Hvordan komme inn på medisinstudiet i Norge?
Det er nok sant at det er skyhøye karakterkrav til medisinutdanningen her i Norge. Derfor har jeg laget en konkret handlingsplan som kan bringe deg nærmere målet om å få toppkarakterer på videregående skole, nemlig D.I.E.T-metoden.
Skrevet av Arham Sheikh (4. års medisinstudent ved UiO)
«Det er helt umulig å komme inn på medisin i Norge». Hvor ofte har du hørt slike kommentarer? Vi mennesker har en tendens til å gjøre ting mer komplisert enn de egentlig er.
Mitt navn er Arham og jeg er 4. års medisinstudent ved UiO. Ved siden av studiene driver jeg en YouTube-kanal om medisinstudiet i Oslo, og produktivitet og effektiv lesing basert på vitenskap og evidens. Sjekk gjerne ut min Youtube-kanal her.
D.I.E.T Metoden
Det er nok sant at det er skyhøye karakterkrav til medisinutdanningen her i Norge. Derfor har jeg laget en konkret handlingsplan som kan bringe deg nærmere målet om å få toppkarakterer på videregående skole, nemlig D.I.E.T Metoden.
1. Definér målet tidlig
Det aller første du må gjøre er å definere målet allerede fra VG1. Hva er det du ønsker å studere? Hva er interessene dine? Dette er det aller viktigste steget når det gjelder veien til toppkarakterer.
2. Identifiser både karakter- og fagkravene
Videre må du identifisere både karakter- og fagkravene til din drømmelinje. Dersom dette er medisin, må du allerede fra VG1 kartlegge karakterkravet for å ha et klart tall i hodet som du skal jobbe mot.
3. Hvilke programfag trenger du?
I tillegg må du finne ut av hvilke programfag du trenger, for eksempel for medisin blir det Fysikk 1 + Kjemi 1 og 2, og enten R1 eller S1+S2.
4. Effektiviser lesingen
Deretter må du effektivisere lesingen din ved å ta i bruk de to mest optimale studieteknikkene, i følge flere tiår med forskning, nemlig aktiv uthenting og fordelt repetisjon.
Ved å effektivisere lesingen, oppnår du både gode karakterer og langtidsretensjon av stoffet du har lært. Dette kan du også ta med deg videre til medisinstudiet der målet med læringen ikke er å bestå eksamen, men å huske informasjonen i lang tid fremover slik at du kan anvende det i praksis.
5. Få lærerne med på laget
Sist, men ikke minst er det utrolig viktig å få lærerne med på laget. Her må du både fortelle dem om dine mål og ambisjoner, og spørre om grundige tilbakemeldinger hele veien etter enhver prøve og innlevering. Hvis læreren har gitt deg en femmer, er det jo han/hun som vet hvordan du skal forbedre deg videre til en sekser. Ofte er det slik at læreren er bedre kjent med svakheten til sin elev enn selve eleven. Derfor er det nødvendig å få lærerne med på laget og se på dem som mentorer og ikke bare lærere.
Sjekk ut flere aktuelle artikler fra fagbloggen: