Hodepine – hvorfor får man det?

Det finnes mange årsaker til hvorfor man får hodepine, også er der jo mange typer hodepiner man kan få også. Men hvordan differensierer man mellom de? Og hva er mulige årsaker bak?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

Noen ganger er det relativt lett å finne ut hva som forårsaker en hodepine. Er man dehydrert, sulten eller under mye stress? Da kan det hjelpe å nettopp drikke, spise, og hvile. Men det er ikke alltid like lett å vite hvorfor man har fått hodepine. I de mer alvorlige scenarioene kan det svult i hjernen, slag, eller hjerneblødning. Men oftest er det ikke dette som er grunnen bak hodepinen man har. Hodepine er også en typisk del av migrene for de fleste. La oss se litt nærmere på nettopp hodepine og migrene typer.

hodepine-migrene-cingulum
Kilde: pexels.com

Hodepine typer

Det er flere typer hodepine som vi kjenner godt til. Her er noen av dem:

  • Spenningshodepine: Dette er den vanligste typen hodepine og kjennetegnes med at man føler et jevnt press rundt hodet. Spenningshodepine utvikler seg oftest over tid hvor den blir værre etter hvert. Typiske årsaker er knyttet til økt spenning av muskler i nakke, skuldre, kjeve og panne. Denne typen hodepine kan vare i noen timer til flere dager og uker. Da er viktig å finne den triggende faktoren, om det er lite søvn, stress, eller liknende. Når man vet hva som kan trigge hodepinen kan man eliminere det slik at man kan prøve å slippe slike hodepiner til senere.
  • Tilfeldig hodepine: Denne typen hodepine kan komme plutselig eller gradvis. Den kan trigges av mange forskjellige faktorer som dehydrering, stress, søvnmangel, sterk varme og forskjellige sykdommer. Denne type hodepine kan være lokalisert til en del av hode eller spre seg over større deler av hodet. Her er det også viktig å finne ut hva som trigger hodepinen slik at man kan bli kvitt den fortest mulig.
  • Legemiddelutløst hodepine: Det finnes noen medisiner som ved gjevnlig bruk kan utløse hodepine. Dette spesielt skje ved jevnlig bruk av smertestillende medisiner. Denne typen hodepine kjennetegnes ofte med kronisk hodepine, enten som kommer tilbake gjentatte ganger over tid, eller som vedvarer. Hodepinen kan ofte bli værre når man avslutter bruken av smertestillende. Hvis man mistenker at man har legemiddelutløst hodepine kan det være lurt å kontakte lege.

Hvordan kan man behandle hodepine?

Det finnes reseptfrie smertelindrene medisiner som kan hjelpe for noen, imens andre kan finne at det hjelper best å sove, ta seg en dusj, spise, fjerne alt av elektronikk og støy, og kanskje sitte i mørket. Hvis årsaker til hodepinen er knyttet til anspente muskler i nakke, skuldre, skjeve eller panne kan massasje eller å legge noe kaldt over muskelen hjelpe for noen. Da er det viktig å huske å ikke legge isposen eller det man bruke til å kjøle direkte på huden, putt gjerne et håndkle imellom.

Hvis man opplever vedvarende eller hyppige hodepiner man ikke kjenner årsaken til eller ikke kan lindre selv kan det være lurt å kontakte lege, dette gjelder også hvis man mistenker migrene.

Migrene typer

Migrene klassifiseres litt anderledes enn hodepiner, og trenger ikke alltid fremstå med hodepine. Migrene er oftest definert som en type anfall som ofte, men ikke alltid presenterer med hodepine. Det er hovedsakelig gruppert inn i de tre vanligste typene som er som følger:

  • Migrene uten aura: Dette er den vanligste typen migrene. Denne type migrene anfall kan ofte oppleves som intens og pulserende hodepine. Hodepinen forekommer oftest på en side av hode og varer gjerne 4 timer – 3 dager. Man kan som regel kjenne symptomer allerede flere dager, om ikke flere timer før migrene anfallet i seg selv setter inn.
  • Migrene med aura: Dette betyr at aurafasen kan komme før hosepinen setter inn. Migrene med aura omfatter en rekke neurologiske symptomer som blinde flekker, talevansker og svimmelhet. Disse symptomene kan vare 5-60 minutter i forkant av en hodepine.
  • Migrene med aura, uten hodepine: Her kan man oppleve at man for neuroligske symptomer som ved vanlig migrene med aura, eller aura som forvarsel på migreneanfallet. Men man opplever ikke selve hodepinen.

Det finnes mange flere typer migrene som du kan lese mer om her.

Kilder:

https://www.speakmigraine.com/nb/om-migrene/

https://nhi.no/forstehjelp/hode-og-rygg/hodepine/


Andre artikler:

Gode måter å deale med stress gjennom eksamenstid

10 tips til bedre søvn

Egenomsorg som sykepleier

Fra nettbutikken: