Hva er en sexolog, og hvordan blir man det?

Tone Haldorsen er utdannet og sertifisert sexolog og parterapeut fra Sexologiskolen Oslo. Her forteller hun deg deg mer om hva en sexolog er, om utdanningsløpet, jobbmulighetene, og ikke minst hva du selv bør tenke på når du velger sexolog.

Skrevet av Tone Haldorsen, sertifisert sexolog og parterapeut

Hva er en sexolog?

En sexolog er en fagperson med bred kunnskap om seksualitet i alle aldre, sex, anatomi, nytelse, seksuelle dysfunksjoner og problematikker, seksuelle traumer, rådgivning innen seksualitet, seksuell historie og mye mer. Som hos alle andre yrkesgrupper som jobber med mennesker, er det forskjell på hvilken kompetanse og spesialiseringer sexologer har.

Om du kommer til en sexolog med en spesifikk problemstilling som sexologen din ikke kan nok om, blir du henvist videre til en sexolog eller annen fagperson som kan mer om ditt problem. På samme måte som når du går til fastlegen og må få henvisning videre til en spesialist for å få den hjelpen du trenger med f.eks. endometriose, ryggskader, muskelsmerter e.l. Mange leger, psykologer og andre helsefagpersoner er ikke så glad i å snakke om sex og samliv, og mangler ofte kompetansen til det, og det er ofte her sexologer kommer inn i bildet.

Tone-Haldorsen-Seksualundervisning-Cingulum
SEKSUALUNDERVISNING. Tone i arbeid under seksualundervisningen hos Sexologiskolen.

Ikke en beskyttet tittel – vit hvem du går til

Sexolog er ikke en beskyttet tittel, så hvem som helst som jobber med seksuelle problemstillinger kan kalle seg sexolog. Derfor er det viktig å vite hvilken utdannelse sexologen har, så du kan få riktig hjelp til det du har behov for. De fleste seriøse sexologer har hjemmeside og/eller konto på sosiale medier, der det tydelig kommer frem hvilken utdannelse, kompetanser og spesialiseringer de har.

Sexolog er ikke en beskyttet tittel, så hvem som helst som jobber med seksuelle problemstillinger kan kalle seg sexolog. Derfor er det viktig å vite hvilken utdannelse sexologen har, så du kan få riktig hjelp til det du har behov for. 

Tone Haldorsen

Det finnes også flere organisasjoner og forum som sexologer kan være medlem i, så det kan være lurt å velge noen som er medlem av en bransjeorganisasjon eller et bransjeforum for å sikre at sexologen må følge strenge etiske retningslinjer og regler. Dette pleier ofte å stå på sexologens hjemmeside. I Norge er det ASRT, NFKS og NACS som har de høyeste kravene til medlemmene sine.

Selv om sexolog ikke er en beskyttet tittel, finnes det noen klassifiseringer som du kan se etter:

  • Alle med bokstavene NACS bak tittelen, er godkjent av NFKS/NACS. Hos NACS er man enten spesialist i klinisk sexologi, som betyr at man har minimum 5 års utdannelse som lege eller psykolog og har videreutdannelse innen sexologi, i tillegg til relevant arbeidserfaring innen sexologien, eller man er spesialist i sexologisk rådgivning, som betyr minimum 3 ås utdannelse innen relevant helse- og sosialfag, med videreutdanning i sexologi og relevant arbeidserfaring. NACS-godkjenning en privat ordning, og går ikke under godkjennelsene man må ha som f.eks. helsepersonell. De kan fritt bestemme hvem som blir godkjent og ikke. 
  • Sertifisert sexolog kalles de som er uteksaminert fra godkjent sexologiutdannelse, f.eks. Sexlogiskolen Oslo. Sertifiseringen er som et fagbrev, som viser hva man har vært igjennom av pensum, undervisning, praksisarbeid, supervisjon, egenterapi og studiegrupper, og hvilke undervisere man har hatt. Sertifiserte sexologer har en bred sexologisk utdannelse, og mange er medlemmer av NACS, ASRT eller andre organisasjoner/forum i Norge, Sverige og Danmark.

Hvordan er utdanningsløpet for å bli sexolog?

I Norge i dag finnes det flere studier man kan ta for å bli sexolog, men de to største er sexologistudiene hos Universitetet i Agder (UiA) og hos Sexologiskolen Oslo. Dette er to forskjellige utdannelser, men med samme mål: Å høyne kvaliteten på sexologisk rådgivning i Norge. Selv om utdannelsene er forskjellige, er det veldig mange likhetstrekk.

Sexolog-Tone-Haldorsen-Cingulum-3
STOLT TONE med eksamensbevis og sertifisering som sexolog.

UiA – Universitetet i Agder

UiA (Universitetet i Agder) er en sexologisk videreutdannelse for de med helse- og sosialfaglig bakgrunn. De tar opp elever hvert 2. år, og man må ha minimum 3 års helse- eller sosialfaglig bakgrunn for å komme inn. UiA har fokus på klinisk sexologi, og jobber ut fra at elvene har helse- og sosialfag som f.eks. lege, sykepleier, ergoterapeut, psykolog, familierådgiver, sosionom eller vernepleier i bunn.

Dette er deltidsstudier, med 11 samlinger fordelt på 2 år. 

Sexologiskolen Oslo

Sexologiskolen Oslo kjører to kull i året, og er en privat skole. Denne er ganske ny i Norge, men ble stiftet i Danmark for 12 år siden. Det er mange norske sexologer som utdannet seg hos Sexologiskolen i Danmark, så derfor fikk Sexologiskolen avdeling i Oslo i 2019. Her trenger man ikke helsefaglig bakgrunn for å komme inn, så pensum og undervisning legges opp til at det man trenger å kunne som sexolog om fysisk og psykisk helse, anatomi, terapiarbeid osv læres under studiene. Ca. 5 0% av elevene har helsefaglig bakgrunn, mens resten har andre bakgrunner.

Felles er at man jobber med mennesker, og ønsker å høyne sexologisk kompetanse i Norge. Pensumet er stort, og det er krav til bl.a. egenterapi av godkjente terapeuter, studiegrupper og praksis med klienter under supervisjon i løpet av studiene. Sexologiskolen oppdaterer pensum hvert år ut fra nyutgivelser av fagbøker og ny forskning, samtidig som de bruker godt etablert litteratur innen sexologi. Utdannelsen har en bred klinisk tilnærming, samtidig som elvene lærer om Østens seksuelle historie. Dette skaper en helhetlig og grundig utdannelse, med fokus på det hele mennesket.

Utdannelsen er deltidsstudier, med 13 samlinger fordelt på 1,5 år. Man kan også ta utdannelse som parterapeut som en separat utdannelse, som også er deltid med 13 samlinger på 1,5 år. De fleste tar både sexologi og parterapi for å få en bredest mulig utdannelse innen sex og samliv.

Hvordan er jobbmulighetene som sexolog?

Det sexologiske feltet er kjempestort, og som andre faggrupper er det stort spenn i hva sexologer jobber med. De fleste jobber med klienter/pasienter, noen holder foredrag, noen jobber med seksualundervisning, noen driver podcaster, er forfattere, eller til og med influensere.

Jobbmulighetene etter endt utdannelse, kommer helt an på hva du har i bunn. Jobbmulighetene er mange med riktig kompetanse, og det kan være jobbmuligheter på psykologsentere, legekontorer, som underviser i skoler/barnehager, foredragsholder, som privatpraktiserende, i barnevernstjenesten, isom rådgiver i bedrifter osv. Mulighetene er mange!

Tips! Snakk gjerne med andre sexologer før du starter på utdannelsen, og hør hvilken vei de har valgt å gå. Å lære av andres erfaringer er aldri feil. Jeg har fått veldig mange muligheter som sexolog og parterapeut, og jeg elsker jobben min! Klientene mine er jo det jeg jobber med på fulltid, og så kommer foredrag, kurs, skrivingen, intervjuer, podcaster osv som en bonus ved siden av. Jeg syns jeg har verdens kuleste jobb, og jobben vi sexologer gjør er viktig for så veldig mange.

Snakk gjerne med andre sexologer før du starter på utdannelsen, og hør hvilken vei de har valgt å gå. Å lære av andres erfaringer er aldri feil. 

Tone Haldorsen 
Seksualundervisning-Tone Haldorsen-Cingulum
TONE HALDORSEN brenner veldig for at seksuell helse skal tas alvorlig.

Hvordan velge sexolog?

Når du velger sexolog, er det viktig med god kommunikasjon med sexologen. Finner du en hjemmeside du liker, finner en konto på sosiale medier, får henvist via fastlegen din e.l., så snakk med sexologen og hør om hen har riktig kompetanse for din problemstilling. Noen problemstillinger krever spesiell behandling, og da må man finne en som kan mye om akkurat dette, eller som vet hvilke andre behandlere man må henvise til.

De fleste sexologer driver privat, så finn en det er lett å finne informasjon om, enten via en hjemmeside eller sosiale medier.

Den viktigste kvaliteten en sexolog har, er at vi fremmer positiv seksuell helse! Det skal ikke være noe som er tabu å snakke om til en sexolog, og det er viktig å få den hjelpen man trenger. Det skal være trygt å snakke om de mest intime ting, og man skal føle at dette er en person man kan åpne opp om de flaueste ting til.

Alle er født med en seksualitet! En sexolog kan hjelpe deg med å finne ut av din. 

Tone Haldorsen 

I dag er det fortsatt mange som syns ordet sexolog er skummelt, fordi man automatisk tenker på at man da skal snakke om sex. Men å gå til sexolog er ikke verre enn å få til en lege, psykolog, kiropraktor eller fysioterapeut.

Målet er at du skal få den hjelpen du trenger, på en trygg og kompetent måte. Heldigvis ser vi en økt interesse for sexologifaget i samfunnet, både blant barn, ungdommer og voksne, og det er flott! Kunnskap er makt, og det er så veldig viktig at vi får et sunt og trygt forhold til kropp, sex og seksualitet.

Alle er født med en seksualitet! En sexolog kan hjelpe deg med å finne ut av din. 

/Tone Haldorsen


Om forfatteren:

Sexolog-Tone-Haldorsen-Cingulum

Tone Haldorsen er utdannet og sertifisert sexolog og parterapeut fra Sexologiskolen Oslo. Hun har spesialiseringene didaktisk sexolog og individuell- og gruppesupervisor, og i tillegg til klientarbeid jobber hun med seksualundervisning i skolene, som underviser hos Sexologiskolen, foredragsholder og skribent. Tone er aktiv i sosiale medier under navnet Tonesexolog, og låner ofte ut fagkompetansen sin til mediesaker og podcaster. Hun brenner veldig for at seksuell helse skal tas alvorlig.

tone-haldorsen-instagram-Tonesexolog
FØLG TONE på Instagram @Tonesexolog

Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: