Hva gjør en lege på legevakten egentlig?

Fra sykepleier til lege med spesialisering i allmennmedisin og psykiatri har Laila Five mye erfaring å by på når hun jobber på legevakten som fastlege. Her er det mange forskjellige helse- og livssituasjoner man kan møte på.

Skrevet av Laila Five, Lege

Du kan finne henne på tiktok eller instagram under @doktorfive

Mitt navn er Laila Five og jeg jobber som lege i Bergen. Før jeg ble lege utdannet jeg meg til å bli sykepleier. Da startet jeg arbeidet ved infeksjonsavdelingen på Haukeland sykehus, og dette var en jobb jeg stortrivdes i. Jeg ønsket meg etterhvert mer kunnskap om medisiner og sykdommer, og begynte derfor på legestudiet i Bergen. Nå arbeider jeg som fastlege. Etter at jeg ble ferdig spesialisert i allmennmedisin begynte jeg på min andre spesialisering i psykiatri. Jeg elsker de fleste felt av medisin og kunne nok jobbet som det meste innen legeyrket. Men allmennmedisin gir meg stor frihet og det er herlig å være sin egen sjef.

En av oppgavene som allmennlege er det å arbeide på legevakten. Dette er en jobb som er utrolig givende og utfordrende. Man må da besitte kunnskapen som skal til for å jobbe med akutt syke mennesker og drive livreddende arbeid.  Aldri er man tettere på livet enn på en legevakt.

Laila-five-er-tidligere-utdannet-som-sykepleier-men-er-nå-lege-på-legevakten-cingulum
Laila Five er tidligere utdannet sykepleier, men er idag Lege med spesialisering i allmennmedisin og psykiatri. Nå jobber hun som fastlege, og lege på legevakten. Privat bilde.

Det er mye man må kunne på legevakten

Spennet er stort i den kunnskapen en må besitte, og kunnskapen må være lett tilgjengelig. Ofte må en kunne handle og jobbe raskt. På de fleste legevakter i landet sitter man alene som lege, det er derfor også et stort ansvar. Det å møte mennesker på sitt mest sårbare, med akutt sykdom, sterke smerter, krise, bekymring eller frykt er utfordrende. På min siste legevakt oppdaget jeg en alvorlig sykdom, og det er vondt å sende pasienten ut døren på vei til sykehus i den visshet om at de har hatt sin siste dag som frisk i livet sitt. 

Problemstillingene er ofte mange. Det kan være alt fra snørr og hoste til selvskading og selvmordsvurderinger. Hjertestans, ulykke, fødsler og intokser. Man må rykke ut på større og mindre ulykker. Og en må gjøre vurdering av lik ved uventede dødsfall. I tillegg må man ofte bistå hjemmesykepleien og sykehjemmene i kommunen. Man møter alle typer mennesker, i alle aldre, med problemstillinger fra alle fagfelt av medisin. 

Noen av de flotteste øyeblikkene jeg har hatt på legevakt er når en må bistå i fødsler, det skjer heldigvis ikke så ofte, men jeg har tatt imot 2 babyer til nå. Det er en enorm lettelse når babyen kommer ut komplikasjonsfritt, puster og har det fint. Det er utrolig vakkert når man hjelper til med å bringe et nytt liv inn i verden, da presser tårene raskt på.  

Aldri er man tettere på livet enn på en legevakt.

Laila Five

Teamet som tar imot pasientene

I legevaktssentralen sitter som regel fantastisk dyktige sykepleiere. Og i ambulansen er det ekstremt drevne kolleger. På legevakt og i feltet jobber vi alltid tett sammen som et team. Alle har sine roller i teamet. Når vi rykker ut har vi fordelt ansvar på forhånd og er klar til å ivareta vår oppgave når vi kommer frem til pasienten. Dersom det er behov for det får vi bistand fra luftambulansen. Det er en utrolig herlig følelse når vi har klart å stabilisere pasienten og luftambulansen letter med pasienten på vei til sykehus. 

 

Følg meg gjerne på min tiktok konto eller instagramkonto @doktorfive, der jeg deler kunnskap om de tingene jeg brenner mest for, livsstilsmedisin og psykisk helse.

Andre interessante artikler:

Hvordan er det å være sykepleier på legevakt?

Fra sykepleier til lege

Hvorfor bli fastlege?

Relevante produkter: