Hva ønsker pasienten?
I et møte med en pasient og helsevesenet er det viktig at nødvendig informasjon kommuniserer ordentlig, da er pasientens ønsker ekstremt viktige da de kan ha stor innflytelse på behandlingsmetoder, og om behandling i det hele skal vurderes.
Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.
Når pasienten ankommer sykehuset eller blir møtt av helsepersonell er det mange ting som må bli kommunisert, begge veier. Helsepersonellet må kommunisere det medisinske, med prognoser, behandling og medisiner på en måte som pasienten kan forstå. Men pasienten må også få muligheten til å kommunisere sin ønsker og det som de syns er viktig.
Informert samtykke
Som helsepersonell bærer man på et stor ansvar på mange fronter. Å sikre at pasienten og relevante verger og pårørende har den informasjonen de trenger for å et velinformert valg. Når man da må ta bestemmelser i forhold til hvilken behandling de er med på og når de ikke ønsker å si ja.
HLR status
Det kan være et vanskelig valg å stille seg ovenfor. Det er mange faktorer av det totale helsebildet som gjør at det kan være lurt å ta stilling til dette. Komorbiditet, dårlig prognose og høy alder kan være av de vanligste faktorene som bringer opp HLR statusen.
Helsepersonell skal sørge for at pasienter som ønsker det, gis mulighet til å erklære sine ønsker og verdier rundt slutten av livet. Å avstå fra HLR respekterer pasientens mulighet til å dø en naturlig død når pasienten selv ikke ønsker hjertelungeredning. Hjertestans kan skje helt plutselig og pasienten kan ikke selv dele ønsker i det øyeblikket. Pårørende er heller ikke alltid tilstede. Da hjelper det å vite HLR statusen på forhånd. Det samme gjelder respirasjonsstatus. Når kroppen ikke lenger klarer å puste på egenhånd men hjertet fremdeles slår er du lurt å kunne vite om man skal tre inn med respirasjonshjelp eller ikke. Dette kommer vanligvis i form av inntubasjon av en form.
Les også:
Pasientmøtet når pasienten er et barn
Hvordan er det å være pårørende når man jobber med akuttmedisin?