Hvordan forberede seg best til neste studieår?

Det nærmer seg sommer for de fleste og når et semester er det over kan det være en god idé å reflektere over hva som kan gjøres bedre neste semester. Her er noen råd for både nye helsefagstudenter og de som skal fortsette på gradene sine.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

Nå har eksamensperioden startet for de fleste både for de som studerer i og utenfor Norge. Når man da etterhvert blir ferdig med eksamene vil man nok gjerne kunne nyte ferien litt før man må fokuserer på sommerhospitering eller sommerjobb. Men etterhvert blir man også nødt til å tenke på hvordan man kanskje bør forberede, eller legge opp det neste semesteret. Bør man endre studiteknikk, sette av mer/mindre tid, fikse døgnrytmen osv. Hvert år på utdanninger som medisin, sykepleie, tannlege, farmakologi osv. er noe anderledes fra året før og flere kjenner kanskje et behov for å endre fremgangsmåten sin fra ifjor. Men hvordan gjør man dette på best mulig måte? Og hvordan sikrer man at man holder fast nye rutiner og fremgangmåter?

Hvordan man forbereder seg til et nytt studieår kan varierer veldig fra studie og studieår man går på.

nytt-studieår-cingulum
Bilde fra Pexels.com

Begynner du på første året av studiet?

Hvis du begynner på første året av et studie innen forskjellige retningene av helsefag kan det være mye å sette seg inn i. Om man kommer inn på studiet direkte fra videregående, friår eller fra jobb kan det variere hvor mye man må sette seg inn i. Hvor godt du selv kjenner til studiet og din egen studieteknikk er nok også noe man må ta høyde for. Akkurat hvordan man selv kommer til å jobbe og utvikle seg i studiet kan man ikke være 100% sikker på før man har begynnt, og noen spørsmål finner man ikke svar på over internett. Men hva kan man finne, og hvordan kan man forberede seg best?

  • Kjenner du noen som har studert det samme som du skal studere, eller liknende? Kan de svare på spørsmål eller gi noen tips og råd? Dette er en kjempegod kilde, men det kan være lurt å mer enn kun en kilde, som internett eller direkte fra universitetene.
  • Prøv å bli kjent med hva studiestedet ditt har å tilby, som bibliotek, mental helse tilbud, kafeteria osv. Dette kan gjøres ved å ta kontakt med studiestedet, eller lese seg opp på det skolen har delt online. Har man muligheten til å reise å besøke studiestedet litt før studiestart kan dette også være hjelpsomt.
  • Ikke kjøp inn mer enn det som trengs. De fleste studenter har ikke veldig god økonomi og da er det lurt å budsjettere det man får inn gjennom jobb og/eller studiestøtte og studielån. På studiets nettside finner man ofte en liste for hvilke bøker man trenger for det kommende semesteret, men noen ganger blir denne informasjonen endret i starten av det nye semesteret. Kjøp kun de bøkene du virkelig trenger, da kan du spare en del. Man kan også spare på å kjøpe bruktbøker isteden for helt nye bøker, her finnes det facebook sider og nettsteder som bookis hvor man kan få tak i pensum for en noe billigere penge?
  • Foretrekker du pensum i fysiske bøker, eller å ha det på pc eller nettbrett? Mange bøker finnes som e-bøker, ofte for en noe billigere penge enn fysiske bøker. Noen bøker er det nok best å ha fysisk, men dette må du ta en vurdering for selv ettersom hva som passer din studieteknikk best.
  • Hvis du planlegger å jobbe ved siden av studiet? Start å se på jobbmuligheter ila. sommeren, og søk gjerne tidlig. Ta hensyn til at studie og jobb ikke burde ta noe særlig tid fra hverandre. Noen fag og emner har obligatorisk oppmøte, og obligatoriske tester som må gjøres. Det er også ofte mye stoff man må jobbe gjennom på studiet, så da kan det være lurt å finne en jobb som er fleksibel. Velg jobben som passer best for din situasjon.

nytt-studieår-cingulum
Bilde fra Pexels.com

Starter du på andre år, eller høyere?

Når du allerede har fullført et år i studiet har du sikker lært mye om deg selv, hvordan du studerer best og hvordan du best balanserer studie og jobb hvis du studerer ved siden av. Men det kan fremdeles være mye man har lyst til å endre.

  • Noter deg, mentalt eller fysisk, hva du har lært fra det foregående studieåret. Hva ville du gjort bedre, og hva er du fornøyd med? Og se på hva du kan gjøre for å forbedre eller vedlikeholde rutinene fra forrige studieår.
  • Det nye semesteret og studieåret kommer med nye fag, hva kan du finne ut de fagene du ikke har hatt før? Kjenner du noen på året over deg? Kjenner du professorene og hva som kreves i faget?
  • Har du funnet en studiegruppe som du studerer godt med, eller liker du best å studere på egen hånd? Velg det som funker best for deg.
  • Sett av den tiden du kan til litt self care, trening eller avslapning. De forskjellige retningene innad i helsefag er alle krevende studieretninger og kan gjøre at man kanskje føler at ikke er tid til så mye mer enn studie. Da er det lurt å gripe hver sjanse man har til å gjøre noe annet.

Vi håper disse rådene er til hjelp for noen.


Andre artikler:

Konseptkart – en studieteknikk

Mine tips for å studere

Tre tips til hvordan du aktivt kan lage din perfekte studieplass

Fra nettbutikken: