Topp 10 apper for helsepersonell

Fagutvikler Anders Christoffersen i Cingulum har tittet på sin egen mobil, og plukket ut sine ti favorittapper som han bruker både i sykepleierrollen og i legerollen.

Skrevet av Anders Christoffersen (fagligutvikler i Cingulum)

Vi i Cingulum elsker analoge hjelpemidler som for eksempel de medisinske referansekortene våre. De er alltid med i lommen og kan sprites av. Det er også situasjoner hvor vi føler det er unaturlig å ta opp mobilen, men mer naturlig å ta opp et huskekort.

Allikevel har vi en del apper på mobilen som vi bruker svært ofte i vår kliniske hverdag. Fagutvikler Anders Christoffersen har tittet på sin egen mobil, og plukket ut sine ti favorittapper for helsepersonell og studenter som han bruker både i sykepleierrollen og i legerollen. Noen brukes oftere enn andre, men alle er nyttige. Her er Anders sine topp 10 apper for helsepersonell i klinikken.

Bilde av helseapper for studenter og helsepersonell, Cingulum AS
Fagutvikler Anders Christoffersen har tittet på sin egen mobil, og plukket ut sine ti favorittapper for helsepersonell og studenter.

1. Felleskatalogen

Bilde av appen Felleskatalogen, Cingulum

Felleskatalogen er trolig en av de mest brukte appene mine. Her kan jeg raskt søke opp informasjon om alle legemidler, dosering og interaksjoner. Alle som arbeider med pasienter bør ha denne installert på mobilen. Tiden hvor en bladde i den tunge felleskatalogboken er forbi. Jeg tenker på skrekk og gru på når legevaktsleger hadde denne boken med seg i legekofferten. En app veier betydelig mindre og er mye raskere å bruke.

Pro-tip er at du kan lagre ofte brukte legemidler som favoritter.

Anders Christoffersen

2. Legevaktshåndboken

Bilde av appen Legevakthåndboken

Legevaktshåndboken er også hyppig brukt, spesielt når jeg arbeider på legevakt. Jeg brukte den også mye i ambulansen og på akuttmottaket. Den har nyttig informasjon og råd om behandling innenfor en rekke vanlige tilstander og akuttmedisinske tilstander. Både søkefunksjonen og en logisk kapittelinndeling gjør den lett å bruke. Har du dødtid i praksis eller på jobb er den også utmerket til faglig utvikling.

3. Antibiotika

Bilde av Antibiotika-appen

Selv om Felleskatalogen-appen inneholder informasjon om alle antibiotika-medisinene vi bruker, så er denne appen enda mer spisset. Den har også en rekke råd for pasientbehandling med antibiotika og fungerer som en utmerket veileder for klinisk praksis. Et absolutt must for alle leger og andre som forskriver eller håndterer antibiotika.

Selv om Felleskatalogen-appen inneholder informasjon om alle antibiotika-medisinene vi bruker, så er denne appen enda mer spisset.

Anders Christoffersen

4. Utregning

Bilde av utregningsappen

Jeg brenner for legemiddelregning og legemiddelhåndtering. Derfor utviklet vi legemiddelregningskortet, klistremerkene og legemiddelregningsdelen på det medisinske referansekortet. Jeg har sterk tro på at det å ha de viktigste formlene lett tilgjengelig reduserer feil.

Det er allikevel ikke til å skyve under en stol at av og til så blir en skikkelig i tvil, spesielt om det er noe en gjør sjeldent, som for eksempel fortynning. Denne appen er fantastisk lett, og brukes ved at du taster inn informasjon om forordningen og informasjon om legemiddelet. Du får så stegvis hjelp med utregningen, samt mulighet til å vise matten for å sjekke deg selv. Husk at den ikke erstatter dobbeltkontroll, og at du må gå god for matten, men den er et godt hjelpemiddel.

Husk at Utregnings-appen ikke erstatter dobbeltkontroll, og at du må gå god for matten, men den er et godt hjelpemiddel.

Anders Christoffersen
Bilde av De tre viktigste formlene for legemiddelregning samlet på ett og samme klistremerke, Cingulum
LEGEMIDDELREGNINGSKLISTREMERKE – De tre viktigste formlene for legemiddelregning samlet på ett og samme klistremerke!

5. Pediatri

Denne er pediatri-veilederen i app-form. Den er utgitt av helsebiblioteket og norsk barnelegeforening. Den oppdateres jevnlig, og er et supert hjelpemiddel om du arbeider med barn. Den er inndelt i akutt pediatri og generell pediatri. Den er også et godt alternativ til nettaviser når du har dødtid på nattevakt.

6. VAP

VAP står for veileder i akuttpsykiatri, og den er utviklet av Akershus Universitetssykehus og Sykehuset Østfold. Den dekker en rekke akuttpsykiatriske problemstillinger, medisinering, juridiske forhold og psykofarmaka. Et absolutt must om du arbeider innenfor psykiatrien, legevakt, akuttmottak, DPS eller psykiatrisk ambulanse.

7. Elektrolyttveilederen

Elektrolyttveilederen er om mulig en av de mer nerdete appene på denne listen, og muligens ikke for alle. Arbeider du som lege må du uansett til tider forholde deg til elektrolytter og elektrolyttforstyrrelser, så denne appen kan være nyttig. Den dekker en rekke tilstander med hypo- eller hyper- foran seg. Den gir en kort innføring i forskjellige infusjoner og omregninger.

8. Medisinsk biokjemi

Når du trodde listen ikke kunne bli mer nerdete, så kom denne appen. Medisinsk biokjemi-appen gir deg nyttig informasjon om de aller fleste blodprøver som tas på sykehuset. Den forklarer referanseverdier og analysering. Et svært nyttig hjelpemiddel for alle som jobber klinisk, men spesielt nyttig for medisinstudenter og leger.

9. Oversett

Det finnes en rekke gode apper for å oversette språk, men jeg liker spesielt godt Oversett-appen. Den fungerer både med tekst og med tale. Svært praktisk om du skal oversette enkle ord eller hele setninger. Den erstatter naturlig nok ikke bruk av tolk, men kan være fin om du bare raskt må formidle noen korte beskjeder eller ord. Er også ypperlig om du jobber innen akuttmedisin og ikke har tolketjenester tilgjengelig.

10. Observations

Observations-appen fungerer enkelt og greit ved at du taster inn vitale parameter, og så får du en NEWS2 score. Fin om du bruker mye NEWS2 på din arbeidsplass.

Bonus app: UpToDate

Up To Date-appen er en av de aller beste kildene til oppdatert medisinsk kunnskap. Nettsiden er fantastisk, og appen gjør at du kan ha denne informasjonen med deg over alt. Husk å opprett bruker og logg på. Ofte er det mulig å få gratis tilgang enten gjennom jobb eller gjennom universitetet du studerer på. Når du har laget deg gratis bruker på nettsiden, så kan du også bruke denne i appen slik at du har tilgang hjemmefra når du ikke er på IP-adressen til jobben eller skolen.

Up To Date-appen er en av de aller beste kildene til oppdatert medisinsk kunnskap.

Anders Christoffersen
Bilde av Anders Christoffersen, faglig ansvarlig i Cingulum, sykepleier og lege
HEI! Jeg er Anders. Jeg er faglig ansvarlig i Cingulum, og er utdannet sykepleier og snart ferdig lege. Les gjerne mer om Cingulum og meg her.

Andre aktuelle artikler: