Nattevakt som ambulansearbeider

Anne-Kari har funnet sin måte å snu døgnet ved nattevakter. Les om hennes erfaringer og hverdagen som ambulanselærling.

Skrevet av Anne-Kari Vangen, ambulanselærling og fast blogger for Cingulum

– En ambulanselærlings erfaringer

Jeg er et klassisk A-menneske, jeg liker å legge meg tidlig på kvelden, mellom 21.30-22.00, og stå opp alt fra 04.30-07.00. Selv i helgene.

Min far er også et A menneske, så jeg skylder på han!

Jeg bruker som regel å trene tidlig på dagen, eller bare ta en rolig morgen selv om jeg står opp tidlig. Dette er en rutine jeg har hatt i mange år, så den er ganske godt innøvd. Pluss at jeg har hatt mye fokus på nok søvn de siste årene, så nok søvn er viktig for meg.

Anne-Kari-Vangen-ambulanselærling-cingulum
Anne-Kari er tidlig på’n! Selv i helgene.

Det var jeg litt «skeptisk» til når jeg gikk inn i et nytt yrke hvor det var mye nattarbeid. For jeg er den som kan bli trøtt kl 20 på kvelden, og vil helst være hjemme rundt kl 21 så jeg kan spise og sove (jeg er kjempegøy på fest da), så det å skulle sove lenge på dagen og være våken på natten, virket litt rart for meg.

Hele det første året som lærling var jeg på døgnbil, så da fikk vi som regel sove på natten. Innimellom må man ut på oppdrag selvsagt, men etter at jeg ble andremann begynte jeg på 12 timers-bil.

Jeg har spurt litt rundt på jobb hvordan folk snudde døgnet for å jobbe natt. De fleste klarte å sove lenge på dagen, og kanskje ta seg en powernap rett før vakt. Jeg er ikke en som klarer å sove på andre steder enn hjemme, så jeg får ikke til å sove når jeg legger meg ned. Men hører at mange sider at dette er en treningssak.

Likevel har jeg etter noen nattevakter funnet ut hva som funker og hva som ikke funker for meg.

Jeg prøvde å våkne kl 03:00 natten før vakt, for så å legge meg rundt kl 10 for å sove, men det fungerte ikke så godt som jeg trodde. Og i denne tiden trente jeg også før jeg la meg igjen, men det gjorde at jeg våknet enda mer.

Nå holder jeg meg våken så lenge jeg klarer dagen før, prøver å legge meg rundt kl. 04:00-05:00, for så å sove så lenge jeg klarer. Deretter legger jeg inn en treningsøkt før nattevakt, for da våkner jeg til. Jeg sover så si ikke på selve nattevakten. Hvis jeg legger meg ned kan jeg «duppe av» litt, og da synes jeg det er helt forferdelig å våkne igjen (nesten som å være litt fyllesyk, men det går som regel fort over). Mange klarer å sove, og det kan jo hende at det endrer seg etter noen år for meg også.

Når jeg kommer på jobb spiser jeg «frokost» og drikker litt koffeinberiket drikke (burn, redbull osv, for jeg liker ikke kaffe) og gjør det som jeg vanligvis gjør på dagvakt.

frokost-nattevakt-cingulum
«Frokost» er en god start på vakten for Anne-Kari.

Nå synes jeg nattevakter er helt greit. Det er lite trafikk så vi har nesten helt fri veibane (luksus ved utrykning), og det er ikke så vanskelig å snu tilbake rytmen heller. Dagen etter siste nattevakt sover jeg noen timer, så holder jeg meg våken til ca kl 21:00, så sover jeg igjennom hele natten som regel, og står opp til vanlig tid.

Men som de sier: en god soldat hviler når han kan!

Snakkes.

Bær yrket ditt med stolthet!

Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: