«Topp fem-helseråd» fra vernepleier Eva

Hvordan får en god helse, og hva er egentlig god helse? Vi har spurt seks ulike helseprofesjoner om deres «Topp fem-helseråd», og dette er del 4 av 7. Møt vernepleier Eva.

Skrevet av: Eva Eline Tandstad, vernepleier

Jeg heter Eva Eline Tandstad, er 34 år og utdannet vernepleier. Jeg har to barn og jobber i bokollektiv for unge mennesker med psykisk utviklingshemming. Jeg stortrives i jobben min, og får utviklet og utfordret meg både faglig og menneskelig.

Jeg har tatt videreutdanning i habilitering og miljøarbeid ved Høgskolen i Molde, og føler at den videreutdanningen gav meg mer tyngde og kunnskap om arbeid med utfordrende atferd, og i jobben min har jeg fått brukt mye av det jeg har lært og virkelig sett at det funker.

Her får du mine fem råd for en bedre helse.

1. Gjør mer av det du liker – kvitt deg med det som gir dårlig energi

Ta vare på de menneskene du har i livet som gir deg positiv energi, og som støtter deg i vanskelige tider. Kontakt med andre mennesker er med på å gi god psykisk helse og god livskvalitet.

Mennesker som drar deg ned og ikke stiller opp for deg når du trenger de, er mennesker du ikke har behov for. Slike mennesker tapper deg for energi og får deg til å føle deg verre enn du kanskje allerede gjør.

Finn hobbyer som du trives med, gjør ting som gir deg energi, og gi slipp på alle de tingene og tankene som drar deg ned.

hvordan-fa-god-helse-mennesker-god-energi-cingulum
TIPS! Ta vare på de menneskene du har i livet som gir deg positiv energi. Cred: Unsplash

2. Vær aktiv ute i frisk luft

Frisk luft kan gjøre underverker for en sliten kropp. Det klarner hodet, kan redusere stress, øker energinivået og virker positivt på både livskvalitet og søvn.

Å være aktiv trenger ikke bety at du skal ut å trene, men gjør ting som du synes er gøy. Det kan være gå en tur, hagearbeid, lek med barn eller rett å slett bare sitte på trappa og nyte at vinden rusker deg i håret. Hva enn du synes gjør godt for deg og din helse.

hvordan-fa-god-helse-naturen-cingulum
TIPS! Frisk luft klarner hodet, kan redusere stress, øke energinivået og virke positivt på både livskvalitet og søvn. Cred: Unsplash

3. Lær hvordan du skal håndtere tanker og følelser

Når vi opplever utfordrende situasjoner, kan det være lett å identifisere seg med tanker og følelser. Tanker og følelser kommer og går, og å lære og håndtere dem på en konstruktiv måte er kanskje noe av det viktigste vi kan lære oss.

Ofte er det lett å tenke at vi ikke er gode nok, at andre ikke liker oss, at andre synes vi er rare og lignende, selv om ingen har fortalt oss det eller vi er sikre på at omgivelsene føler det samme. Legg fra deg ting du ikke kan gjøre noe med, og fokuser på det du kan gjøre noe med. Lær å tenke at du er bra nok akkurat som du er, fordi det er nettopp det du er!

Legg fra deg ting du ikke kan gjøre noe med, og fokuser på det du kan gjøre noe med

Eva Eline Tandstad

4. Ikke gå og tenk på alt som kan skje

Senk kravene til deg selv, senk skuldrene og slutt å bekymre deg over ting du ikke kan gjøre noe med. Tenk glade tanker, se opp og frem og nyt livet! Vær deg selv og vær takknemlig for at du lever.

Les også: Hvordan kan vi stresse mindre, og leve mer?

5. Spis regelmessige måltider og mindre sukker

Et sunt og regelmessig kosthold forebygger en rekke sykdommer, det gir stabilt blodsukker og en jevn energi til kroppen og hodet. Det er et viktig bidrag til å ha en god dag, da du vil føle deg mer våken, ha bedre konsentrasjon, mer overskudd og bedre humør. Sukker er tomme kalorier som ikke inneholder noe av det kroppen din trenger, og kan bidra til at du blir overvektig. Bytt gjerne ut sukkerholdige drikker med vann, og spis gjerne oppskåret frukt istedenfor godteri.

hvordan-fa-god-helse-spis-sunt-cingulum-2
TIPS! Bytt gjerne ut sukkerholdige drikker med vann, og spis gjerne oppskåret frukt istedenfor godteri. Cred: Pixabay
vernepleier-eva-tandstad-instagram-cingulum
På Eva sin Instagram ønsker hun å gjøre folk mer opplyst på hva vernepleieprofesjonen er og hvor mange muligheter en har for jobb i ulike sektorer. Følg henne her

Les flere helseråd: