«Topp fem-helseråd» fra Anders Christoffersen
Hvordan får en god helse, og hva er egentlig god helse? Vi har spurt seks ulike helseprofesjoner om deres «Topp fem-helseråd», og dette er del 1 av 7. Møt Anders Christoffersen; hjelpepleier, sykepleier og lege.
Skrevet av: Anders Christoffersen, hjelpepleier, sykepleier og lege
Hvordan får en god helse? Dette har mennesker spurt seg om i lange tider. Nettet florerer av helseråd og lister med quick fix-løsninger på alle mulige helseproblemer. Hva er egentlig god helse? Det som er god helse for meg er ikke nødvendigvis god helse for deg. Det å gi råd til god helse blir derfor ganske vanskelig.
Som et lite eksperiment spurte jeg en rekke forskjellige mennesker innenfor forskjellige helseprofesjoner om å skrive sine topp fem helseråd for god helse. De ble alle instruert i å ikke overtenke, og at rådene kunne gjelde både mental og fysisk helse.
Under følger først mine råd som jeg skrev før jeg fikk input fra de andre. Deretter, de kommende torsdagene og søndagene, kan dere lese hva de forskjellige profesjonene har svart i de kommende innleggene. Så følg med!
1. Kjøp en Kindle paper white
Lesing er bra for sinnet, det er jeg helt overbevist om. Selv har jeg slitt mye med hva jeg selv har diagnostisert som mobilavhengighet. I mitt forsøk på å behandle denne avhengigheten prøver jeg å bytte ut dødtid med å lese på Kindle. Jeg forsøker å ha den med meg så mye som mulig, og å ha den tilgjengelig hjemme. Det er bedre å fylle 15 minutter dødtid med lesing enn tankeløs scrolling på mobilen.
Ettersom en Kindle paperwhite kun kan brukes til lesing, så er den perfekt til formålet. Jeg blir derfor ikke fristet til og heller lese nettaviser, se Netflix eller sjekke Facebook. Jeg har aldri angret på en leseøkt, og føler meg både bedre og mer motivert etter å ha lest noen sider. Tror dette er bra for min egen mentale helse, og sikkert for din også.
2. Ikke sov med mobilen
Mitt tips nummer to handler dessverre også om mobilen, men indirekte om søvn. Det er helt vesentlig for god helse å få nok søvn – og god søvn. Jeg har mistet mye søvn over meningsløs sjekking av mobilen, eller at jeg kaster bort tid om morgenen for å sjekke mobilen før jeg står opp.
Mine to tips her er å legge mobilen på et annet rom når du legger deg, og å ikke hente den før du har dusjet om morgenen. Dette gir både mer og bedre søvn, og samtidig får deg raskere opp av sengen. Kombiner gjerne dette tipset med mitt første tips, og ta med deg Kindle når du legger deg for litt lesing på sengen.
Legg mobilen på et annet rom når du legger deg, og ikke hent den før du har dusjet om morgenen.
Anders Christoffersen
3. Trening
Jeg har aldri angret på en treningsøkt! Har du?
Trening har for meg vært avgjørende for både fysisk og mental helse. En av mine beste avgjørelser var å øke treningsmengden under eksamensperiodene på legestudiet, og jeg er overbevist om at dette bidro til bedre resultater.
Foruten den utrolig gode effekten trening har på fysisk helse, så bidrar det også til bedre humør og mer energi. Totaleffekten av trening tror jeg sterkt bidrar til både økt fysisk og mental helse.
For meg er det ikke så viktig hvilken treningsform du sverger til (selv om jeg personlig er sterk tilhenger av kardio og jogging). Det viktigste er at du er i fysisk aktivitet, enten det er å gå turer, spille en sport, padle kajakk eller sykle til jobben.
Klarer du å begynne med og sykle, jogge eller gå til jobben, så har du gjort mye allerede. Selv har jeg som mål å gå en tur eller jogge hver dag – uavhengig hvor kort turen er. I skrivende stund har jeg et «100 dager med jogging på rad-prosjekt», og det kan anbefales!
Klarer du å begynne med og sykle, jogge eller gå til jobben, så har du gjort mye allerede.
Anders Christoffersen
4. Frukt, nøtter og grønnsaker
Jeg har en lei tendens til å kjedespise, spesielt når jeg leser og studerer. Det er kanskje et velkjent fenomen for flere?
Et vesentlig tiltak for egen helse var å begynne og snackse på frukt, grønnsaker og nøtter. Jeg lemper også på med grønnsaker til middagen for å være mett lenger. Ved å fjerne masse usunt fra småspising i det daglige, så er det enklere å unne seg noe skikkelig digg når en først skal kose seg.
Penger brukt på god frukt, nøtter og grønnsaker mener jeg lett kan ses på som en investering i egen helse og velvære. Ved å ta disse grepene i hverdagen føler jeg heller ikke på noe dårlig samvittighet når jeg spiser godteri, kaker eller donuts når jeg skal kose meg.
5. Ta trappene
Bytt ut heis med trapper! Det gjør utrolig mye utav seg i løpet av et helt år. Om du ikke vil gjøre det konsekvent, så gjør det i alle fall på jobb. Lag en regel for deg selv om at du for eksempel må gå trappene når du kommer og går fra jobb, eller at du alltid må gå trappene på jobb, men kan bruke heis i fritiden. Lag en regel som funker for deg. Det blir utrolig mye bra kardiotrening i løpet av et år, og gir deg en bedre start på dagen.
Følg med hver torsdag og søndag for flere helseråd
De neste ukene, hver torsdag og søndag, vil det bli publisert flere helseråd fra en rekke spennende mennesker innenfor helsevesenet.
De jeg har spurt om helseråd fra er følgende:
Eva Eline Tandstad
Vernepleier
Vemund Varg aka. Helsebrosjan
Sykepleier
Tore Foldal Moe
Helsefagarbeider
Hilde Sandvik-Olsen
Fysioterapeut
Hans Gøren Løkken
Ambulansearbeider
Charlotte Mjelde
Psykolog
Det kommende innleggene inneholder derfor personlige tips og råd fra forskjellige yrkesgrupper. Det blir spennende å se om det er noe gjentagende temaer i rådene.
Følg med!
Andre aktuelle artikler fra fagbloggen:
- Les også: Boken «En sykepleiers hverdag»
- Les også: Topp 10 apper for helsepersonell og studenter
- Les også: Jeg er vaksinert-button