Fem tips til eksamen i medikamentregning
… eller legemiddelregning; kjært barn har mange navn. Eller er det egentlig snakk om et kjært barn?
Skrevet av: Mari Johansen, sykepleierstudent
Sammen med nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi, er nok medikamentrening en av de eksamenene som mange studenter vil grue seg litt ekstra til. Studiestedenes krav om 100 % riktig er nok til å stresse en hver student, uansett utgangspunkt og regneferdigheter, og er nok til å bli en belastning for en allerede hardtarbeidende student.

Kravet om en feilfri eksamensbesvarelse kommer på grunn av alvorligheten og viktigheten av denne ferdigheten. For dersom du som helsepersonell regner feil på medikamentene i forkant av administrering av disse, kan det i verste fall ha fatale konsekvenser for pasienten din. Og det er nettopp derfor du ikke bare må bestå eksamen i medikamentregning, men du må bli komfortabel og ansvarlig i utførelsen av dette.
Her er mine fem tips til deg som skal ha eksamen i medikamentregning:
1. Få kontroll på pluss og minus, gange og deling
Med krav om 3 i matematikk for å komme inn på sykepleierutdanningen, vil de fleste allerede ha god kontroll på disse elementene innenfor regning. Skulle du likevel være usikker, så jobb litt med det grunnleggende før du begir deg ut på selve medikamentregningen. Det kan gjøre medikamentregningen mindre forvirrende.
2. Mengdetrening
Som med mye annet, så er mengdetrening essensielt når det gjelder medikamentregning. Bruk god tid og kom deg gjennom mest mulig øvingsoppgaver. Bruk pensum og oppgaver fra studiestedet ditt, bruk gjerne også eksterne kilder for flere oppgaver, sitt i kollokvier og løs oppgavene sammen, sammenlign med medstudenter og få en god fremdrift.
Når du over flere dager har alt riktig på øvingsoppgavene, kan du begynne å føle på en slags kontroll. Men ikke slutt å arbeide med øvingsoppgaver fordi «du nå kan det». Bruk tiden frem til eksamen for å bli trygg på regningen.

3. Hjelpemidler
Referansekortet fra Cingulum kan være et godt verktøy og hjelpemiddel på veien mot å bestå eksamenen. I starten når du gjør oppgaver, så bruk kortet aktivt. Skriv opp regnereglene, se på kortet, løs oppgaven, sjekk fasit og eventuelt endre på det du hadde feil.
Etter hvert vil du ha mindre og mindre bruk for å sjekke kortet underveis i regningen, og det er da du har begynt å integrere verktøyene mentalt.

Men, ikke legg kortet i en skuff og gjem det unna; fest det bak ID-kortet ditt og ha det med på jobb og i praksis. For de fleste så er det gjerne noen perioder hvor man bruker kunnskapen fra medikamentregningen, og da er det godt å ha et hjelpemiddel for å hente frem igjen det du egentlig kan.
Andre hjelpemidler kan være egne dedikerte applikasjoner for mobiltelefonen din, eller en kalkulator. Men til tross for gode hjelpemidler, så kan det være lurt å friske opp kunnskapene med jevne mellomrom, da det ofte går litt tid mellom denne eksamen og en praksisperiode.
Les også: Topp 10 apper for helsepersonell og studenter
4. Gikk det ikke på første forsøk?
Da er du ikke alene!
Strykprosenten på denne eksamenen er høyere enn i de fleste andre fag du skal gjennom, nettopp på grunn av at marginene er så små. Det er nå det er viktig å ikke gå i kjelleren mentalt, fordi utfallet på eksamen ikke definerer deg som person eller hva du kan eller ikke kan i forhold til regning.
Du hadde en dårlig dag, eller så hadde du uflaks. Så nå er det viktig at du gjør flere øvingsoppgaver, slik at du får tilbake selvtilliten og føler deg trygg til neste forsøk på å bestå eksamenen.
Dette kommer til å gå bra!
5. Gikk det på første forsøk?
Gratulerer! Gi deg selv en skikkelig klapp på skulderen og vær stolt over å ha nådd enda en milepæl i utdanningen.

/ Mari Johansen, 23 år gammel sykepleierstudent. Les mer om meg her

Aktuelle produkter for deg:
- Legemiddelregningskort
- Legemiddelregningspakken
- Legemiddelregningsklistremerke – lite og stort.