EKG og hjertebank

Det er mange forskjellige symptomer og labverdier som kan fortelle oss noe om en pasient sin tilstand. Kjenner på hjertebank det kan det være et viktig signal på at noe foregår inne i kroppen. Men hva kan egentlig forårsake hjertebank, og hva er det et EKG kan avsløre for oss?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

ekg-cingulum

Hva kan hjertebank være et tegn på?

For noe er kanskje det å kjenne på hjertebank en kjent følelse, imens andre har kanskje aldri opplevd det. Vanligvis kjenner man ikke at hjertet dunker i vei inne i brystet. Når man derimot gjør det kan det være et viktig signal på at noe foregår inne i kroppen. Mange lever mye av livet uten at hjerteproblemer blir oppdaget. Atrieflimmer og andre hjertediagnose går gjerne uoppdaget lenge, spesielt blant flere yngre pasienter. Men hva kan egentlig forårsake hjertebank?

Flere tilstander kan forårsake hjertebank:

  • Angst og engstelighet: Når du er engstelig eller stresset, frigjøres hormonet adrenalin til blodbanen. Dette gjør at hjertet banker raskere og hardere. Ved gjentatte episoder med sterk hjertebank kan dette øke risikoen for skade på hjertet. Dette er den vanligste årsaken til hjertebank.
  • Ekstraslag: Hjertet kan ta noen ekstraslag uten at det er uttrykk for en hjertesykdom. Slike ekstraslag er gjerne mest merkbare når du skal slappe av etter fysiske eller psykiske belastninger.
  • Rytmeforstyrrelser: Hjertet kan oppleve rytmeforstyrrelser noen ganger årsaken til hjertebank.
  • Høyt stoffskifte kan gi hjertebank. Dette er ofte mer vanlig blant godt voksne pasienter (40-80 år). Når stoffskiftet stiger, må hjertet pumpe mer for å forsyne kroppen med tilstrekkelig oksygen og næring.
  • Blodmangel: Ved lavt blodvolum må kroppen pumpe mer blod for å sikre kroppens forsyning med oksygen, og dette kan gi hjertebank. Dette er en alvorlig helsetilstand som krever administrering av blod.
  • Alkohol, tobakk, kaffe, narkotika, enkelte blodtrykksmedisiner, digitalis (hjertemedisin) og astmamedisin kan også gi hjertebank.

For å kunne diagnosere hjertesvikt eller annen hjertesykdom kommer det ofte, men ikke alltid, andre symptomer som brystsmerter, tungpusthet, svimmelhet eller besvimelse.

ekg-plasering-cingulum
Bilde: pexels

EKG – hva kan den vise oss?

En rask NEWS med spesielt hensyn til blodtrykk kan gi oss viktig informasjon om hjertets tilstand. Blodprøver og videre undersøkelser kan gi oss mer informasjon.

Et EKG vil kunne avsløre tegn til hjertesykdom eller forstyrrelser i hjerterytmen. Men her er det viktig å huske, en uregelmessig eller anormal rytme er ikke nødvendigvis grunnet hjertesykdom. Derfor kan det være aktuelt å ta EKG jevnlig over en hvis periode så legene har mer data å basere en diagnose på. Dette kan da gjerne gjøres i tillegg ti å legge pasienten med telemetri.

EKG kan fortelle oss mye om en pasient sin tilstand, men brukes sammen med andre diagnostiske metoder for å fastslå en diagnose.

Kilder:

NHI – Hjertebank og urolig hjerte

Les også:

EKG-tolkning gjort enkelt

Pacemaker – hva gjør den og hvordan fungerer den?

ATMIST og MIST

Fra nettbutikken: