Delvis og full paralyse og lammelse – hva er det, og hva kan det skyldes?

En lammelse eller paralyse kan påvirke den totale helsen til en pasient, både fysisk og psykisk. Men hva vil det så å være lammet? Og er det reversebalt?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Paralyse og lammelse kan komme av mange forskjellige årsaker og kan ha langvirkende effekt på den fysiske og psykiske helsen til en pasient. Langtidssykdom og lammelse kan reverseres hos noen, men hos andre varer det hele livet. Det kan komme som følge av virusinfeksjon, slag eller hjerneskade, nerveskader og medfødte lidelser. Behandlingsplanen for hver sykdom varierer veldig fra operasjoner, medisinering, fysioterapi eller en annen metode. Men hva er egentlig en lammelse?

Hva er en lammelse?

En lammelse er en funksjonsnedsetting som kan komme i varierende grad. Noen har lammelse i kun en del av kroppen som ansiktet, armen eller beinet. Det oppleves som tap av kontroll eller krefter i en eller flere muskelgrupper. Omkring 85% av tilfeller med akkutt lammelse kommer som følge av manglende blodtilførsel. Når en kroppsdel ikke får tilstrekkelig med blodtilførsel og oksygen over en periode fører det til celledød. Når celler dør som følge av traume, sykdom eller naturlig celle død er det ikke alltid kroppen kan leges naturlig. Men når kroppen klarer å leges på egenhånd kan man bli helt frisk igjen.

Kroppen kan gjøre underverker!

rullestol-lammelse-cingulum
Pexels.com

Hvilke komplikasjoner må man observere ved lammelse?

Ved full og langvarig eller permanent lammelse er det flere komplikasjoner som kan oppstå. Behandling og forbygging av disse er viktig.

Når man ikke lenger har muligheten eller den fysiske evnen til å være i bevegelse og ta vare på kroppen gjennom fysisk aktivitet kan man oppleve muskelsvinn. Dette er spesielt tilfelle hos de som opplever langtidslammelse eller permanent funksjonsnedsettelse. Da kan det hjelpe med fysioterapi og å prøve å introdusere noe bevegelse med hjelp.

Trykksår og skade på hud og muskulatur kan forekomme hvis en pasient blir liggende eller sittende lenge. Da er viktig å endre på sitte eller liggestillingen så langt det er mulig og gi avlastning til de berørte områdene. Forebygging og tidlig observasjon er viktige hjelpemidler for å forhindre seriøs sykdom og uønsket endring i helsesituasjonen til en pasient. Trykksår kommer i flere grader og det er vanskeligere å behnadle og forebygge hvis det allerede er ille.

lammelse-rullestol-cingulum
Pexels.com

Les også:

Hva er ADHD egentlig?

Fibromyalgi – hva er det?

Jernlunger og polio

Fra nettbutikk: