«Topp fem-helseråd» fra ambulansearbeider Gøran
Hvordan får en god helse, og hva er egentlig god helse? Vi har spurt seks ulike helseprofesjoner om deres «Topp fem-helseråd», og dette er del 2 av 7. Møt ambulansearbeider Hans Gøran Løkken.
Skrevet av: Hans Gøran Løkken, ambulansearbeider
Du kan aldri forvente å opprettholde en perfekt tilværelse til evig tid. Selv ikke når du føler du er i flytsonen, bør du forvente at du skal levere 100 %. Å anerkjenne sine egne begrensninger og justere hverdagen deretter, er i seg selv et fint mål å sette seg.
For å gi meg selv glede av egne valg, er det noen konkrete punkter jeg sikter etter. Lever jeg opp til de, kjenner jeg overskuddet både mentalt og fysisk, og jeg lever lenge og bedre på denne formtoppen. Jeg kommer aldri til å bli en «flink gutt», og ønsker heller ikke være det, men om jeg klarer, så lever jeg etter dette.
1. Fysisk aktivitet mot konkrete mål, og høste mestringsfølelsen!
Jeg er glad i å løpe. Det gir meg et fysisk og psykisk overskudd. Jeg kobler av både hverdag, jobb og andre problemstillinger når jeg er overlatt til meg selv og min egne lille boble ute på tur. Jeg sikter ofte mot en konkurranse, og liker å se om jeg kan gjøre det bedre enn jeg gjorde det forrige gang jeg deltok.
Jeg sammenligner meg sjeldent med andre når det gjelder løping, men jeg finner ofte inspirasjon og motivasjon av å se andres prestasjoner. Mestringsfølelsen av å nå sine egne mål gir en helsegevinst både fysisk og psykisk.
2. Godt kosthold
For meg er det viktig å kunne spise jevnlig. Sjeldent lar jeg det gå lenger enn 4 timer mellom hvert måltid om jeg kan regulere det selv. I mitt yrke er det ofte utfordringer knyttet til både regelmessighet og valg av mat når man er på jobb, men med litt planlegging så går der meste.
Det er nok her jeg synder mest, og har mye å hente. Burger King og bensinstasjonsmaten frister ofte når det går mer enn 12 timer siden forrige måltid. Kjapp mat som smaker uforskammet godt, og som legger seg som sement i magen duger der og da, men gir sjeldent mer enn en kortvarig gevinst.
Har jeg tid velger jeg alltid mat i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, noe som gang på gang viser seg å gi mer overskudd, lengre metthetsfølelse og generell tilfredshet.
Kjapp mat som smaker uforskammet godt, og som legger seg som sement i magen duger der og da, men gir sjeldent mer enn en kortvarig gevinst.
Hans Gøran Løkken
3. God og nok søvn
Sammenhengende god søvn er undervurdert. Småbarnslivet byr på utfordringer, men i den grad en klarer å holde på gode rutiner vil man sitte igjen med en uvurderlig gevinst.
Unngå forstyrrelser inn mot leggetid, og sørg for at man legger seg tidlig nok til å få de timene man trenger. Her kan det oppstå problemer på jobb, men om man har gode rutiner hvor man henter seg inn igjen vil man sitte igjen med mer overskudd!
4. Fortsette å lære, og frigjør mental kapasitet
Å jobbe med fag og holde seg faglig oppdatert på jobb gjør at en møter på arbeid med avslappede skuldre.
Ems Norway (en fagorganisasjon innen ambulansetjenesten) brukte et kjent sitat fra den greske filosofen og skribenten Arkhilokhos i sin lansering av ambulansemesterskapet, og det sitatet synes jeg er knakende godt: «Under pressure, you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training».
Under pressure, you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training
Arkhilokhos
Å anerkjenne at øvelse gjør en bedre, og leder til at man lærer nye løsninger, lærer nye faglige teknikker og ikke minst at man lærer av å lære. Man ser plutselig andre aspekter av casen man står ovenfor, og samarbeidet med kolleger og samarbeidspartnere blir enklere.
Å kunne stå ovenfor problemstillinger man ikke har vært borti før og oppleve at man mestrer uten at det koster all tankekraft vil gi overskudd og en opplevelse av mestring.
5. Være til stede i nuet
Å være til stede i nuet er viktig for meg. Jeg passer på å ikke gå glipp av det som skjer rundt meg og mine på bekostning av noe som kan eller skal skje i fremtiden.
Ikke jag etter det som kommer. Ta deg tid til å nyte den tiden du er i akkurat nå.
Og sist, men ikke minst: Si hei og smil til de rundt deg. På jobb og på fritiden.
Si hei til Hans Gøran!
Hans Gøran studerer nå paramedic ved NTNU. Han bruker fritiden til familie, friluftsliv og trening.
Ønsker du å se mer av hans hverdag? Følg han på Instagram @hglokken
Andre aktuelle artikler fra fagbloggen:
- Les også: «Topp fem-helseråd» fra Anders Christoffersen
- Les også: Jeg er vaksinert-button
- Les også: Fra frisør til ambulansearbeider