Jernlunger og polio

Polio er en infeksjonssykdom som ikke lenger er så vanlig da det omkring er en 99% reduksjon i antall tilfeller de fleste steder i verden. At polio ikke er like vanlig kan vi takke vaksinasjon og forskning for. Men for de som fikk polio før vaksinen var tilgjengelig hadde behov for andre behndalinger. Så hva var jernlunger egentlig?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.


Poliomyelitt-tem-cingulum
Transmisjon Elektron mIkrografi av poliovirus type 1. Kilde: CDC

Poliomyelitt er en sykdom som skyldes en virus infeksjon. Polio er en seriøs og akutt sykdom som angriper de motoriske forhorncellene i ryggmargens forhorn. Da viruset vanligvis opptas via munnen pleier viruset å formere seg i tarmene før de spres videre. Noen opplever at de får hjernehinnebetennelse som følge av at viruset sprer seg til sentralnervesystemet. Ettersom viruset sprer seg videre i nervesystemet kan det fortsette å gjøre skade. Når nerveceller dør eller blir skadet kan dette føre til lammelser og atrofi av muskler, og dette er tilfelle med polio også. Oftest er det armer og ben som blir truffet av slik lammelse, men respirasjonsmukulatur kan også påvirkes. Når kroppen selv ikke lenger kan sikre at lungene kan ekspandere og respirere ordentlig kan man raskt fø av oksygenmangel. Dette er hvorfor jernlunger ble et fenomen.

Hva er en jern lunge?

Jern lunger er et vitenskapelig mesterverk på noen måter, i kontekst av den tid den ble oppfunnet. Når barn og voksne med polio mistet evnen til å puste å egenhånd ble det nødvendig å finne en måte å hjelpe med nettopp dette. Man hadde jo da håp om at pasientene som fikk jernlunger skulle bli friske nok til å puste på egenhånd igjen, men det var ikke alltid tilfelle. Når musklene i overkroppen har atrofert for mye kan det rett og slett bli for vanskelige for kroppen å hente seg inn igjen. Men jern lungene finnes fremdeles idag. Det benyttes ikke som et aktivt behandlingstilbud for ny pasienter da bedre medisinske tilbud er tilgjengelige. Men det finnes pasienter fra 30-50 tallet som har levd mesteparten av livet sitt i en jern lunge, og som det er lettest å la leve videre slik. Det er kun et fåtall av disse igjen derimot. Et eksempel er Paul Alexander, som fikk polio i 1952, kun noen år før vaksiner ble tilgjengelige for nettopp polio. Selv om han har tilbrakt nesten 70 år i en jern lunge, siden han var 6 år gammel, har han klart å blant annet bli advokat.

paul-alexander-polio-cingulum
Paul Alexander i sin jern lunge. Bilde: Smiley N. Pool

Jern lungen var ikke en permanent løsning for alle, da man kunne forlate den fra tid til annen, ettersom hvor frisk man var. Jernlungen er en maskin som endrer på trykket innad i kameret slik at brystkassen nesten naturlig «trekker seg sammen» og slapper av. Dette sikrer da at Paul kan fortsette å puste, og da også leve. For mange som fikk denne alvorlige versjonen av polio var dette en livreddende løsning. Og var man frisk nok kunne man da små pauser fra den så man kunne oppleve verden også.

Hva kan vi lære fra polio og jern lungen?

Hvordan polio ble håndtert, og fremdeles forsøkes å bekjempes i flere deler av verden, kan lære oss mye om viktigheten av gode vaksiner. Når vaksinerings informasjon or lett tilgjengelig, sammen med vaksiner, kan man fort få den. Vi kan også lære mye om viktigheten av internasjonalt samarbeid for å sikre god forståelse av slike helseproblem og sykdommer. Utviklingen av vaksiner og gjenkjennelse av tidlige symptomer er essensielle for å forebygge seriøs sykdom, og sikre livskvaliteten til en pasient. Vitenskapelige fremskritt er viktige for både bekjempelse av sykdom men også for behandlingen av dem.

Lenge leve vitenskapen <3

Kilder:

www.smithsonianmag.com

www.cdc.gov/polio/what-is-polio/index.htm

https://sml.snl.no/polio


Les også:

Infeksjonstegn å kunne

Hva er Apekopper egentlig?

Hva er et virus?

Fra nettbutikken: