Egenomsorg som sykepleier

«Dere sykepleiere passer jo på oss pasienter, men hvem passer egentlig på dere?»

Skrevet av Mari Johansen, sykepleierstudent på 3. året

Spørsmålet traff meg mest sannsynlig hardere enn det pasienten hadde tenkt, men jeg husker jeg ble stående midt i rommet og se på pasienten der hun drakk kaffe fra koppen sin. En lignende kopp sto nå kald ved siden av pc-en jeg hadde brukt til å dokumentere mellom alle oppgavene, prosedyrene og visittene jeg hadde planlagt dagen min etter. Vannflasken min lå fremdeles i sekken, og den hadde jeg ikke rukket å i det hele tatt hente frem. I tillegg hadde jeg nettopp blærescannet en pasient for nærmere 300 ml urin og tenkt at det var mye, men sannheten var nok at jeg hadde det dobbelte selv, for personaltoalettet var nederst i gangen, og hver gang jeg hadde forsøkt å gå dit hadde noe annet dukket opp på veien.

Hva er egenomsorg?

I motsetning til egensikkerhet og ergonomi i form av blant annet å beskytte ryggen, så er det lite i sykepleierutdanningen som tar for seg viktigheten av egenomsorg i både arbeidslivet og i privatlivet.

Det å ha evne til å ta vare på seg selv kalles egenomsorg. Egenomsorg innebærer at en greier å ivareta egen helse gjennom å dekke behov innenfor sine fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og kulturelle dimensjoner.

Fossbråten, Heir & Sørhøy, 2018
Mari-Johansen-Egenomsorg-i-sykepleien-cingulum-1
ØKT FOKUS PÅ EGENOMSORG. Kan økt fokus på egenomsorg i utdanningen og i arbeidslivet forebygge utbrenthet og sykefravær?

Hva trenger jeg?

Innimellom fokuserer vi så mye på å dekke pasientenes grunnleggende behov, at vi helt glemmer eller bevisst neglisjerer våre egne i arbeidsdagens travelhet. I tillegg er sykepleie et fysisk og psykisk krevende yrke, og sykepleiere er som kjent en yrkesgruppe med mye utbrenthet og sykefravær. Kan økt fokus på egenomsorg i utdanningen og i arbeidslivet forebygge noe av dette?

Egenomsorg på arbeidsplassen kan være så mye, men bør som minimum være å dekke de grunnleggende fysiske behovene dine. Drikk det vannet du vet at du egentlig trenger, og sørg for å få tatt den toalettpausen du overbeviste deg selv om at du ikke har tid til. Sørg for at du får i deg nok mat og at du i det minste spiser denne sittende, slik at du kan roe kroppen tilbake til hvilepuls; om så for noen få minutter. 

Mari-Johansen-Egenomsorg-i-sykepleien-cingulum-2
«Egenomsorg på arbeidsplassen kan være så mye, men bør som minimum være å dekke de grunnleggende fysiske behovene dine. »

Som sykepleier er man med på livets oppturer og nedturer, og innimellom møter man på sine egne tanker og følelser i møtet med ulike pasienter. Noen ting er lettere å takle enn andre, og noen ting virker uoverkommelige. Egenomsorg er også å kunne be om hjelp, og si ifra om at en trenger å få snakket om hva man tenker eller hva som har skjedd. Refleksjon, ventilering og/eller debrief kan gjøres med venner, kollegaer, sjefer eller med andre profesjonelle, og kan gjøre underverker for den mentale helsen din da det bidrar til å la jobben ligge igjen på jobb, selv når du er ferdig for dagen. Din psykiske helse er like viktig som din fysiske, og det er viktig å ta vare på den så godt en kan. 

Din psykiske helse er like viktig som din fysiske, og det er viktig å ta vare på den så godt en kan. 

Mari Johansen

Når du ikke er i uniform, er egenomsorg faktisk mye av det du tar for gitt i hverdagen. Men å være bevisst på det, og prioritere det er en annen ting. Rutiner, søvn, fysisk aktivitet. Å spise en næringsrik, hjemmelaget middag med familien din, gå turer med venner og dra på museum kan være eksempler på egenomsorg i forhold til behov knyttet til ernæring, sosialisering, fysisk aktivitet og personlig utfoldelse. Det er noe som gir deg energi og gnist, og det er denne gnisten som igjen skal få deg gjennom en ny arbeidsdag. 

Øk fokus på egenomsorg

Målet med dette innlegget er å øke fokus på egenomsorg og personlig behovsdekkelse i et yrke som krever at vi gir av oss selv i møtet med pasienten. For det er viktig å være der for oss selv, når det er vi som skal være der for andre. 

Kilde: ndla.no

/Mari Johansen


Vær en stolt supersykepleier

supernurse-klistremerke-dame-cingulum

Klistremerke, super nurse

Se klistremerket

supernurse-klistremerke-mann-cingulum

Klistremerke, super nurse

Se klistremerket

Sykepleier-nokkelring-cingulum

Nøkkelring, sykepleier

Se nøkkelringen

produkter-for-helspepersonell-cingulum
VIS DIN YRKESSTOLHET med produkter fra Cingulum.

Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: