Kontroll i en ukontrollerbar situasjon

Det er mange ting i livet vi ikke har kontroll på men og som vi gjerne skulle ønske vi hadde kontroll på. Det gjelder spesielt helsa .

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Etter et foredrag med Ingvard Wilhelmsen på faghelgen i Krakow 2022 sitter man igjen med en del tanker rundt behovet for å beholde en form for kontroll i eget liv. Wilhelmsen fokuserer nok mest på arbeidet sitt med hypokondri, men man kan ekstrapolere dette til det hverdagslige. Den generelle opplevelsen av komfort som mange kjenner på, og hvordan den er tett knyttet sammen med en følelse av kontroll. At man nærmest kan forutsi, eller føle at man kan vite 100% sikkert hva som kommer til å skje. Dette er ofte en av flere faktorer som er med og fasiliteter komforten.

Når Wilhelmsen peker ut hypokondre som peker han på noen av de litt mer ekstreme eksemplene, og det er kanskje disse som kan sette temaet litt ekstra på spissen.

kontroll-cingulum
Bilde: pexels.com

Hva kan man egentlig kontrollere?

Tar man den filosofiske retningen med dette spørsmålet kan svaret havne mellom alt og ingenting et sted. Men ved et litt mer hverdagslig syn kan vi innse at vi har jo noe kontroll, iallfall delvis. Man kanskje ikke bestemme om man skal få blindtarmsbetennelse, eller hjerteinfarkt. Eller når det eventuelt skulle komme for den saks skyld. Å legge opp til en god, sunn og velformet diett og næringsinntak kan man minke sjansen for mange sykdommer, men det er ingen garanti.

Det kan bli litt deprimerende eller sørgelig å fokusere for mye på nettopp det som man ikke kan kontrollere. Det som kommer uansett hva man gjør for å unngå det. Heller er det kanskje mer positivt å se til hva man kan kontrollere, om så bare delvis.

Som Wilhelmsen foreslår er det nok i hovedsak holdningene våre vi kan ha en vis kontroll over. Hvordan vi reagerer i forskjellige situasjoner, hvordan vi forholder oss til ting som skje. Nettopp dette er noe vi kan gjøre noe med, og hvilke holdninger og hvordan vi forholder oss til ting kan gjøre mye med det totale bildet.

Reflekter

Av og til kan det skje at man blir grepet av en maktesløshet, eller en frykt som gjør at man føler alt er utenfor sin egen makt. Dette kan være veldig vanskelig å komme seg ut av. Men det er fremdeles viktig å reflektere over disse følelsene og situasjonene. Har du ingen kontroll over hvordan ting har skjedd? Hvis ja, gjør det du kan. Hvis nei, frigi behovet for å bevare kontrollen.

Les også:

Sjekk deg – hva er livmorhalskreft?

Helsehjelp på et lavterskelsnivå

Ernæring – hva bør du huske?

Fra nettbutikken: