Hva gjør egentlig Thymus?

hymus, hva er det egentlig? Et lite organ, på 5 cm og 30-40 gram på det meste, kanskje bedre kjent som brisselen.

Skrevet av: Annbjørg Trydal Jansen, medisinstudent på siste året i Slovakia

Annbjorg-Jansen-medisinstudent-cingulum-2
SI HEI TIL ANNBJØRG. Medisinstudent, på siste året, i Slovakia

Thymus, dette lille organet, befinner seg skjult bak brystbeinet vårt, mellom lungene, og framom hjertet vårt med alle sine blodårer. Selve brisselen ser litt ut som to trekanter, satt sammen med en tykk kapsel rundt seg selv. Kutter man det opp og kikker på cellene under mikroskopet, vil man oppdage at organet er delt inn i lobuler, som er separert fra hverandre med septum. Hver lobule inneholder cortex og medulla, der cortex er ytterdelen og medulla er innerst.

Hva er Thymus?

Tilbake til hva det er, enkelt sagt så er det et lymfeorgan, et av de sentrale. Jobben til brisselen er å modne T-lymfocytter, spre disse ut i kroppen, sammen med hormonene den produserer (thymosin, thymulin og thymopoetin) som videre hjelper til med utviklingen av T-lymfocytter.

Man finner også Hassalls legemer i thymus. Disse er ansvarlige for utskillingen av TSLP (thymic stromal lymphopoietin). TSLP hjelper thymus med produksjonen av regulerende CD4 og CD25 T-lymfocytter. Etter modning av T-lymfocyttene vil disse sirkulere i blodbanen vår eller spesialisert lymfatisk vev. Disse T-lymfocyttene danner antistoffer når ukjente organismer eller antigen kommer i kontakt med kroppen vår, og vi har en aktivert T-celle.

thymus-cingulum-1
thymus-cingulum-2
Bilde fra dartmouth.edu

Immunologisk selvtoleranse

Spørsmålet da er hvordan kan kroppen beskytte seg selv, mot seg selv? Immunologisk selvtoleranse er svaret. Dette kan i noen tilfeller slå litt tilbake, der T-lymfocyttene våres blir lurt til å angripe vårt eget vev. Dette kalles en autoimmune reaksjon, og kan føre til autoimmun sykdom. Normalt sett vil T-lymfocyttene lage noe vi kaller for hukommelsesceller, dette er da celler som blir dannet etter kroppen har blitt eksponert for et virus for eksempel. Når man da blir eksponert for dette viruset igjen, vil kroppen kjenne det igjen mye raskere, og hukommelsescellene reagerer fortere, kraftigere og fører til en lengre immunrespons. Skulle dette viruset eller bakterie, likne på kroppens egne celler, kan noe som heter molecular mimeckry skje, dette fører til at kroppens eget immunforsvar begynne å angripe seg selv.

Sykdommer med Thymus

Da har man dekket litt av alt, bortsett fra sykdommer. Det finnes mange sykdommer der ute, noen som oppstår fordi man er født uten thymus, andre sykdommer påvirker thymus negativt, og vi har selvfølgelig sykdommer som starter i thymus. Jeg kommer ikke til å gå veldig dypt innpå dette, men gi en liten pekepinne.

De sykdommene med thymus som jeg finner mest interessante er DiGeorge syndrome og Myasthenia Gravis.

DiGeorge syndrome

DiGeorge syndrome er en av de hyppigeste genetiske tilstandene som finnes, så selvfølgelig er det relevant å kunne litt om den. Rundt 10-15 barn i Norge blir født med syndromet årlig.

Det finnes forskjellige alvorlighetsgrader og symptombilde, som med nesten alle andre sykdommer der ute, men klassisk bilde av sykdommen er at personen vil ha en medfødt hjertemisdannelse, sviktende biskjoldkjertel, som fører til lavt kalsium i blodet. Det varierer også om de mangler thymus helt eller ikke. Personen har en karakteristisk utseende og lett grad av mental tilbakeståenhet. Årsaken er en kromosomfeil som oppstår av seg selv i over 90 % av tilfellene, men kan i noen tilfeller bli overført fra foreldre. Dette er i de tilfellene en av foreldrene er rammet av sykdommen selv.

Barnet vil selvfølgelig ha mange komplikasjoner, men på grunn av sin manglende thymus vil det resultere i et dårligere immunforsvar og større infeksjonsfare enn hos andre. Det er ingen kur for syndromet, men man behandler alle symptomene personen måtte ha til beste evne, samt kirurgi av misdannelsene.

thymus-cingulum-3
Bilde fra pediatricsatbest.weebly.com

Myasthenia Gravis

Som jeg nevnte tidligere er myasthenia gravis også en sykdom som kan spores tilbake til thymus. Per dags dato vet vi enda ikke årsaken for hvordan sykdommen oppstår, men det man vet er at kroppen begynner å danne antistoffer som fester seg til acetylkolin reseptorene i tverrstripet muskulatur, også kjent som skjelettmuskulaturen vår.

Det man har funnet er at mange som lider av myasthenia gravis, har økt vekts av thymusceller, som er det mest vanlige, eller en tumor, thymom. Myasthenia gravis viser seg selv med at personen får gradvis muskeltretthet i løpet av en dag. Når personen våkner kan han/hun føle seg helt fin, men utover dagen med mer aktivitet vil muskelkraften etterhvert bli svakere, typisk i de musklene man bruker mest.

Symptomer som ptose (nedsunket øyelokk) eller talevansker, eller enda mer alvorlig er svakhet av respirasjonsmusklene. Dette kan føre til at kunstig respirasjon er nødvendig. Dette kan man heldigvis behandle med acetylkolinesterase hemmere, samt immunosuppressive medikamenter for å bremse eller stoppe dannelsen av antistoffer.


Kilder:

annbjorg-jansen-instagram-cingulum
FØLG ANNBJØRG på Instagram: @medstudentjansen.

Mitt navn er Annbjørg Trydal Jansen. Jeg er 24 år gammel og starter nå mitt siste år på medisinstudiet i Slovakia. Gjennom de siste fire årene har jeg dokumentert hvordan studiet er via IG kontoen min medstudent Jansen.

For tiden jobber jeg som medisinstudent med lisens på Helsehuset i Skien, fullfører en master oppgave og prøver å nyte min siste tid som student.


Aktuelle artikler fra fagbloggen:

Aktuelle produkter: