Vurderer du å studere tannlege i utlandet?

Det er mye å huske på og mange muligheter når man søker på tannlegestudiet utenfor Norge. La oss gå gjennom noe av det viktigste og hvordan du søker til noen av universitetene rundt i Europa.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.no

Søknads-sesongen for studier i utlandet har åpnet, også for tannlegestudiet. Mange av skolene som tilbyr medisinstudiet tilbyr også tannlegestudiet ved skolene sine. Studiet er lagt opp noe annerledes enn medisinstudiet, men har noen fag med liknende temaer, som kjemi, biologi og fysikk. Ved de fleste skolene er praksis en del av studiet. Det er mange skoler, og land å velge mellom, og da er det lurt å ha en god idé av hva man kan velge imellom. Derfor gir vi en oversikt over det viktigste du bør tenke på når du gjør deg klar til å søke og starte å studere i utlandet.

Tannlegestudiet er normert til å ta 5 år, og starter de første årene hovedsakelig med å gå gjennom realfag, og applikasjon av dette til relevante eksempler. Praksis kommer i hovedsak mot de siste årene av studiene, og de fleste skolene legger inn krav om sommer-praksis gjennom studiet. Husk å sjekke at du møter engelsk kravene når du søker.

OBS! Ønsker du å søke bachelor i Odontologi i Danmark så er søknadsfristen straks (15. Mars klokken 12:00)

tannlege-cingulum
Bilde fra pexels.com

Visste du at

Om du ønsker å studere tannlege i Norge men velger å starte studiet i utlandet kan du søke direkte inn på 3. eller 5. semester (2. eller 3. studieår) ved UiO og UiT.

Les mer om mulighetene for dette her for UiO, og her for UiT (under opptakskrav).

Studere i Polen?

Ved de aller fleste universitetene i Polen så krever de opptak enten basert på karakterer fra videregående eller på basis av opptaksprøve og intervju. Noen krever begge deler. Under finner du en liste med oversikt over noen av de, med informasjon om hvordan du søker til hvert av de.

  • Poznan University of Medical Sciences – Her anbefales det at du har en gjennomsnittskarakter på 4 fra videregående. De krever Biologi 1 og 2, eller tilsvarende. I tillegg til enten Kjemi 1 og 2 eller Fysikk 1. Du kan søke direkte eller via Nordisk Inntakskontor.
  • Jagiellonian University Medical College I Krakow – Her kreves Engelsk og Kjemi 1 og 2, eller tilsvarende. I tillegg til enten Biologi 1 og 2 eller Fysikk 1. Du kan søke direkte eller via European Educational Consultants.
  • Pomeranian Medical University i Szczecin – Her kreves det at du har hatt to realfag fra videregående, hvor ett av de ble tatt over to år (eks. Biologi 1 og 2, samt Fysikk 1). Disse fagene må ha snitt tilsvarende eller høyere enn 4. Her kan du søke via medisinutdanning.no eller EduPlanet.

Om du ender opp med å studere i Polen kommer du til å trenge noen nyttige begreper og språkkunnskaper på Polsk. Da kan kanskje disse språkkortene være til hjelp.

Bilde-av-medisinske-anamnesekort-på-polsk-kategorien-Språkkort-fra-Cingulum
A5 Språkkort på Polsk – for å ta anamnese

Studere i Ungarn?

I Ungarn kan du studere tannlege på de samme universitetene som tilbyr medisinstudiet på engelsk. Under finner du en oversikt over disse, og hvordan du kan søke til hver av de.

Alle universitetene krever generell studiekompetanse. Inntak skjer på basis av bestått opptaksprøve i Biologi, Kjemi og Engelsk. Og følger av et muntlig intervju hvor fagkunnskaper testes.

  • Semmelweis University I Budapest – Du kan søke direkte eller via Oslo Nye Høyskole (Bjørknes).
  • Pécs Medical School – Du kan søke direkte eller via Oslo Nye Høyskole (Bjørknes).
  • University of Szeged – Du kan søke direkte eller via Oslo Nye Høyskole (Bjørknes).
  • University of Debrecen – Du kan søke direkte eller vi Edu Planet.

Om du ender opp med å studere i Ungarn kommer du til å trenge noen nyttige begreper og språkkunnskaper på Ungarsk. Da kan kanskje disse språkkortene være til hjelp.

ungarsk-kort-cingulum
A5 Språkkort på Ungarsk – for å ta anamnese

Studere i Latvia?

I Latvia kan du studere tannlege på to universiteter, begge ligger i hovedstaden Riga. Under finner du en oversikt over disse, og hvordan du kan søke til hver av de.

Du bør ha hatt Kjemi 1 og 2, samt Biologi 1 og 2. Karakter 4 er minstekravet i disse fagene. Det anbefales også å ha noe fysikk kunnskaper. Det er krav om 4 i Engelsk eller vel bestått TOEFL/IELST test.

  • University of Latvia – Her kan du kun søke direkte til skolen.

Studere i Danmark?

Danmark har kun 7 studieplasser for søkere fra Norge. Universitetet i Aarhus har to plasser, og universitetet i København har 5 studieplasser. Det er krav om at du har disse fagene fra videregående: Matte R1 og R2, Kjemi 1, samt Fysikk 1 eller Biologi 1 og 2. I tillegg forventes det at man har hatt Internasjonal engelsk fra VG2 eller tilsvarende.

Som norsk søker så kan du bli tatt opp i en av to kvoter. Første kvote tar inn søkere kun basert på karaktersnitt. Andre kvote tar inn søkere basert på evt. arbeidserfaring, høyere utdanning, organisasjonserfaring etc. Her forventes også et minstekrav på 4,2 i matte, fysikk, kjemi, engelsk og norsk fra videregående. Her må man også legge ved et motivasjonsbrev og CV.

Begge universitetene tar inn et par ellever hver fra kvote en, derimot er det kun universitetet i København som tar inn fra kvote 2.

odontologi-cingulum
Bilde fra pexels.com

Studere i Tjekkia?

Tjekkia har fem skoler som tilbyr tannlegestudiet på engelsk. Under finner du en oversikt over disse, og hvordan du kan søke til hver av de. Alle skolene krever generell studiekompetanse og har inntak basert på bestått opptaksprøve i Biologi og Kjemi, samt Fysikk eller Matematikk. I tillegg testes man i generell forståelse av engelsk og fagterminologi.

  • Praha division of Charles University – Her kan du søke direkte til skolen.
  • Hradec Kralove division of Charles University – Her kan du søke direkte til skolen.
  • Pilsen division of Charles University – Her kan du søke direkte til skolen.
  • Palacky Universitetet i Olomouc – Her kan du søke direkte til skolen.
  • Masaryk University I Brno – Her kan du søke direkte eller via Oslo Nye Høyskole (Bjørknes), Interstudium, Nordisk Inntakskontor eller Eduplanet.

Kilder:

https://www.ansa.no/Studier-i-utlandet/For/fag/helsefag-og-medisin/tannlege/

https://medicalstudies.no/index.html?gclid=CjwKCAiA1JGRBhBSEiwAxXblwSONfj7-uXQEnAq1gtnMqBUC1M0nF40iLmwwIB1m0Ibk4KQsGe8BwBoCSBsQAvD_BwE

https://www.eduplanet.no/college-universitet/?search=&subject=335&course_types=134&country=&city=

Relevante artikler:

Vurderer du å studere medisin i utlandet?

Mine tips for å studere – av Mari Johansen

13 nyttige nettsider for studenter innen medisin og helse

Relevante produkter:

bestofmemo-bok-cingulum
Best of Memo – en bok av Oddbjørn By
smerteskala-cingulum
Den ultimate smerteskalaen