med barn eller ungdom som har behov for ekstra hjelp.»

Hva gjør en helsefagarbeider?

Som helsefagarbeider har du et bredt spekter av ting du skal kunne og beherske. Kort fortalt skal du, som helsepersonell fungere som en utvidelse av brukeren eller pasienten. Du skal tilrettelegge, veilede og bistå brukeren, slik at brukeren skal kunne fungere som før, før han eller hun ble syk eller fikk redusert funksjonsnivå. Vi skal kartlegge brukerens videre behov, dokumentere og lage gode tiltaksplaner som bidrar til at alle som yter helsehjelp, skal kunne følge tiltaksplanene som rene «oppskrifter» uten å ha møtt pasienten.

Jeg kom opprinnelig fra et mannsdominert yrke og hadde liten innsikt i hva som egentlig foregikk i helsevesenet. Alt jeg visste var at det var hovedsaklig kvinner som jobba der, og at arbeidsoppgavene bestod mest av hygiene og medisiner. Jeg tok grundig feil der gitt! Etter å ha gått fra praksiselev til lærling, til ferdig utdannet, kan jeg bare konstantere med at yrket er mer enn rumpevask og medisinutdeling. Det er nok av stress, tidspress, utfordringer, blod, svette og tårer. Men de gode stundene veier opp for alt det.

Jeg kom opprinnelig fra et mannsdominert yrke og hadde liten innsikt i hva som egentlig foregikk i helsevesenet. Alt jeg visste var at det var hovedsaklig kvinner som jobba der, og at arbeidsoppgavene bestod mest av hygiene og medisiner. Jeg tok grundig feil der gitt!

Tore

I Norge trenger vi bare flere og flere til helsevesenet, både sykepleiere og helsefagarbeidere. Hvis du kunne tenke deg å jobbe i helsevesenet, ikke nøl- bli en helsefagarbeider!

Jeg driver min egen Instagram konto som du kan følge på @helsetore 

helsefagarbeider-tore-instagram-cingulum-2

Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: