Arbeidsplassen som en læreplass

En student eller ansatt som aktivt er åpen for å lære mer, og bli flinkere i det feltet de jobber oppmuntrer kollegaer og medstudenter til å gjøre det samme. Det motiverer og inspirerer å se noen som brenner for yrket sitt, og alltid jobber for å bli bedre. Selv om man er det aller beste er det fremdeles ting man kan lære, ny tekniker som kan hjelpe. Benytt arbeidsplassen som en læreplass, hvor du alltid streber etter forbedring.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

På skolebenken gjennom flere år med studier og kursing kan man lære mye, og mye av det man lærer er svært verdifullt ute på arbeidsplassen. Det er derimot mye man ikke lærer også. Ting man kun kan lære på arbeidsplassen. Praksisperioder og utplasseringer er kun en smakebit av det man kan lære med tiden. Alt fra hvordan man kommunisere med kollegaer, pasienter og pårørende. Til diagnostisering, behandlingsplaner og pasienttilsyn. Det er utrolig mange forskjellige oppgaver som kan falle på skuldrene til deg som jobber i helsevesenet. Mange av disse kan være tunge, og utfordrende, imens andre kan være lette. Men uansett vanskelighetsgrad er det nesten alltid noe man kan lære fra arbeidsplassen.

lære-helse-cingulum
Bilde: pexels.com

Lær fra feil

Når man har en pasient som trenger din hjelp for å finne ut hva som skjer med deres helse er det nok alltids i pasientens beste interesse å komme frem til riktig svar med minimale feil. Men noen ganger skjer det ting som man helst ville unngå, og da må man gjøre det som er mulig for å rette opp i det som har skjedd. Å lære fra hva som har skjedd krever også at man implementerer det man har lært i fremtidig arbeid og forebygging.

Evolusjonen i medisin og helsepraksisen har holdt på så lenge man kan huske, og den kommer til å fortsette inn i fremtiden. Av den grunnen er det viktig å følge med på det man kan av utvikling i helsesektoren generelt hvor forbedringer og endringer blir implementert.

Kollegaer som kunnskapskilde

Er du lærling, i praksis eller på sommerjobb mellom skoleårene? Eller jobber du allerede i helsesektoren? Uansett hvilke av disse du kanskje er finnes det alltid noe du kan lære man kan lære fra sine kollegaer. De kollegaene som har jobbet der lengre vet kanskje om gode teknikker som hjelper det gjøre jobben litt lettere, og som kan hjelpe pasientene mer. Idémyldring og dialog rundt hva som kanskje skjer med en pasient som trenger hjelp kan også hjelpe dere komme frem mot nye tester man kan ta, andre behandlinger som kan hjelpe, eller kanskje en mer presis diagnose? Men det er utrolig viktig å huske taushetsplikten vis man skal introdusere nye kollegaer inn i pasientens behandlingsbilde.


Vi er ikke alle like flinke på alt, og der det er mulig og relevant bør vi styrke hverandre opp så pasientene våre kan få den hjelpen de trenger. Du er kanskje ikker kjempeflink på bildediagnostikk idag, eller å legge PVK på pasienter med vanskelige årer, men hvis du kan lære av de rundt deg kan det ha stor betydning for din selvutvikling som student, helseutøver.

lære-medisin-cingulum
Bilde: pexels.com

Les også:

Helsehjelp på et lavterskelsnivå

Eksamensprep og studieplanlegging

Hvordan sikrer man seg hospiteringsplass?

Fra nettbutikken: