Kan du være sykepleier i ambulansen?

«Jeg fikk tips om å hospitere på ambulansen og jeg hadde min første hospiteringsvakt i 2012. Jeg var helt frelst! Dette ville jeg jobbe med!»

Skrevet av: Tine Tangerud, sykepleier

Det er ikke alle som vet hva de vil bli «når de blir stor». Faktisk så tror jeg det er flere av oss som ikke vet, eller velger en ny vei å gå senere i livet. Selv skulle jeg ikke bli sykepleier. Jeg gikk på blant annet media på videregående, og hadde ingen ide om hva jeg ville. Det var bare en ting jeg visste, og det var at jeg Ikke skulle bli sykepleier. 

toymerker-nokkelringer-cingulum-produkter-for-helspepersonell
SYKEPLEIER I AMBULANSEN? Ja, det kan du! Sjekk ut de passende nøkkelringene og tøymerkerkene fra Cingulum.

Jeg ble først introdusert for førstehjelp da jeg var på rekruttskolen på Madla leir. Dette virket så interessant og jeg ville lære mer. Før dette hadde jeg aldri vært borti førstehjelp. Livet går ikke alltid som man vil og jeg måtte avslutte min tid i Forsvaret. Jeg begynte så på idrettsskole, og tenkte jeg kunne bli lærer.

Like før skolestart skadet jeg kneet og måtte operere. 8 uker på krykker og idrettsskole passet ikke helt sammen, så jeg måtte slutte på dette studiet også.

Hva gjør jeg nå? Førstehjelp var jo veldig spennende, men hva søker jeg på da? Jeg fikk tips om å hospitere på ambulansen, og jeg hadde min første hospiteringsvakt i 2012. Jeg var helt frelst! Dette ville jeg jobbe med! 

Tine-Tangerud-Sykepleier-i-ambulansen-cingulum-2
VIKARKURS I AMBULANSETJENESTEN: Tine kom heldigvis inn på vikarkurset.

Litt om utdanningsløpet og min vei…

Det vanlige løpet er Vg1 Helse og oppvekstfag. Vg2 Ambulansefag og deretter 2 år som lærling. Da kan du få fagbrev som ambulansearbeider. Dette alternativet var ikke så aktuelt for en småbarnsfamilie, men også av økonomiske årsaker. Jeg var også blitt «litt for gammel» følte jeg. Likevel visste jeg at dette var noe jeg ville jobbe med.

Jeg valgte å bite i det sure eplet. For dette skulle jeg jo bli. Jeg begynte på sykepleien i 2013, og jeg fortsatte å hospitere jevnt under studiet. Jeg fikk vite at som sykepleier kunne du ta et vikarkurs, og jobbe som vikar i ambulansetjenesten. Da jeg var ferdig utdannet sykepleier, kom jeg heldigvis inn på vikarkurset. 

Jeg valgte å bite i det sure eplet. For dette skulle jeg jo bli.

Tine Tangerud

Du kan også gå Paramedic, men da sitter du med to ulike bachelorgrader (hvis du har tatt sykepleien først som jeg). Ingen videreutdanning eller noe som egentlig er gunstig, når du er sykepleier (annet enn akuttsykepleie). Men du må likevel ha fagbrev i bunn for å få fast stilling som ambulansearbeider. For min del visste jeg ikke så mye om Paramedic studiet, og jeg fikk beskjed om at «du har så mange flere muligheter når du er sykepleier». 

Autorisasjon som ambulansearbeider

Når du er utdannet sykepleier, kan du søke om autorisasjon som ambulansearbeider. 

Følgende krav må oppfylles før du kan søke om autorisasjon som ambulansearbeider:

  • Autorisasjon/godkjenning som sykepleier
  • Minst 2 års praksis fra ambulansetjeneste i 100 % stilling (alternativt 50 % i 4 år) etter endt sykepleierutdanning.
  • Kurs i AMLS (Advanced Medical Life Support) (6000kr ca) 
  • Kurs i PHTLS (Prehospital Trauma Life Support) HLR-kurs (6000kr ca) 
  • Kurs i AHLR (Avansert hjerte- lungeredning) 

Andre kurs du må/bør ha er: 

  • C1 sertifikat (koster ca 16.000kr +/-) 
  • K160 utrykningslappen (koster ca 26.000kr +/-). 

Som dere ser så koster det litt av egen lomme. Dette er utenom studielån, som du gjerne har fra annen utdanning. 

Ta fagbrev som privatist

Den andre veien er å ta fagbrevet som privatist. Da må du ha x antall timer i praksis. Du må også ta en tverrfaglig eksamen. Du kan få godskrevet x antall timer for sykepleier og litt andre relevante praksiser, men de godtar for eksempel ikke legevakt eller instruktør i førstehjelp.

De har blitt mye strengere på hva de godtar som relevant praksis de siste årene. Det er fylkeskommunen som hjelper til med utregning av timer/måneder eller du kan regne ut selv ved å bruke dette skjemaet.

Jeg ble informert i år at det er ca. seks mnd behandlingstid når du melder deg opp til fagprøven (vestland). Mye kortere tid er det, hvis et helseforetak melder deg opp for deg når du går som lærling. 

«Minst 2 års praksis fra ambulansetjeneste i 100 % stilling (alternativt 50 % i 4 år)»

Problemet med dette kravet er at du ikke får fast stilling når du ikke har fagbrev i ambulansefag. Derfor blir det vanskelig å «gå på løst» for å få samlet timer til å melde seg opp til fagprøven. Det er ikke noe opplegg annnet enn å være lærling. For min del var ikke dette aktuelt av økonomiske grunner. Så for min del har dette tatt lang tid. Jeg er som mange andre helt avhengig av en fast inntekt. I tillegg får du ikke lønn som sykepleier om du ikke har fagbrev i bunn. 

Så kan du være sykepleier i ambulansen? 

Ja det kan du. Veien er lang å gå om du først «bare» er sykepleier. Vi begynner egentlig i feil ende og det er ikke noe videreutdanning/master som gir deg fast stilling som ambulansearbeider. Ikke i helse vest.  

Spør du meg så er ventetiden verdt det. 


Tine-Tangerud-Sykepleier-i-ambulansen-cingulum
Tine på jobb i ambulansetjenesten.

Kort om Tine:

  • 31 år fra Sotra, litt utenfor Bergen.
  • Ferdig utdannet sykepleier i 2016. 
  • Jobber som instruktør for ResQ i 50 % stilling. Der har jeg blant annet fagansvar for førstehjelp og medisinsk behandling.
  • Jobber også på legevakt i 50% stilling.
  • Sist men absolutt ikke minst, så er jeg fast vikar i 0% stilling i ambulansetjenesten HelseVest.

Kildehenvisninger:

tina-tangerud-instagram-tinetiltjeneste
Følg Tine på Instagram da, vel @tinetiltjeneste

Les andre aktuelle innlegg fra fagbloggen: