Sentrale og perifere venekatetre – hva er forskjellen?

Perifere venekatre (PVK) og sentrale venekateter (CVK) har mye av den samme funksjonen, men er også ganske ulike. La oss se litt på hva de forskjellige innstikksmetodene kan tilby.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Sentrale venekateter

Sentrale venekateter er et godt tilbud for pasienter som for eksempel undergår kjemoterapi, eller som opplever å ha dannet mye arrvev omkring årene. For de som mottar kjemoterapi intravenøst opplever for det meste å måtte gjennomgå flere runder med behandling, og venene kan bli svekket, eller vanskeligere å stikke med tiden. Arrvev kan dermed gjøre jobben mye vanligere ved innleggelse av den vanlige PVKen. Derfor blir CVC eller PICC et godt alternativ. Man hva er CVC og PICC?

CVC-venekateter-cingulum
CVC kateter. Bilde: Anna Kuo Copyright: © Krames StayWell
PICC kateter. Bilde: CareandWear

CVC – Central Venous Catheter

Et sentralt venekateter blir kirurgisk implantert inn i en større vene i brystet eller på halsen og ført innover til det når vena cava superior. Kateteret festes så til brystet. Etter innsetting kan det sentrale venekateteret bli brukt til å gi intravenøs behandling eller til å ta blodprøver. Det sentrale venekateteret forblir vanligvis på plass over en lengre periode og er nyttig for pasienter som trenger langvarig kjemoterapi. Da sånne sentrale venekateter ligger rett inn i vene cava og ligger gjerne over lange perioder introduserer de en infeksjonsrisiko. Dette i form av at en langtliggende kateter kan la bakterier prolifiere over tid. Derfor er det utrolig viktig å observe innstiksstedet jevnlig, og skylle dem riktig. Man må også holde et øye vitale tegn, allmenntilstanden til pasienten, og andre relevante infeksjonstegn.

PICC – Perifert Insatt Sentral Kateter

En annen type langvarig venetilgang er et PICC-kateter, eller et perifert-innsatt sentralt kateter. Sammenlignet med et sentralt venekateter settes et PICC-kateter inn i en vene i armen eller hånden. Som med sentralt venekateter føres kateteret innover langs stadig større vener inntil det når vena cava superior.

Både CVC og PICC-katetre gir langvarig venøs tilgang uten å måtte stikke intravenøst mange ganger. Noen behandlinger kan til og med bli gitt hjemme med et sentralt venekateter. Både CVC og PICC-katetre har en høy risiko for infeksjon. Steril teknikk må alltid brukes.

PVK – Perifert venekateter

Periferevenekatetre er nok den vanligste formen for innstikk man gjør i helsevesenet utenom blodprøver. Nærmest alle som havner på sykehus eller blir hentet med ambulanse har høy sannsynlighet for å få en PVK så man kan administrere medisiner og væske raskt, selv hvis pasienten mister bevisstheten. Disse finner du gjerne på armene, i albuene, håndbaken eller på føttene. Alt ettersom hvor man finner en vene som man får lagt den der den skal. Disse har korte kanyler som stikker inn i selve åren. Man bytter disse oftere enn sentrale venekateter som CVC og PICC. Vanligvis vil man la en PVK ligge i minst 3 dager hvis den er fin rundt innstikksstedet, pasienten ikke har smerte rundt innstikket, osv. Prosedyrene kan variere noe fra avdeling til avdeling. Men disse observeres også nøye for infeksjonstegn, hevelse og lekkasjer.

pvk-cingulum
PVK innleggelse.

Kilder:

NHI – Sentrale venekateter

eHåndboken – PVK


Les også:

PVK-tips fra en sykepleierstudent

Infeksjonstegn å kunne

Antibiotika og resistens

Fra nettbutikken: