Mental Helse – Hvordan være en god støtteperson?
Å være en god støtteperson for en venn, kollega, eller familiemedlem kan være en viktig måte å hjelpe dem ta vare på seg selv. Men hvordan gjør man nettopp dette? Hvordan kan man være en god støtteperson?
Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.
Mai måned er ofte kjent for å dedikere ekstra fokus til mental helse, men nettopp mental helse er med oss gjennom hver eneste dag. Og når vi nå nærmer oss sommerferie så er det mange som mister noe kontakt med studievenner og kollegaer. Andre merker et endret press til å prestere mm. Helsefagarbeidere og studenter, i alt far medisin, sykepleie, radiologi, ambulansepersonell, farmasøyter, labpersonell mm. føler på mye ansvar og et stort behov for å gjøre en god jobb, det er jo nettopp andre mennesker sine liv vi jobber med. Men det er utrolig viktig å kunne finne pusterom til seg selv og finne gode metoder for å sikre sin egen velvære. Vi har tidligere snakket om hvordan takle tøffe saker på jobb her, og tips og råd til egenomsorg her. Men idag skal vi se litt nærmere på hvordan vi kan være gode støttepersoner, for kollegaer, familie og venner, ikke kun vis de sliter, men også hvis de har det bra. Nettopp forebygging er kanskje noe av det viktigste man bør kunne.
Hvorfor er det viktig å ha gode støttepersoner rundt seg?
En støtteperson trenger ikke være en som forstår alt eller vet akkuratt hvordan den andre har det. Muligens det viktigste elementet som en god støtteperson er med å sikrer er viten om at man ikke er alene. Selv når man ikke sliter, eller har et økt behov for støtte, omsorg og forståelse så kan det være en enorm positiv faktor for mange å ha gode støttespillere, som han lytte og være tilstede når det trengs. Å forebygge at den mentale helsen tar en knekk kan gjøres på mange måter, men det mås ta hensyn til enkeltpersonens behov og ønsker.
Ikke alle føler seg trygge, eller klare for å dele det som veier litt på skuldrene og hjertet sitt med andre, og da kan man ikke tvinge det ut av dem. Men det kan virke betryggende å vite at noen er der hvis det trengs, selv om man ikke vet hver detalj.
Noen tips til hvordan du kan være en god støtteperson:
Noen av oss kjenner nok på et stort ønske om å kunne fikse de problemene man finner, men det er ikke alltid vi kan gjøre det. Noen løsninger er utrolig vanskelige å finne, og andre løsninger er det kanskje bedre at vi lar folk finne selv. Så hvordan spiller dette videre inn på hvordan du kan være en god støtteperson?
Det er viktig å huske at vi har med andre mennesker å gjøre, og at vi alle er forskjellige. Det er mange tanker og følelser vi kanskje sliter selv med å forstå, og det kan være hjelpsomt å få hjelp fra andre til å forstå. Men det er viktig å være noe varsom med tolkningene man tilbyr, spesielt hvis man sitter med sparsommelig med informasjon. Det er også viktig å huske at vi ikke bør ta på oss ansvaret som noens private psykiater og terapaut, spesielt hvis man ikke kan gi den støtten og hjelpen de behøver. Da er det bedre å oppfordre til å benytte seg av profesjonell hjelp. Det er ingen skam i å benytte seg av profesjonell hjelp for sin egen mentale og fysiske helse.
OBS: Vil bare merke at som med mange tips som omhandler fysisk og mental helse er det ikke alltid en one-size-fits-all løsning, derfor er det kun en mulighet at disse tipsene kan hjelpe. Det også finnes mange andre måter man kan gå frem på, og er man usikker kan man nå ut til profesjonelle for råd og hjelp.
Men så langt man kan gi støtte, her er noen tips:
- Vis hensyn til de grenser som blir satt. Grensesetting er en viktig måte for mange å kunne sikre sin egen velvære når man ikke lenger er komfortabel. Når man kan kommunisere disse grensene, og de blir respektert kan dette ha en positiv effekt, og kan hjelpe vedkommende å føle seg litt tryggere.
- Lytt for å høre, ikke kun for å svare, eller løse problemet. Det er ikke alltid man finner det hjelpsomt å høre hva alle mener om den situasjonen man er i, eller hva man bør gjøre. Noen ganger trenger man bare noen som kan lytte, og vise empati.
- Sjekk med deg selv om du har kapasitet til å gi den hjelpen den andre behøver der og da? Hvis ikke, kommuniser dette. Det kan være hjelpsomt å vite hva man kan forvente av hverandre, og av og til har alle det ekstra tungt av forskjellige grunner. Man kan ikke da forvente at man klarer å skyve det man selv kanskje sliter med helt bort for å hjelpe noen andre. Hvis man vet hva man kan forvente kan dette forebygge skuffelse og negative følelser knyttet til dette.
- Vær tilstede. Legg bort mobilen en stund, og gi fokuset dit til personen du er med, dette kan være relevant for de fleste situasjoner i hverdagen.
- Prøv å forstå, men husk at det kan være vanskelig om ikke umulig å forstå alt. Følelser og hvordan man tolker og takler ting kan være svært komplekse. Har man andri opplevd noe liknende kan det være ekstra utfordrende å sette seg i deres sko, men at man forsøker kan bety mye både for person du ønsker å støtte, og for deg selv. Man lærer gjerne mye om seg selv ved å prøve å forstå andre.
HUSK: Ta vare på din egen fysiske og mentale helse, både som student, og arbeider i helsevesenet. Du er verdt å bli prioritert. Når du selv har det bra er det mye lettere å hjelpe andre.
Sliter du, eller kjenner du noen som sliter og som kanskje trenger noen å snakke med? Da er dette noen hjelpetelefoner og nettsteder som kan være til hjelp. Alle tilbudene er anonyme men kan hjelpe deg finne videre hjelp om du ønsker det.:
Kors på Halsen – Online anonymt chattetilbud og telefonlinje
Mental Helse Ungdom – Variert hjelp og tilbud for alle opp til 36
Mental Helses Si det med ord, for deg som foretrekker å skrive om hvordan du har det
Mental Helses Hjelpetelefon – 116 123
Her kan du også få mer situasjonsrettet hjelp for deg som er forelder, i jobb eller student.
Røde Kors sin Hjelpetelefon (Kors på Halsen) – 800 333 21
Andre artikler
Hvordan kan vi stresse mindre og leve mer?
Hvordan er det å være pårørende når man jobber med akuttmedisin?
Pasientmøtet når pasienten er et barn