Blodkulturer

Blodkulturer er et hjelpemiddel i diagnostikken og er oftest brukt ved mistanke om infeksjoner og liknende. La oss se litt på hva som kan være lurt å vite om blodkulturer.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Blodkultur prøver tas vanligvis av pasienter som fremstilles med feber (vanligvis ca 38.5 eller høyere). Det finnes tre forskjellige typer blodkulturer som man kan ta som tas i en spesifikk rekkefølge. Hver av disse flaskene inneholder en væske på 50-100 ml av et egnet vekstmedium. de forskjellige vekstmediumene er for tre forskjellige grupperingene, aerobe, anaerobe og sopp baserte mikrober eller bakterier. Disse prøvene blir deretter sendt til laben hvor de først blir inkubert for å gi eventuelle bakterier tid til å formere seg. Jo flere bakterier man har i prøven jo større er sjansen for at man ikke får et falsk negativt resultat.

blodkulturer-bakterier-cingulum
Bakteriell vekst kommer opp på petri disher, men kan også identifiserer før de er tydelig synlige. Bilde: Shutterstock

Hvordan tar man blodkultur?

Man tar blodkulturer på samme måte som blodprøver. Istedenfor å bruke blodglass som ved blodprøver må man bruke spesifikke glass for nettopp blodkulturer. Av de vanligste typene som brukes i Norge er BD Bactec sine blodkultur glass.

Aerobe flasker: Pleier å ha grå kapsel/blå kork, grå etikett for aerob dyrking. Disse glassene har et vekstmedium som er optimalisert for vekst av aerobe mikrober, men gjærsopp vil også vokse også i flasken. Anbefalt blodmengde for å sikre resultater er 8-10 mL per flaske men man kan oppnå resultater ved 3-10 mL med blod. Denne må man ta først når man tar blod kulturer, dette er for å sikre at det ikke kommer luft i den anaerobe prøven som tas etter den aerobe.

Anaerobe flasker: Disse glassene pleier å ha oransje kapsel/gullfarget kork, samt gullfarget etikett. Disse har et vekstmedium som er for anaerob dyrking, og er optimalisert for anaerobe og fakultative bakterier. Anbefalt blodmengde er 8-10 mL per flaske men resultater kan forekomme ved 3-10 ml med blod. Dette må man ta etter aerobe blodkulturer er tatt.

Soppflaske: Har grønn kapsel/grå kork, grønn etikett. Er en type selektiv soppflaske. Inneholder antibiotika og sikrer raskere oppvekst av gjærsopp enn aerob flaske. Flasken er bedre ved blandingsinfeksjoner med sopp og bakterier og ved infeksjon med Candida glabrata. Anbefalt blodmengde er 8-10 mL per flaske, minimum 5 ml. Produsenten anbefaler at soppflasken tas til slutt. Da denne blodkulturprøve inneholder antibiotika må denne tas til slutt for å sikre at de andre testene ikke blir kontaminert.

blodkulturer-aerob-bakterier-cingulum
Aerobisk kultur. Bilde: ehandboken OUS
blodkulturer-anaerob-bakterier-cingulum
Anaerobisk kultur. Bilde: ehandboken OUS
blodkulturer-sopp-bakterier-cingulum
Sopp kultur. Bilde: ehandboken OUS

En liten mengde av blodkulturen får stå i syv dager eller inntil vekst av bakterier er påvist. Ved bruk av automatisert påvisning av uspesifikk karbondioksid-stigning i blodkulturen kan vekst av bakterier i blodkultur påvises mye tidligere enn før. Dette betyr at noen bakterier kan påvises allerede samme dag, istedenfor etter flere dager, som før.

Kilder:

Store Medisinske Leksikon – Blodkultur

eHåndboken Oslo Universitetsykehus – Blodkultur


Les også:

Sentrale og perifere venekatetre – hva er forskjellen?

Infeksjonstegn å kunne

Blodgass for dummies

Fra nettbutikken: