«Topp fem-helseråd» fra fysioterapeut Hilde

Hvordan får en god helse, og hva er egentlig god helse? Vi har spurt seks ulike helseprofesjoner om deres «Topp fem-helseråd», og dette er del 5 av 7. Møt fysioterapeut Hilde Sandvik-Olsen.

Skrevet av: Hilde Sandvik-Olsen, fysioterapeut

Hei, Hilde heter jeg! Jeg bor i Kristiansand sammen med mann og to barn. Har studert årsstudium i psykologi og fysioterapi i Oslo, samt et års turnustjeneste.

Jeg jobber i et tverrfaglig gruppeteam på en DPS i Kristiansand. Der møter jeg mennesker med blant annet angst, depresjon, spiseforstyrrelser, dårlig selvbilde, relasjonelle vansker m.m.

Tidligere har jeg jobbet nærmere 10 år i spesialisthelsetjenesten innenfor fagområdene muskel- og skjelettproblematikk og sykelig overvekt.

Hilde-Sandvik-Olsen-fysioterapeut-helse-cingulum-6
Fysioterapeut Hilde gir deg sine topp fem helseråd for bedre helse!

Små gode valg for deg selv på ett område kan skape en dominoeffekt og gi fin innvirkning på andre områder.

Her får du mine fem råd til bedre helse:

1. Bli bedre kjent med din indre kritiker

Din indre kritiker – den stemmen som stadig vurderer deg og det du gjør. Tankene er kritiske i større eller mindre grad, nærmest automatiserte og til stede uten at vi er helt klar over dem. De kan bidra til lav selvfølelse og holde deg tilbake. Lytt innover og bli kjent med i hvilke situasjoner de er mest fremtredende. Først da kan du ta tak i dem, og minne deg selv om at tanker bare er tanker, ikke en sannhet!

hvordan-fa-god-helse-tanker-cingulum-unsplash
TIPS! Bli bedre kjent med din indre kritiker. Cred: Unsplash

2. Lytt til kroppen din

Kroppen sier stadig ifra om du er god til å ivareta egne behov. Kanskje hodepinen varsler om for lite søvn eller for mye multitasking? Ubehag i nakken om at du har for tett timeplan eller glemmer å ta småpauser? Innvendig uro om at det er lenge siden du har gitt deg selv rom for hvile?

Ta bedre vare på deg selv ved å stoppe opp og ta kroppens signaler på alvor.

hvordan-fa-god-helse-hodepine-cingulum-anthony-unsplash
TIPS! Lytt til kroppen din og kroppens signaler. Cred: Unsplash

3. Finn en balanse i timeplanen

Mange har en timeplan der det er mye som tapper energi, og mindre som gir energi. Se på de ulike dagene i uka og kjenn på om det er passe tempo til at du kan ta vare på deg selv underveis. Er det for travelt kan det gå utover søvnen, gode valg med tanke på mat, hvile og glede. Vil du prioritere annerledes?

Ta ut noe du har trodd du  gjøre, bruk tiden mer bevisst og legg inn mer tid til noe du virkelig har lyst til. Senk lista!

hvordan-fa-god-helse-full-timeplan-cingulum-emma-matthews-unsplash
Er timeplanen for full? Hva gir deg energi og hva tapper deg for energi? Finn en balanse i hverdagen. Cred: Unsplash

4. Vær fysisk aktiv i hverdagen

Vi har mer fokus på trening enn noen gang tidligere, men har aldri beveget oss mindre. Dette handler om at vi sitter mye stille i løpet av dagen. Fokuser på hverdagsaktivitet og bryt opp stillesittende tid med bevegelse. Legg inn aktiv transport mellom daglige gjøremål. All bevegelse teller og kan bli en fin pott til sammen på slutten av uka.

hvordan-fa-god-helse-trening-ga-tur-cingulum-unsplash
TIPS! Legg inn aktiv transport mellom daglige gjøremål. Cred: Unsplash

5. Sett ord på hvordan du har det 

Mange synes fortsatt det er mye lettere å si noe om fysiske smerter enn psykiske. Det kan føre til at vi bærer på tunge tanker eller noe vi strever med alene. Vi er nok likere enn vi tror og har alle de samme følelsene. Tør å ta plass og øv på å si noe om det som er vanskelig til noen du har rundt deg. Vi kan ofte kjenne oss igjen i hverandre, og kanskje relasjonen kan få en ny og dypere mening?

fysioterapeut-hilde-sandvik-olsen-instagram-cingulum
Ønsker du fysiotips og se mer fokus på psykisk helse? Følg Hilde på Instagram.

Les flere helseråd: