Tre tips til hvordan du aktivt kan lage din perfekte studieplass

Læringsmiljøet rundt oss spiller en stor rolle i hvor suksessfull læringen blir, og det er viktig å lage omgivelser som fremmer studering hjemmefra. Her får du tre tips til hvordan du kan lage omgivelser som fremmer studering.

Artikkel skrevet av Mari Johansen, sykepleierstudent på 2. året

Lag omgivelser som fremmer studering

Det er snart et år siden forelesningene ble avlyst, lesesalene ble stengt og bibliotekene ble begrenset. Foreleserne flyttet inn på Zoom, studentene ble isolert og selvstudie ble oppfordret for å komme seg gjennom studiet. Dette markerte starten på en periode fylt med nettbasert undervisning, og som har ført til både glede og frustrasjon blant landets studenter.

Digital undervisning gjennomføres som oftest i hjemmene våre. Læringsmiljøet rundt oss spiller en stor rolle i hvor suksessfull læringen blir, og det er viktig å lage omgivelser som fremmer studering hjemmefra. Bruk gjerne disse tre punktene aktivt når du selv skal lage din perfekte studieplass.

Bilde av et ryddig skrivebord for å få en bedre studieplass, Cingulum
Lag omgivelser som fremmer studering. Ideelt sett er et skrivebord å foretrekke, men et kjøkkenbord kan også være en god løsning.

1. Velg ut en plass, og lik den

Start med å velge deg en plass du vil studere. Prøv å styr unna områder i hjemmet ditt som allerede har andre funksjoner, slik som sofaen og sengen din hvor funksjonene er fritid, avslapning og søvn. Ideelt sett er et eget skrivebord å foretrekke, men et kjøkkenbord kan også være en god løsning. Alternativt kan du finne en plass på lesesalen, biblioteket eller din lokale kaffebar, men da er det viktig å være konsekvent og bruke samme sted hver gang du skal studere, uten for mye variasjon. Det viktigste er at du liker plassen du har valgt, og er mentalt forberedt på å tilbringe mye tid der i løpet av studiet ditt.


Les også gjerne: «Si hei til våre to faste fagbloggere» hvor du kan lese mer om Mari.


Ved å studere på samme plass over en periode vil over tid gjøre at du assosierer den plassen med studering, som gjør at du raskt kommer i en mental stemning som fremmer studering, et såkalt «studeringsmodus». Dette kan gjøre det lettere å komme i gang med øving til eksamen, lesing av pensumboken eller til å endelig begynne på den oppgaven du skal skrive.

Ved å studere på samme plass over en periode vil over tid gjøre at du assosierer den plassen med studering

Mari Johansen

2. Gjør det koselig, men ikke for koselig

Dette er ikke så enkelt om plassen din er på et offentlig sted, men om du studerer hjemmefra så kan det være motiverende å gjøre plassen din koselig. Finn en fin lampe du liker, få tak i en god stol, drikk kaffe eller te av favorittkoppen din (kanskje dette er din nye favorittkopp? Nemlig Sykepleierkoppen), tenn noen lys om du liker det, og kanskje ha en plante eller blomster i nærheten.

Om du studerer offentlig, kan det å gjøre plassen koselig innebære å fjerne kaffekopper etter du har drukket opp, rydder unna servietter og legge frem notatbøker og pennal ved siden av deg. Uansett hvordan du gjør plassen koselig, så er poenget å skape positive følelser og assosiasjoner til der du sitter. Økt trivsel gir økt motivasjon, og kan være drivkraften du trenger for å studere.

Men det er viktig å ikke gjøre plassen for koselig. Det er viktig at du ikke blir sittende i området ditt, eller på plassen din, når du ikke studerer. Dette er viktig av flere grunner. Assosiasjonene til studering kan forsvinne om du stadig blander studering og avslapning og fritid på samme sted. Hvis du skal ta en velfortjent pause og har bestemt deg for å se en episode av en serie, så bør du gå bort fra plassen og finne deg et sted hvor du vanligvis slapper av. På denne måten er du både fysisk og psykisk ute av studeringmoduset ditt. I tillegg føles det mer avslappende å se på serier uten en stabel med pensumbøker ved siden av skjermen. Så lag deg en vane med å ta pauser andre steder enn der du studerer.

3. Unngå distraksjoner

Rydd pulten eller bordet ditt, og legg frem det som er nødvendig for deg når du skal studere. Det kan hende det som er nødvendig for deg kun er en pc, men for noen andre kan det være nødvendig med pensumbøker, notatblokker, klistrelapper, mange penner og tusjer, og en almanakk. Vi er forskjellige og det er helt i orden.

Poenget her er å legge frem alt du kan eller vil trenge, slik at du slipper å gå ut av studeringsmoduset ditt for å hente noe. Dette vil redusere distraksjoner på veien, og hjelper med å opprettholde flyten i studeringen. Finner du distraksjoner løpende i studeringen, så skriv dem ned og prøv å gjøre noe for å endre på dette.

Finner du distraksjoner løpende i studeringen, så skriv dem ned og prøv å gjøre noe for å endre på dette.

Mari Johansen

Distraksjon nummer én er mobilen. Det finnes mange metoder for å fjerne den som en distraksjonskilde: legg den igjen i et annet rom, skru den av eller sett den i flymodus.

Personlig liker jeg appen «Forest» hvor du setter en timer og starter denne, og planter et tre i samme slengen. Går du ut av appen så dreper du treet du plantet, og hvem vil vel drepe trær? I tillegg har du muligheter for å se statistikk og trender for studeringen din, som kan være motiverende og realitetsorienterende. Det viktigste er ikke hvilken metode du bruker, men at du faktisk klarer å eliminere mobiltelefonen som en distraksjonskilde, og mest sannsynlig klarer å holde fokus litt bedre på selve studeringen.

Lykke til med å lage en studieplass som fremmer produktivitet og læring!

Bilde av sykepleierstudentskilt fra Mari, Cingulum AS

Aktuelle artikler fra fagbloggen vår: