Gode måter å deale med stress gjennom eksamenstid

Stress er en mer og mer vanlig del av hverdagen, og spesielt eksamensperioden. Da er det viktig å kunne ta vare på seg selv og finne gode metoder for å destresse.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Det er mange måter å håndtere stress og slappe av, og det kan være vanskelig å huske på å destresse når man har mye å gjøre. Dette er spesielt sant gjennom eksamenstider når man gjerne har mange og viktige eksamener. Spesielt er det også sant for mange av fagene for helsefagsstudenter. Fag som Anatomi, Histologi, Kjemi, og spesialiseringsfag er blant noen av fagene som kan være spesielt utfordrende. Hvilke fag som er mest utfordrende varierer fra person til person. Her er noen råd til hvordan man kan håndtere stress i eksamenstid.

stress-cingulum
Kilde: pexels.com

Hvordan kan stress manifestere seg?

Stress kan manifestere seg på mange måter, og det er ikke alle vi viser til andre. Da er det viktig å kunne kjenne disse tegnene igjen hos seg selv, og vite hvordan man kan forebygge burn-out og at stress tar over. Akkuratt hvordan stress påvirker hver enkel person kan være veldig individuelt, men her er noen tegn:

  • Stress kan manifestere seg gjennom utmattethet, at man er for sliten til å gjennomføre det man må. Samtidig kan man ofte også kjenne på en skyldfølelse når man føler at man ikke gjør nok, eller forstår nok.
  • Stress kan også vise seg i vår fysiske velvære. At man utvikler kviser og stress symptomer gjennom hudet kan være et relativt vanlig symptom. Dette på grunn av hvordan stresshormoner kan påvirke oss, men også på grunn av hvordan stress påvirker rutinene våres. Hvis man glemmer måltider, eller spiser mer, eller mer usunt kan dette påvirke kroppen.
  • I tillegg kan sykdom, lite søvn og ytre faktorer som luftforurensning trigge hormonendringer og betennelsesreaksjoner i huden.

Hvorfor blir vi så stressa?

Stress er egentlig et fenomen knyttet til overlevelsesteknikker. Det tett knyttet til «flight or fight»-responsen. Dette er forstått som en evolusjonær tilnærming til farlige situasjoner hvor man må tenke og reagere raskt. Å kunne komme seg unna et farlig dyr eller fiende som er ute etter deg er ikke like vanlig idag. Når man sitter å studerer er det ingen farlige dyr som er ute etter oss, men fremdeles kan man oppleve et enormt stress.

Kilde: pexels.com

Hvordan kan man håndtere stress?

Vi håndterer stress forskjellig og da må man finne den metoden for å håndtere stress som fungrer best for deg. Men er her noen råd og tips som kan hjelpe.

  • Organiser prioriteringene dine – det er mange måter å prioritere hva som er viktig i en stresset situasjon. Men nok søvn, vann og næringsfulle måltider (ikke bare nudler) bør være høyt på listen.
  • Gi deg selv pusterom – om du vet at du har noen dager opprom mellom eksamener så er det lurt å huske på å legge inn tid til å puste ut, og ta litt pause fra eksamensstresset. Gå en tur, heng litt med venner, se en film, tren, ta en lang dusj eller liknende.
  • Start forberedelsene tidlig – jobber man jevnt gjennom semesteret kan det sikre at man ikke har like mye å sette seg ordentlig inn i.
  • Snakk med noen når du føler det blir for tungt – Når ting begynner å bli tunge eller føles vanskelige er det viktig å huske man ikke er alene. Derfor er det viktig å ta kontakt med venner og familie, eller ta kontakt med profesjonell hjelp hvis man trenger det. Ikke alle takler like mye stress som andre, andre har vært under et stort stress lenge. Da er det viktig å advokere for seg selv og egen psykisk og fysisk helse.
  • Prøv å bevare rutinene dine – Rutiner er utrolig viktige for mange, og det er dermed viktig å ta vare på disse selv når vi er understress. Rutiner hjelper oss føle at vi fremdeles har en form for kontroll over hverdagen vår. Dette kan spesielt hjelpe når man er under mye stress og press. Men husk også å juster rutiner etter behov. Trener du vanligvis 1-2 timer hver dag? Da kan kanskje bytte ut noen treningsøkter med en gåtur eller kort treningsøkt hjemme isteden. Spis gode måltider til de tidene man er vant til. Og sov nok.

Eksamenstiden kan være tung for mange. Husk at du ikke er alene, og at du kan klare alt du vil. Ta kontakt med gode støttespillere når du trenger noen å snakke med, og sjekk ut de tilbudene deres skoler har for psykisk helse.

Kilder:

https://nhi.no/psykisk-helse/psykiske-lidelser/stress-og-sykdom/?page=4

https://oslo-psykologene.no/blogg/stress/


Andre artikler:

Egenomsorg som sykepleier

10 tips til bedre søvn

«Topp fem-helseråd» fra sykepleier Vemund

Produkter