Fra frisør til ambulansearbeider

Kan en bli ambulansearbeider i voksen alder? Ja det kan du! Les hvordan veien til Anne-Kari Vangen var, da hun gikk fra frisør til ambulansearbeiderlærling.

Skrevet av Anne Kari Vangen, ambulanselæring på 2. året

Hva vil jeg bli når jeg blir stor?

Jeg, som mange andre, ante ikke hva jeg ville jobbe med da jeg gikk på videregående. Jeg gikk ut av vgs i 2006 (sier litt om hvor gammel jeg begynner å bli), og da gikk jeg tegning, form og farge (jeg tok tre år), så jeg gikk ut med generell studiekompetanse. Etter videregående dro jeg til Trondheim, og gikk et år på illustrasjon, men fant ganske fort ut at dette ikke var noe for meg. Så tok jeg deretter frisørfagene hos en privat frisørskole i Trondheim, og jeg gikk ut i læretid etter seks måneder.

Etter to år satt jeg igjen med et fagbrev i damefrisørfaget.

En kollega av meg hadde gått makeupartist i Bergen, på en ett-årig fagskole, og jeg fant ut at her ville jeg gå! Så jeg flyttet helt alene, uten en gang å ha vært i Bergen, fått meg frisørjobb via telefon og skulle gå skole, og planen var å være i Bergen i ett år (…og er nå inne på år 11 i Bergen).

Anne Kari gikk fra frisør til ambulanselæring, Cingulum
Anne Kari gikk fra frisør og makeup-artist til å studere ambulanselæring.

Ernæringsstudie og akuttmedisin

Etter noen år i Bergen begynte jeg på ernæringsstudie. Her tok jeg bachelor – primært via nett. Første året på ernæring, dvs. medisin grunnfag, var vi innom akuttmedisin, og det var da jeg kom inn på tanken om ambulansefag. Jeg husker veldig godt at jeg satt på biblioteket og søkte på paramedisin (bachelor) for å se hva dette studiet gikk ut på. Men – jeg følte jeg ikke var helt klar da. Det viste seg at jeg ikke klarte å legge fra meg den tanken om å jobbe i ambulansen.

Første året på ernæring, dvs. medisin grunnfag, var vi innom akuttmedisin, og det var da jeg kom inn på tanken om ambulansefag.

Påmelding, åtte eksamener og læreplass

I 2018 tok jeg steget, og meldte meg på NKI, en privatskole, for å ta programfagene. Så tok jeg fagene og hele åtte (!) eksamener! Så var det å søke læreplass. Det var litt av en prosess! Jeg søkte i Bergen, Fonna, Førde og Helgeland. Jeg fikk ikke opptak i Bergen, Fonna eller Førde, men fikk oppe i Helgeland. Da begynte jeg å planlegge hvordan jeg kunne ta læretiden der oppe og bo i Bergen, og det er ikke så lett med tanke på at man har en mann som man bor sammen med. Men vi var klar for et langdistanse forhold.

En dag var jeg og hospiterte i ambulansen, og telefonen min ringte da jeg var med en pasient. Jeg tok ikke telefonen siden jeg var med pasienten og det var et ukjent nr. Etter oppdraget googlet jeg telefonnummeret, og det var han som var lærling-ansvarlig i Bergen som hadde ringt.

Det var slik at en deltager hadde trukket seg fra opptaket, og hurra, da sto jeg på venteliste! Inne på akuttmottaket sto jeg og hoppet litt for meg selv av glede. Nå fikk jeg en sjanse! Og – etter opptaket fikk jeg læreplass.

Det var slik at en deltager hadde trukket seg fra opptaket, og hurra, da sto jeg på venteliste! Inne på akuttmottaket sto jeg og hoppet litt for meg selv av glede. Nå fikk jeg en sjanse! Og – etter opptaket fikk jeg læreplass.

Fra frisør til ambulansearbeiderlæring

Det å være utdannet frisør har sine fordeler, fordi man blir veldig god til å snakke med mennesker! Small talk er ikke noe problem, og i helsevesenet kan det være greit å kunne snakke om vær og vind, og spesielt om du har en lang ambulansetur som tar litt tid (en transporttur).

Ambulansearbeider Anne Kari med medisinske referansekort fra Cingulum
Anne Kari på jobb, med praktiske medisinske referansekort fra Cingulum.

Det har ikke vært lett å skifte yrke i en alder av 31 år (nå snart 34), fordi mange forventer at i den alderen skal du ha alt på stell. Du skal gjerne ha familie, stabil jobb, stabil inntekt og kanskje ha noen prosjekter på siden.

Men jeg har alltid gått min egen vei, og jeg har alltid funnet en måte å klare ting på, ikke perfekt, men har kommet i mål.

Hva skal man tenke på om man vil inn i akuttmedisin?

Arbeidstiden

Det er litt forskjellig hvordan vaktene er delt opp, men her jeg er nå, har vi 12 og 24 timers vakter. Vi jobber dag, natt, bursdager og helligdager, og du må belage deg og måtte gå glipp av noen begivenheter.

Komfortsonen

Du må være forberedt å gå ut av komfortsonen, fordi du møter på alle mulige mennesker i forskjellige kriser i livet. Du må også være psykisk forberedt på at du kan se ting som kanskje ikke er like trivelig.

Få læreplasser

Det er viktig å tenke på at det er få læreplasser. Det kan derfor hende at du må søke i noen år før du får plass. I frisørfaget er det flere læreplasser.

Kollegamiljøet

Det er veldig store forskjeller i kollegamiljøet. I ambulansen jobber man mye sammen, og kollegaene blir nesten som en «familie». Man blir veldig godt kjent med hverandre, både på godt og vondt. Derimot, i en frisørsalong kommer man gjerne kl. 10-17, har en full liste, og det samme har kollegaene dine, og man møtes kanskje i lunsjen, før man går hjem. Dette fungerer for veldig mange, og de trives med det.

For meg ble jeg lei av rutiner og lister. Jeg liker å ha en hverdag der jeg ikke vet hva jeg kommer til, men må være forberedt på alt.

Dette er faget mitt! Og – jeg skal bli god!

Jeg har enda litt læretid igjen i ambulansen, men merker dette forløpet er mye mer krevende enn det læretiden i frisørfaget var. Jeg var voksen da jeg gikk inn i faget, og jeg beundrer virkelig de som kommer direkte fra videregående som kanskje akkurat har blitt 18 år, og blir kastet ut i situasjoner som er skumle.

Jeg har vært litt vimsete når det kommer til å finne mitt yrke, men nå har jeg virkelig funnet yrket jeg vil bli gammel i! Det er helt rart, og dette sier jeg til mange: jeg gleder meg hver gang jeg skal på jobb, og jeg har fått den følelsen at: DETTE, dette er faget mitt! Her kan jeg blomstre og bli god! Og – jeg skal bli god!

Les mer om Anne Kari: «Si hei til våre to faste fagbloggere»

Ambulansearbeiderlærling Anne Kari på jobb, Cingulum
Si hei til Anne-Kari! Hun har blitt en av våre to faste fagbloggere. Les mer om henne her.

Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: