Fjelltopper og hvordan kroppen tilpasser seg ekstreme situasjoner

Det er mange måter man kan påvirke kroppens funskjoner. Hvor vi bor, hva vi spiser og hvordan vi lever er blant noen viktige faktorer som teller inn her.


Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

Fjellkjeder-cingulum
Bilde: pexels.com

Når vi oppholder oss i nye klimaer og under nye situasjoner vil kroppen forsøke å tilpasse seg. Noen slike tilpasninger kan skje innad i ens egen levetid, imens andre skjer på tvers av flere generasjoner. Det er disse som blir en del av en art sin evolusjonære endring. Det er utrolig mange faktorer som kan skape slike tilpasninger, men akkurat idag fokuserer vi på hvordan det å bo i høye områder kan påvirke lungene og den generelle tilstanden hos mennesker.

Hvordan påvirker «tynn» luft kroppen?

Når man ikke har nok oksygentilførsel begynner kroppen å slite litt. Celle i kroppen er avhengig av å få nok oksygen for å kunne fortsette normale celle reaksjoner. Lav oksygenmetning i blodet blir et veldig naturlig resultat og denne tilstanden blir kalt hypoksi. Om oksygen metning er for lav for lenge kan dette resultere i celledød, og videre faktisk død i de alvorligste tilfellene. Men når man selv har bodd i områder med tynnere luft hele livet kan man utvikle evnen til å bære oksygen mye mer effektivt. Men hvordan klarer kroppen å sikre dette?


Kroppen har en enorm kapasitet og evne til å produsere ting som mangler i kroppen, eller la oss vite at noe mangler. Kroppen regulerer selv produksjon av røde blodceller, og har evnen til å produsere ekstra med røde blodceller så kroppen kan maksimere oksygenopptaket i lungene. Lungene kan bli litt større og den høyre ventrikkelen i hjertet kan også vokse. Dette kan man blant annet se hos folkegrupper som bor i Andesfjellene, Himalayafjellene, de Etiopiske høyslettene og andre områder i fjellene.

Mange av disse folkegruppene har tilegnet seg lunger som er en del større en gjennomsnittet. Men denne tilnærming er av den typen som har funnet sted over mange generasjoner.

Bilde: Aftenposten

Sportsutøvere og høy-altitude trening

Det er mange idrettsutøvere som drar til høyfjellene i blant annet Sveits når det nærmer seg store idrettsturneringer. Slike treningsturer hjelper kroppen bygge opp dette reservoaret av blodceller. Da klarer de å holde på utholdenheten en god stund lenger på etappene sine og i krevende treningsøkter. Men effekten av slik trening varer ikke evig. Derfor ser man gjerne at slike idrettsutøvere tar slike turere for å trene oppe i fjellene hvert år.

Les også:

Hva gjør egentlig pankreas?

Hva er ADHD egentlig?

NEWSing av pasienter og hvordan det brukes

Fra nettbutikken: