Hallo – Adjø
Tittelen på dette innlegget «Hallo – Adjø» omhandler smerte. Helsepersonell er kjent med Numeric Rating Scale (NRS), og i den senere tid har jeg reflektert litt over smerte. Hallo fentanyl – adjø morfin!
Artikkel skrevet av Erik Emberland Andersen
Har du hørt «hallo – adjø» før? Kanskje ikke, men du har kanskje hørt om gruppen Vamp. Siden du allerede har lest så langt har du nok trukket parallellen: «Hallo – Adjø» er en av låtene til gruppen Vamp fra Haugesund, MIN by!
Jeg arbeider i ambulansetjenesten i Helse Fonna. I mitt daglige virke roterer jeg på legebil og ambulanse, og har også funksjon som innsatsleder, fagutvikler og veileder for to lærlinger. Med andre ord liker jeg å ha en finger med i spillet der det skjer. For noen kjent som @paramedic_erik.
Tittelen på dette innlegget «Hallo – Adjø» omhandler smerte, men dette kommer jeg mer tilbake til siden.
Numeric Rating Scale (NRS)
Helsepersonell er kjent med Numeric Rating Scale (NRS), hvor vi spør våre pasienter: «På en skala fra 0 til 10 hvor 0 er ingen smerte og 10 er den verst tenkelige smerten, hvor vondt har du nå?» Noen tenker seg grundig om før de gir et svar. Andre klinker til og sier 12, mens noen ikke klarer å få frem et ord.
På en skala fra 0 til 10 hvor 0 er ingen smerte og 10 er den verst tenkelige smerten, hvor vondt har du nå?
Erik Emberland Andersen
I den senere tid har jeg reflektert litt over smerte; hvor vondt er egentlig en NRS på 5? Jeg husker en gang jeg fikk en treflis under neglen på langfingeren. Det gjorde så djevelsk vondt jeg trodde jeg skulle dø. Er det NRS på 5, eller kanskje 10… eller er det rett og slett så bagatellmessig lite at det er en 1´er?
Ellers sparket jeg borti en teppekant en gang og knakk lilletåa på høyre fot, også minst like vondt som overnevnte. Det er vel de to gangene i mitt voksne liv hvor jeg har opplevd ekstreme smerter basert på henholdsvis et penetrerende og et stumpt traume.
Les artikkelen: «Hvor vondt har du, egentlig?»
En kan godt si «ta deg sammen mann, det er bare en tå eller en fing». Jeg var heldigvis alene ved begge tilfeller, og godt var det. (Dere kvinner der ute hadde nemlig ikke taklet synet av en såret mann som er i ferd med å gå ned for telling. DET er vondt det).
Platoon
Har du sett filmen Platoon? For det var nettopp slik det både føltes og så ut da lilletåa fikk sitt skjebnesvangre møte med teppekanten.
Det var slik det utspant seg i det tåa traff teppekanten. Alt gikk over i slow motion da jeg snakk sammen med armene over hodet. Der og da ville jeg scoret smertene til minst 10, men gjerne langt over. For er det en ting vi menn kan, så er det å ha vondt.
Hadde jeg noe mindre vondt en han som sitter i sofaen, tygger tyggegummi mens han tenker seg vel og lenge om før han sier han minst har 12 i smerte? Eller bonden som er svett i panna, gråbleik med et STEMI som sier «uff ja, det var ikke så bra dette….kanskje en 6´er på skalaen»
Det fine er at det faktisk er pasientens subjektive opplevelse av smerte som er styrende for smertelindringen, og med smertelindring er det mange veier til Rom. Her kan det eksempelvis medisineres, reponeres eller leires. Ofte er det en kombinasjon som er grunnlaget for suksess.
Fentanyl – i kampen mot pasienters smerte
Min nye venn i kampen mot pasienters smerte er Fentanyl. Fentanyl får deg fra NRS 10 til langt ned på skalaen før du får sagt «eplekake». Med dette mener jeg at Fentanyl har en veldig hurtig innsettende effekt. Det å nå ha et medikament som har full analgetisk effekt etter et par minutter er helt fantastisk. Morfin er et opiat som er godt innarbeidet prehospitalt, og «alle» har et forhold til Morfin. Hvis jeg kan få trekke frem en av ulempene til Morfin i forhold til andre opiater er tid frem til full terapeutisk virkning.
Det som er så fantastisk med Fentanyl er at dette kan administreres intranasalt, på samme måte som nesespray.
Erik Emberland Andersen
Vi som arbeider prehospitalt arbeider i makkerpar, som betyr at det er få hender som har mange oppgaver rundt pasienten. Veldig kort fortalt handler det for meg om å bringe pasienten til riktig behandlingsted, og det er her at oppgavene ikke alltid står i stil med antall hender og hvilken tid som er tilgjengelig. Det å ha en pasient liggende i en skrent med femurfraktur, hylende av smerte, allerede kald, da er det frustrerende å måtte bruke tid på først å venekanylere før en så skal vente på at et opiat skal virke. Hvis en i det hele tatt klarer å finne en vene på de kalde ekstremitetene. Det som da er så fantastisk med Fentanyl er at dette kan administreres intranasalt, på samme måte som nesespray. Dette vil hurtig kunne ta «brodden» av smerten, slik at det går an å stabilisere pasienten før evakuering og innlasting i ambulanse.
Når Fentanyl i tillegg har så hurtig tid til full effekt, er dette også et opiat som er lett å titrere seg frem til riktig terapeutisk dose. Bare det å kunne gi et barn med sterke smerter en «dusj» i nesen fremfor å øke stressnivå med stasebånd, pkv, stikking og unødvendig ubehag for både barnet, foreldre og oss er helt fantastisk.
For meg har overgangen fra Morfin til Fentanyl vært en ren revolusjon når det kommer til det å smertelindre pasienter. Derav tittelen HALLO Fentanyl, ADJØ Morfin.
Ha en smertefri vinter alle sammen!
Beste hilsener fra paramedic_erik
Erik Emberland Andersen er Paramedic og Master student i Prehospital critical care management. Sjekk ut Erik sin Instagram og blogg da, vel!
- Blogg: paramedicerik.com
- Instagram: paramedic_erik
Les andre aktuelle artikler fra fagbloggen vår: