Når ambulansen kommer

Når hodet blir fullt i en stressende situasjon og man må ringe etter hjelp er ikke alltid like lett å slappe nok av slik at all nødvendig informasjon blir videreformidlet. Her er noe lette ting å huske som kan hjelpe.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Når en situasjon utvikler seg og en bruker sin helse får en uønsket endring blir det fort lurt å ta kontakt med legevakt eller ambulanse. Det er mange grunner for hvorfor man ringer til ambulansen og trenger hjelp. Det er ikke alltid det er noe alvorlig, men det er gjerne bedre å være føre var. Noen ganger er det akutt og noen trenger livreddende hjelp. Da kommer det gjerne flere etater for å hjelpe til. Men hva gjør du som venn, pårørende eller tilfeldig forbipasserende som ringer er det viktig å vite hva man bør si. Her kommer noen råd.

ambulanse-cingulum
Bilde: Pexels.com

Pust inn og pust ut

Når man må ringe ambulansen eller legevakten er man gjerne ganske bekymret og urolig. Det er gjerne mye som skjer, og mange tanker som løper gjennom hodet. Da er det viktig å ta seg to sekunder og puste godt. Situasjonen er nok stressende nok fra før, og man må få den informasjonen som trengs ut. Det er ofte vanskelig å holde følelsene tilbake. Å bli sint, redd, lei seg, eller bekymret er helt vanlig. Da er det beste tipset, selv om det kan føles umulig av og til, er å puste. Inn, og så ut. Så gjør man det hele på nytt. Man må ikke gi slipp på håpet.

Hvem, hva, hvor?

Når du ringer 113 eller 116 117 er det en del informasjon operatøren trenger så riktig utrykning og hjelp kommer frem. Da er den grunnleggende huskeregelen hvem – hva – hvor? Men hva er det som er inkludert i dette?

  • Hvem er det som ringer?
  • Hvem er det som trenger hjelp?
  • Hvor er dere? (Adresse, etasje eller lokasjon så godt man kan beskrive den)
  • Hva har skjedd?
  • Hvordan er tilstanden til vedkommende?

Operatørene på legevakten og ambulansesentralen er utrolig dyktige og vil stille spørsmålene de trenger å få svar på. Men hvis du har disse klare kan man spare litt tid og føle seg litt tryggere på at ambulanse personellet, eller legevakten kommer fort. Vårt referansekort for førstehjelp har huskeliste for informasjon som er nyttig når du snakker med 113 eller legevakten.

ambulanse-legevakt-cingulum
Bilde: Pexels.com

Relevant informasjon?

Har du tilgang eller kjenner til annen relevant informasjon du kan formidle til operatør eller til helsepersonellet som kommer? Da bør dette formidles til slutt. Allergier, antibiotika resistens, reiser til utlandet i det siste, relevant helsehistorikk kan være lurt å fortelle. I en akutt helsesituasjon er det ikke alltid denne informasjonen er tilgjengelig og en pasient kan få medisiner eller behandlinger de ikke tåler. Dette skjer heldigvis ikke for ofte, men da er det også lurt å være føre var.


Les også:

Nattevakt som ambulansearbeider

Kan du være sykepleier i ambulansen?

Hva gjør en lege på legevakten egentlig?

Fra nettbutikken: