Topp 10 podkaster for helsepersonell

Anders hører på flere helserelaterte podkaster, og deler sine topp 10 favoritter. I denne listen er det mye snacks!

Skrevet av Anders Christoffersen, hjelpepleier, sykepleier og lege

Det finnes mange podkaster der ute – faktisk så mange at det er vanskelig å holde oversikt og finne de gode i jungelen av utvalg. Både gjennom studietiden og nå i full jobb som lege, bruker jeg podkaster som en kilde til både inspirasjon, læring og avslapping. Jeg hører på flere helserelaterte podkaster, og vil her komme med mine topp 10 favoritter. Håper du finner noen du liker blant disse.

1 – Helserelatert

Denne drives av de to mannlige sykepleiere, Emil og Thomas. De tar opp forskjellige helserelaterte temaer, og har en løs og morsom tone. I serien har de også hatt flere gjester med forskjellige utdannelser. Temaene strekker seg fra rene medisinske ting, tips om utdannelser og kurs, til mer personlige tanker om livet og helse. Har selv hatt gleden av å gjeste denne podcasten. Hør gjerne episoden her.

podkast-helserelatert-cingulum
Følg podkasten på Instagram: @helserelatert

2 – Du puster for fort

Dette er Norges første akuttmedisinske podkast, og drives av en ivrig paramedic. I denne podkasten får du svar på mange spørsmål innen akuttmedisin og hverdagen i ambulansen. Her er det mange spennende og kunnskapsrike gjester, og muligheter for å lære mye nyttig. Hør podkasten her.

du-puster-for-fort-podkast-cingulum
Følg dem på Instagram: @dupusterforfortpodcast

3 – Pediatripodden

Definitivt en av mine absolutte favoritter. Hørte spesielt mye på denne når jeg hadde pediatri som fag på legestudiet. Utrolig fint supplement til lærebøkene, og nyttig for alle som arbeider med barn eller som vil lære mer om pediatri. Podkasten driftes av to leger som er LIS innen pediatri, og de drøfter barnemedisinske problemstillinger. Målgruppen oppgir de selv som barneleger, fastleger, legevaktsleger, studenter og andre som jobber med syke barn.

Hør podkasten her

4 – Radiolegen

Denne podkasten liker jeg spesielt godt, fordi den er så kort, men allikevel så innholdsrik. Hver uke spør journalisten i NRK fastlegen Morten Munkvik om ulike sykdommer, helseplager og lignende. Han forsøker så å forklare så kort og konsist han kan på maks 5 minutter. Genial mulighet til å lære noe medisinsk og klinisk på under 5 minutter.

Hør podkasten her

5 – Leger om livet

Denne podkasten driftes av legen Anette Dragland og tar for seg kunnskap om kropp og sinn, for at du skal ta de valgene som er riktig for akkurat deg. Fokuset er å hjelpe lytteren til å ta bedre og mer bevisste valg. Samtidig en fin mulighet til å lære noe. Podkasten har hatt en rekke spennende gjester som Ingeborg Senneset, Herman Egenberg, Ingvard Wilhelmsen og Wasim Zahid.

Følg Annette og podkasten på Instagram: @legeromlivet

6 – Psykt Interessant

Spennende podkast om en rekke temaer innenfor psykologi og psykisk helse. Fin måte å både lære noe nytt, men også forstå hvorfor vi gjør som vi gjør. Podkasten drives av Oslo nye høyskole med høyskolelektorene Mette, Silje, Ella og Anni. Som de sier selv «Er du nysgjerrig på hvorfor folk tenker, handler og føler som de gjør?». Slippes annenhver mandag.

Lytt til podkasten her

7 – MedEasy Norge

MedEasy, tidligere kjent som Sykepleiepluss, er en velkjent aktør blant helsestudenter. Podkasten er både full av tørr humor, og masse nyttig kunnskap. Den er perfekt om du vil ha et supplement til videoforelesninger, notater og lærebøker. Hva med å høre på et relevant tema på bussen på vei til forelesning? Enkel og grei måte å møte forberedt på.

Følg MedEasy på Instagram: @medeasy.no

8 – KVALLM

Denne podkasten drives av legene Morten og Kristian, som begge er spesialister i allmennmedisin og fastleger. De har lang erfaring med undervisning og fagutvikling. I podkasten tar de for seg ulike faglige utfordringer i allmennpraksis. Episodene har korte samtaler om utredning, behandling, oppfølgning, samt vanlige og mindre vanlige tilstander i norsk allmennpraksis.

Hør podkasten her

9 – Åpen Journal med Katarina og Harald

Ikke nødvendigvis alltid så kjempemedisinsk, men veldig underholdende. De snakker om flere helserelaterte temaer på en gøy og lettfattelig måte. Passer fint til for eksempel bilturer eller lignende hvor ikke alle lytterne nødvendigvis er helsepersonell, men du ønsker å ha noe helserelatert allikevel. Krever heller ikke at du følger nøye med hele tiden, så denne er fin å ha på i bakgrunnen mens du vasker huset, rydder eller lignende. God helserelatert underholdning.

Følg podkasten på Instagram: @apenjournal

10 – Sykepleierpodden

Podkasten fra Norsk Sykepleierforbund fokuserer på det som skjer i helse-Norge akkurat nå. Det tas opp flere spennende og relevante temaer innen helse, arbeidsliv, helsepolitikk og utdannelse. Anbefales spesielt dersom du er interessert i det helsepolitiske. Har selv hatt gleden av å gjeste denne podkasten, hvor vi snakket om samarbeidet mellom leger og sykepleiere. Hør gjerne episoden her.

Lytt til podkasten her

Andre aktuelle artikler skrevet av Anders: