Når et pasientbesøk er over

Det er mye man må huske på når man møter en pasient, men det er mye å huske mellom pasientbesøkene og. Blant annet er det viktig å tenke på hvordan ikke tar med seg  forrige pasientmøtet til neste.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Gjennom en lang dag eller natt med pasienter går man gjerne hjem med mange inntrykk. Noen pasienter påvirker deg veldig og historien deres kan gripe tak i deg skikkelig. Mens andre pasienter sin historie klarer man for det meste å legge igjen på jobb. Det kan være mange forskjellige typer pasienter som gir inntrykk. Om det er en pasient relatert til en ulykke, bestemoren som kom inn sent på kvelden, eller en baby. Men svært mange av pasientbesøkene man har påvirker på en eller annen måte. Derfor er det viktig å være på bevisst på hvordan man responderer og tar vare på seg selv etter pasientbesøket.

Noen pasientbesøk som kanskje er litt vanskelige eller utfordrende kan nok «glemmes». Imens andre kan det være viktige å jobbe gjennom i etterkant. Selv om det er gode og positive pasientbesøk man aller helst vil ha, er det nok de hvor ting ikke går 100% som planlagt eller ønsket at man lærer mest. 

pasientbesøk-cingulum
Bilde fra pexels.com

Om man jobber på sykehjem, sykehus, legekontor eller liknende er det ofte tidspress og mye å gjøre. Så mellom mange pasienter så er det viktig å «refreshe» seg, og sette hodet litt i null. Om forrige pasientbesøk påvirket humøret ditt, eller noe spesielt skjedde så er viktig å se an hvordan dette vil påvirke ditt neste pasientbesøk. Man har nok for det meste ikke muligheten til å ta lange pauser for å jobbe gjennom hva som har skjedd der og da, men da kan det være lurt å legge opp til å jobbe gjennom det senere. 

Noen tips:

Dette er en viktig del av den selvpleie rutinen man kanskje bør ha som helsepersonell. Så her en noen tips:

  • Noen pasientbesøk kan nærmest være traumatiske og kan påvirke hele arbeidet ditt over lang tid. Dette er saker som er spesielt alvorlige. Hvis man ikke klarer å jobbe gjennom disse pasientbesøkene på egenhånd er det anbefalt å søke videre hjelp, som terapi eller psykolog. Dette tilbys de aller fleste steder når traumatiske eller vanskelige hendelser finner sted på jobb. 

  • Andre pasientbesøk kan også være vanskelige av mange forskjellige årsaker, og har man begynt å bli kjent med pasienten og kanskje familien deres og kan det påvirke ekstra hvis noe skjer med dem. Da er det viktig å ha god dialog med dem det gjelder, men også med medarbeidere om det er nødvendig med litt støtte.

  • Sett gjerne av tid før eller etter jobb og gjør deg selv kjent med hvordan du har det. Er det noen som har skjedd før jobb som du bærer med deg til jobb, noe som påvirker humøret eller tynger? Om du klarer å legge ditt privatliv litt igjen utenfor jobben eller ikke er det lurt å vite hvordan man skal håndtere dette, og forebygge at det påvirker kvaliteten på arbeidet. Men og se an hvordan saker på jobben kanskje påvirker privatlivet.

snakke-om-hvordan-man-har-det-cingulum
Bilde fra pexels.com
  • Det er utrolig viktig å ta vare på egen psykisk og fysisk helse både for seg selv, men det blir også viktig nå man har venner og familie som man gjerne vil være med. Da er det viktig at du vet hvordan du selv kan forebygge og ta vare på egen helse. Alle er forskjellige og håndterer ting gjerne annerledes. Da er det viktig at du finner en metode som fungerer bra for deg.

  • Støtt deg på medarbeiderne dine, de er i samme arbeidsmiljø og blir ofte godt kjent med deg. Da er det viktig at man bygger gode relasjoner med de an jobber med. Er det noen som kommer til deg og trenger råd eller støtte? Eller trenger du det selv? Enten har de kanskje råd til hvordan du kan håndtere opplevelsen du har hatt. Eller kanskje de bare kan hjelpe deg få følelsene og tankene ut a systemet i et trygt miljø?

  • Kommuniser godt med medarbeidere, og sett de grensene som er nødvendige og relevante for arbeidsplassen. Å sette grenser med seg selv, pasienter og med arbeidere er ofte et forebyggende hjelpemiddel så lenge det ikke hindrer gjennomførelsen av arbeidet.

Å ha gode selvpleie rutiner er utrolig viktig. Men det er også viktig å ikke minimalisere ting som uviktige vis de har gjort stort inntrykk. Noen trenger å snakke om ting, andre finner det mest hjelpsomt å jobbe gjennom det i sitt eget hode. Det viktigste er at du finner metoden som funker for deg.

Andre artikler:

Pasientmøtet når pasienten er et barn

Egenomsorg som sykepleier

Hvordan er det å være pårørende når man jobber med akuttmedisin?

Produkter fra nettbutikken: