Sårstell – en kort innføring

Sårstell er en viktig behandling og forebygging mot videre sykdom. Men hvordan man steller et står varierer fra hva slags type sår det er og hvor alvorlig det er. Her er noe av det man bør vite.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Man kan få sår av det meste i hverdagen, og det finnes mange grader av sår. Om sårene er overfladiske og ikke veldig store så er det som oftest relativt lav infeksjonsfare. Å kjenne forskjellene på ulike sår og hvilken type behandling og sårstell som kreves er viktig.

sårstell-sting-cingulum
Bilde: pexels.com

Sår med stor infeksjonsfare

Sår med stor infeksjonsfare blir kategorisert deretter av flere ulike grunner. Dype sår med store åpninger, eller sår som er laget av eller vært i kontakt med urene overflater/utstyr er ofte noen av dem. Andre sår som er laget av dyr, eller som man har fått der dyr ofte er kan også ha en høy infeksjonsfare.

Behandling av slike sår kan variere, men ofte er et av de første stegene å rense såret godt. Dette gjør man gjerne med saltvann eller en annen sårrens sammen med sterile kompress eller tupfere. Hvis såret har fremmedobjekter i seg må disse vurderes først. Objekter som kanskje legger trykk på en blodåre eller liknende bør kun fjernes når det er forsvarlig, helst når adekvat med helsepersonell og utstyr er tilstede. Hvis fremmedobjektet blir fjernet før riktig hjelp er tilgjengelig kan det skje at pasienten begynner å blø kraftig. Ved å fjerne fremmedobjekter åpner man også opp såret for flere bakterier som kan før til infeksjoner.

Hvis såret er stort nok eller veldig dypt kan det også være lurt å sy noen sting eller bruke strips for å holde huden sammen imens den leges. Er det fare for infeksjon eller liknende kan man få antibiotika, eller stivkrampesprøyte (vanligvis hvis såret kommer av bitt fra dyr).

Etterstell av sår

Hvis såret ikke er veldig stort eller leges fint på egenhånd trenger man ikke bekymre seg for mye etterstell. Men hvis såret viser tegn til infeksjon eller trenger videre rensing og behandling er det viktig å følge opp dette riktig. Riktig stell og rensing av sår er med å bekjemper uønsket infeksjon eller forverring av allmentilstanden. Det er derimot ikke alltid man får forebygget godt nok, og man allikevel får infeksjon. Da må annen behandling startes.

Hvis såret blir hovent, eller rødt rundt kantene er dette en av flere typiske tegn på sårinfeksjon. Hold et øye ute for disse.



Les også:

Infeksjonstegn å kunne

«Topp fem-helseråd» fra sykepleier Vemund

Journalføring som et behandlingshjelpemiddel

Fra nettbutikken: