Hvordan er det å søke og starte på medisinstudiet i Ungarn?

Få et lite innblikk i hvordan søknadsprosessen og opptaksprøven for å studere medisin i Ungarn er, og les mer om hvordan Tuva synes det var å starte på medisinstudiet.

Artikkel skrevet av Tuva Heimvik

Søknadsprosessen og skolestart

Tuva er 20 år og studerer på første året medisin i Budapest. Utenom skole er hun veldig glad i trening, og opplever dette som en god avlastning fra studiet. På Instagram finner du henne på @tuvaheimvik.

Mange er nok veldig nysgjerrige på hvordan søknadsprosessen til medisin i Ungarn er, og ikke minst hvordan det er å starte, for det var jeg. For å forhåpentligvis gjøre det litt lettere for dere fremtidige søkere og studenter så skal jeg prøve å gi dere den informasjonen jeg ønsker jeg hadde når jeg stod midt oppi det selv. Jeg skal prøve å forklare både søknadsprosessen og skolestart for dere i dette innlegget.

tuva Heimvik med medisinske språkkort fra Cingulum
SPRÅKKORT! Tuva Heimvik med medisinske språkkort fra Cingulum

Søknadsprosessen og opptaksprøve

Jeg valgte å søke både i Pécs og i Budapest, og valgte å gjøre dette via Bjørknes høyskole da de er representanter for disse skolene i Norge. All informasjon går via Bjørknes og man får god informasjon der om tidspunkt for opptaksprøve og hvordan det vil foregå. Selv var jeg veldig nervøs og usikker på hvordan dagen for opptaksprøven ville være, så jeg skal prøve å forklare dere så godt jeg kan, så er dere kanskje litt mer forberedt.

Opptaksprøven

Man møter opp på Bjørknes høyskole som ligger i Oslo den dagen man skal ha opptaksprøven, dette vil nok være en lørdag. Man møter opp på morgenen og har da en skriftlig prøve som vil omhandle kjemi, biologi og engelsk fagterminologi. Denne prøven vil være på engelsk og det vil være professorer fra de Ungarske skolene der for å følge med. Her er det viktig å fremstå profesjonell og høflig, og det innebærer å kle seg pent, gjerne i en svart dress eller kjole.

Etter prøven vil man sitte å vente en liten stund frem til det blir hengt opp lister med når hver individuell person skal ha det muntlige intervjuet. Noen vil få det på lørdager og andre på søndager, men møt opp i god tid så du er klar. Den muntlige delen vil også omhandle faglige spørsmål i samme fag som den skriftlige. Det viktigste her er å ha selvtillit og å svare så godt du kan, for de kommer til å spørre helt til du ikke kan svare lenger, så ikke føl deg dårlig av den grunn! De presser så langt de kan, men det er nettopp for å se hvordan du handler under press. Hold hodet kaldt og ha tro på deg selv, for du kan klare det!

Når og hvordan får du svar?

Du vil få svar fra skolen direkte på mail noen uker etterpå, og om du er heldig og kommer inn, så er semesterstart vanligvis i begynnelsen av september.

Info rundt skolestart

Rundt skolestart vil man få en del informasjon fra skolen – men selv var jeg fortsatt veldig usikker på mye, da informasjonen man fikk var veldig lite detaljert. Du kommer alltid i kontakt med noen, så du skal aldri være redd for å ikke finne ut av det du lurer på.

Før skolen startet hadde vi allerede fikset med en gruppechat for alle som skulle starte på samme kull, og vi kunne derfor stille hverandre spørsmål der. ANSA er også er organisasjon som kommer veldig til hjelp når man er student i utlandet da du kan stille spørsmål til dem, og du får raske og gode svar på det du lurer på. Vil også anbefale alle å ha forsikring via ANSA da dette kommer veldig godt med.

Personlig reiste jeg ned noen uker før skolestart for å bli kjent med byen og hvor ting var, noe jeg ikke angrer på den dag i dag.

Tuva Heimvik

Man har registering på skolen noen dager før man starter, så da vil man jo se hvor skolen er og kanskje bli litt kjent med området. Personlig reiste jeg ned noen uker før skolestart for å bli kjent med byen og hvor ting var, noe jeg ikke angrer på den dag i dag.

Første semester

Man må forvente at det blir hardt, da man begynner rett på en veldig hektisk hverdag og et ekstremt tungt studie, og de første årene er de hardeste. Første semester er når man skal lære å kjenne seg selv, hvordan man personlig lærer best og hva som fungerer for en selv, og er ofte derfor det er den vanskeligste delen på studiet. Når man har kommet forbi den delen, og finner ut hva som fungerer for en selv, så blir det litt lettere og man vet hvordan man vil prioritere sin egen tid, for tid er gull for en medisinstudent.

Hjelpemidler

Det er alltid hjelpemidler som kan gjøre det lettere å komme gjennom pensum! For meg har Kenhub vært gull for anatomi, youtube-videoer for kjemi og cingulum sine ungarsk- engelsk kort for ungarsk. Ungarsk er et ganske vanskelig språk å lære, så disse kortene er gull verdt gjennom årene man har ungarsk!

Engelsk til Ungarsk medisinsk anamnesekort, Cingulum AS
Cingulum sitt språkkort gjør det enklere å kommunisere med pasienter

Jeg bruker iPad til å ta notater på, noe jeg syns gjør det veldig enkelt å finne frem til informasjonen senere når jeg har bruk for den. Leser man godt og viser interesse for fagene så skal man alltid komme jeg gjennom. Det er ganske normalt å måtte ta et år ekstra når man studere i utlandet, men i det lange løpet så har et år ikke noe å si.

Medisinstudent i ungarn gjør notater på iPad, cingulum as
TA NOTATER! Et tips er å ta notater på nettbrettet, for enklere å finne frem til informasjonen i etterkant

Håper dette ga deg et lite innblikk i hvordan opptaksprøven var, og hvordan det for meg var å starte på medisinstudiet i Ungarn. Kanskje du også har noen studietips?


Les flere aktuelle artikler fra Fagbloggen: