Eksamensprep og studieplanlegging

Hvordan velger man studieplanlegginsmetoden som passer deg best? Hva er noen av fordelene og ulempene man bør kjenne til?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Om du har eksamen på begynnelsen av semesteret, eller rundt jul/nyttår er det lurt å ha en langtidsplan for hvordan og hva man skal studere. Noen klarer seg kanskje ganske bra med minimalt med arbeid, imens andre på jobbe seg nesten til blods for de samme resultatene. Uansett hvilken du er av disse kan det være lurt å prøve å legge, og følge, en plan for semesteret frem mot eksamen. Her skal du få noen eksempler for hvordan en sånn plan kan legges opp.

OBS: Hvordan en slik plan må legges opp er helt individuell ut ifra hva du prioriterer og må fokusere på. Jobber du? Da må du sette av tid til det i planen også.

studieplan-planlegging-cingulum
Bilde: pexels.com

Ukeplan vs. Månedsplan?

Det finnes forskjellige fordeler og ulemper med å bruke ukeplan og månedsplan. La meg meg gå gjennom noen av dem:

Ukesplan:

  • Med en ukeplan må du kanskje lage den på nytt til hver uke ettersom du får planer og hver uke blir annerledes.
  • Men du kan ofte putte inn mye mer detaljer og planlegge dagen mer utfyllende en på en månedsplan.
  • En slik plan lar det få god oversikt over hva som må og bør gjøres den uken, men det kan gjøre de neste ukene noe diffuse.
  • Hvis man har ganske like uker kan en ukesplan være gunstig, og det kan være lettere å bygge rutiner.

Månedsplan:

  • Med en månedsplan er det lettere å se viktige deadlines i perspektiv over de neste ukene.
  • Men hvor detaljert en månedsplan kan bli kommer an på formatet den er i. Tar man utgangspunkt i at den er på en side er det minimalt med detaljer man får skrevet ned.

Å gå kun for en av disse løsningene er nok noe som ikke funker for alle, da kan kanskje en kombinasjon være en løsning. Hvis man bruker en ukesplan for detaljer og hverdagsplanlegging, kan man bruke en månedsplan for mer langsiktige planer og deadlines. Da for man med seg de fleste fordelene av begge.

planlegging-digital-cingulum
Bilde: pexels.com
planlegging-bulletjournal-cingulum
Bilde: pexels.com

Digital planlegging eller fysisk?:

Når man skal velge hvilket format og metode man skal bruke er det ofte mye «trial and error» involvert. Og det er ikke alltid metoden man trodde passet best, faktisk passer best. De siste årene har bullet-journaling, og organisering blitt ekstra populære både blant studenter og på flere delere av sosiale medier. Men hva er fordelene og ulempene med å organisere hverdagene sine på papir vs. digitalt?

På papir:

Noen foretrekker å ha det meste på papir, men det er ikke alltid det er mest lønnsomt. Fordelene med å få planene sine ned på papir er at man gjerne husker planene sine bedre. Mange liker at planen de har laget skal se bra ut, og da ender man noen ganger opp med å lage den flere ganger. Men det kan også ha motsatt effekt hvis man kanskje fokuserer mest på hvordan det ser ut, og ikke innholdet. Hvis man først lager en fin planlegger vil man jo gjerne at den blir brukt. Da er det lurt å ta inn i perspektiv hvor mye tid man bruker på det i forhold til effektiviteten av planleggeren for hverdagen.

Digitalt:

Mange av de samme fordelene og ulempene for papir planleggere gjelder også for digitale planleggere. Bruker man mye tid på lage en fin planlegger kan det være en fordel å få nytte ut av den. Det krever generelt en del disiplin og motivasjon for å fortsette å følge en slik plan. Fordelen med en digital planlegger er derimot kanskje at man ikke ender opp med like mange papirer og planleggingsbøker som ligger rundt. På en mobil/pc/nettbrett ligger alt på det samme stedet uten å ta opp mer volum, og det kan være en fordel.

Så hva er løsningen som funker best for deg? Begynner du å planlegge mot eksamen fra starten av semesteret, eller tar du det kanskje de siste ukene før eksamen? Bruk den metoden som funker best for deg, men vær åpen for nye metoder som kanskje kan fungere bedre.


Lese flere artikler med studietips?:

Hvordan forberede seg best til neste studieår?

Konseptkart – en studieteknikk

Tre tips til hvordan du aktivt kan lage din perfekte studieplass

Å Skrive bacheloroppgave

Fra nettbutikken: