Fra sykepleier til lege

Det er ikke uvanlig at enkelte sykepleiere går videre fra sykepleieryrket til å bli leger. Som en svært engasjert sykepleier på Instagram, som nå nylig selv er blitt ferdig lege, forteller Anders Christoffersen mer om akkurat dette.

Skrevet av: Anders Christoffersen, hjelpepleier, sykepleier og lege

Lege og sykepleier er blant de største yrkesgruppene i norsk helsevesen. Sammen med en rekke andre fantastiske profesjoner bidrar de daglig til å redde liv, lindre lidelse, trøste og vise omsorg. De er likevel noen forskjeller i både yrkeshverdag og utdanning selv om noen ting henger nært sammen. Det er ikke uvanlig at enkelte sykepleiere går videre fra sykepleieryrket til å bli leger. Som en svært engasjert sykepleier på Instagram som nå nylig er blitt ferdig lege, får jeg selv ukentlig spørsmål om akkurat dette. 

Anders-Christoffersen-cingulum-10
ANDERS CHRISTOFFERSEN har gått veien fra hjelpepleier til sykepleier til lege.

Noen spørsmål som går igjen er :

 1. Hvordan kan jeg utdanne meg til lege nå som jeg er sykepleier?
 2. Er det lettere å studere medisin når jeg er sykepleier fra før?
 3. Hvorfor ville du bli lege når du allerede var sykepleier?
 4. Ville du gått samme veien igjen?

Jeg skal her forsøke å svare på noen av disse spørsmålene. Svarene er nok noe subjektive, og baserer seg på mine egne meninger og erfaringer. Tidligere har jeg også publisert et lignende innlegg på sykepleien.no hvor jeg snakket med flere sykepleiere om hvorfor de valgte å studere videre til lege. 

Hvordan kan jeg utdanne meg til lege nå som jeg er sykepleier?

Det korte svaret er at du må gå fullverdig medisinstudium på seks år. Akkurat som medisinstudiet ikke inneholder hele sykepleierstudiet, så inneholder heller ikke sykepleierstudiet de første årene av medisinstudiet. Ønsker du derfor å bli lege, så er du avhengig av å studere hele medisinstudiet på seks år for å bli lege. En medisinstudent som hopper av etter for eksempel 3-4 år kan heller ikke søke om sykepleierautorisasjon. Det er og blir to forskjellige utdannelser, selv om de har noen fag og prosedyrer som overlapper. Dersom du ikke har spesiell studiekompetanse fra før, må du også ta realfag på VGS før du kan søke om studieplass på medisin. Alternativet er å søke medisin i utlandet.

Enkelte steder i utlandet får du fritak fra opptaksprøve dersom du har en bachelorgrad i sykepleie fra før. Sjekk med det enkelte studiested dersom du tenker dette er aktuelt for deg. Et pro tip er også å ta fag som kjemi, biologi og fysikk mens du studerer sykepleie dersom du tenker du muligens vil vurdere medisin senere. 

Les gjerne:

Er det lettere å studere medisin når jeg er sykepleier fra før?

Dette er helt klart et subjektivt svar og det avhenger av hvordan du ser på det. Jeg synes absolutt jeg hadde utbytte av å være sykepleier fra før. Det var massevis av knagger å henge ny kunnskap på. En har sett mange pasienter, sett flere diagnoser samt hatt fag som anatomi, fysiologi, farmakologi og sykdomslære. Selv om medisinstudiet går mer i dybden på disse fagene, så hjelper det absolutt å ha vært innom de fra før. En ekstra stor fordel er at du gjennom de seks årene på studiene, har en faglig spennende sommerjobb og det er lett å få jobb ved siden av studiet som er svært relevant.

Selv jobbet jeg store deler av legestudiet som sykepleier på legevakt og nyfødt intensiv, og lærte utrolig mye som er nyttig nå som jeg er lege. Å svare på om det er lettere er vanskelig, men jeg vil absolutt si at det var svært nyttig å ha være sykepleier fra før. Som ferdig utdannet lege merker jeg også hvor nyttig det er å ha god innsikt i hvordan sykepleierne jobber, ha god systemforståelse og det å kunne mange praktiske prosedyrer. 

Les gjerne:

Hvorfor ville du bli lege, når du allerede var sykepleier?

Det er mange grunnet til dette, og den viktigste er nok at jeg ikke følte meg ferdig med å studere. Jeg hadde et sterkt ønske om å lære mer og spesielt om naturvitenskap. Allerede på sykepleierstudiet ble interessen for anatomi og fysiologi forsterket av en svært energisk og dyktig foreleser. Denne interessen fortsatte å vokse, og trigget nok et ønske om å studere til lege. Et ønske om økt autonomi, kombinert med manglende kunnskaper om mulighetene som spesialsykepleier var nok også utslagsgivende. Hadde jeg hatt nok kunnskaper om mulighetene som spesialsykepleier og AKS, så hadde nok dette også vært noe jeg hadde vurdert. 

Les gjerne:

Ville du gått samme veien igjen?

Personlig har jeg gått veien fra hjelpepleier til sykepleier til lege. Dette er en lang vei, med mange år på skolebenken og mye studielån. Jeg er overbevist om at erfaringen som både hjelpepleier og sykepleier gjør meg til en bedre lege, men jeg anbefaler ingen å gå den lange veien dersom de allerede på videregående vet at de vil bli lege. Da er det smartest å gå veien om studiespesialisering, og så søke seg inn på medisinstudiet.

Når dét er sagt, så angrer jeg ikke på veien jeg har gått. Veien blir til mens du går, og jeg har lært utrolig mye underveis, møtt fantastiske pasienter og kollegaer og opplevd mye. Jeg identifiserer meg den dag i dag med alle tre yrkene, og er stolt over å inneha alle tre autorisasjonene. Det har også gitt meg et unikt innblikk i flere ledd av helsevesenet. 

Les gjerne:

Bilde av Anders Christoffersen, fra byas.no, foto: Pål Christensen
Anders Christoffersen aldri sett på seg selv som en «superstudent». Likevel har han fått til noe de færreste av oss gjør. Her er hans beste tips! FOTO: Pål Christensen, byas.no

Noen tips til slutt…

 1. Dersom du allerede driver på med f.eks. sykepleierstudiet og vurderer medisinstudiet:
  Fullfør studiet du driver på med, i alle fall dersom du er over halvveis. Medisinstudiet er tøft og flere hopper av (spesielt i utlandet). Du vil også ha nyttig kompetanse og lettere få spennende sommerjobber etc. 
 2. Ta realfag før du starter på medisinstudiet, uavhengig om du vil søke Norge eller utlandet.
  Personlig anbefaler jeg å i alle fall ta kjemi 1+2, fysikk 1 og biologi 1+2. For å søke i Norge trenger du også R1 matematikk.
 3. Vurder nøye om du vil søke medisin eller om spesialsykepleier også er et godt alternativ, spesielt om du allerede har gått tre år på høyere studier og tatt en bachelorgrad i sykepleie. 
 4. Husk at veien blir til mens du går, og det er viktig å ha det kjekt underveis.
anders-christoffersen-instagram-lean-mean-nursing-machine-skjermdump
Nysgjerrig på å se mer av Anders sin hverdag? Følg han på Instagram da, vel.

Les gjerne flere av Anders sine faginnlegg: