Unngå burn-out – en kunst?

Med mye ubetalt praksis, tusenvis av timer egenstudie fulgt av lange arbeidsdager kan burn-out bli et biprodukt av det harde arbeidet.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

Å tre inn i helsefaglige studier, yrker og verv bringer med seg en enorm dose med ansvar. Med hundrevis av timer med ubetalt praksis og tusenvis av timer på skolebenken og egenstudie er det mye man må klare seg gjennom før man kan jobbe fullt i det som kanskje er drømme jobben. Veien mot nettopp jobben man gjerne vil ha kan virke uhorvelig lang, og tung. Og selve jobben i seg selv kan by på utrolig mye glede og mestring, men og tap, tunge dager og overarbeid. Burn-out og relaterte diagnoser kommer ofte frem hos en del studenter og arbeidere innen helsefag. Å forebygge dette, og finne veien videre for de som opplever burn-out ser forskjellig ut for de fleste.

burn-out-egenomsorg-cingulum
Bilde: pexels.com

Hvordan forebygge burn-out?

Burn-out kan skje med alle, og det er ingen skam i at det kan skje med deg. Mange opplever nok en grad av nettopp burn-out iløpet av sin karriere og kanskje sin studietid også. Som studenter og ansatte innen helsevesenet er jo håpet at vi skal kunne hjelpe andre få en bedre helse. Men da må vi også kunne ta vare på vår egen helse, både den psykiske og fysiske.

Uansett hvor mye man elsker jobben man gjør kan den til tider koste mye av vår egen tid og helse. Dette er det viktig å ta hensyn til, selv når det føles nærmest umulig å gjøre nettopp dette. Det er mange tegn man kanskje bør være obs på når man vil forebygge burn-out. Blant disse kan man finne tap av energi, følelse av utmattelse, nedsatt følelse av glede i det man pleier å gjøre. Det er ikke alltid man klarer å plukke opp alle disse tegnene da de kan være blant de typiske, men og være helt annerledes enn man forventer det.

Det kan føles som at å forebygge, men og komme seg gjennom et tilfelle med burn-out nærmest er umulig. At de som klarer det er noe helt for seg selv. Men det er noe de fleste kan klare. Men det kan kreve mye av seg selv, å skifte fokus til det som gjør at man føler seg bedre. Kanskje må man endre mesteparten i livet sitt, eller bare en liten bit. Kanskje en ferie eller ny arbeidsplass gjør susen. Eller kanskje man må fjerne visse faktorer og kanskje folk fra hverdagen sin? Det er umulig mange ting som kan hjelpe, og ting man kan prøve. Men det er også ingen garanti i noe, bare håp.

For å bekjempe og forebygge burn-out er en kunst i sin egen form, og det er vi som er kunstnerne som prøver å finne løsningen for oss selv. Men husk selv kunstnerne trengte inspirasjon og støtte fra de rundt seg. Og det er viktig å benytte seg av de når man kan.

Ta tegnene seriøst. Ting kan bli bedre.

burn-out-cingulum
Bilde: pexels.com


Les også:

Gode måter å deale med stress gjennom eksamenstid

Mental Helse – Hvordan være en god støtteperson?

Egenomsorg som sykepleier

Fra nettbutikken: