Sjekk deg – hva er livmorhalskreft?
Kreft er et tema som mange finner ubehagelig eller vondt. Det har påvirket utrolig mange, menn, kvinner, gamle, unge, og alle innimellom. Det er ingen garanti som sikrer at noen ikke kommer til å få kreft. Men det er heller ingen garanti for at man får det. Derfor er det utrolig viktig å sjekke seg, om det er livmorhalskreft, men også om det er andre typer. Dette er den beste måten å oppdage celle endringer og tidlig utvikling av kreft.
Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.
De siste par årene har det blitt større oppmerksomhet og fokus på tematikken rundt livmorhalskreft, og bevisstgjørelse rundt egen helse. I fronten for nettopp «Sjekk deg»-kampanjen Ida Øye Bjørkvold som selv fikk livmorhalskreft og dessverre gikk bort Oktober 2021. Hennes historie, og det hun kjempet for sammen med mange andre setter et viktig eksempel for kvinner og de som er i risikogruppen for å få nettopp livmorhalskreft.
Kreftens ansikt
Alle kan få kreft, av mange forskjellige typer. Man kan gjøre mye for å forebygge utviklingen av kreft, og det er det viktig at alle forsøker å gjøre. Men selv da er det ikke 100% definitivt at man har sikret seg fra å få kreft.
Noen typer kreft, som bryst kreft (gjennom gen endringer i BRCA 1 eller 2 genet), kan fremstå som arvelig. Hva vil dette si? Altså hvis noen i din familie har hatt det, så er det større sannsynlighet for at du kan få det. Det er går dermed en trend innad i den familien. Men dette er heller ikke en garanti for at man utvikler kreft.
Behandlingsmuligheter
For krefttyper som skyldes spesifikke gen endringer, som i BRCA 1 eller 2 genet som kan gi brystkreft, kan dette screenet for tidlig. Man kan da ta en gen analyse som sjekker om du er bærer av den spesifikke gen variasjonen som kan gi kreft. Hvis du har den er det flere fremgangsmetoder som er mulige. Tett oppfølging er ofte en av de viktigste hjelpemidlene for å diagnostisere ondartede celleendringer tidlig. Da kan det hende man f.eks. har årlig kontroll hos legen.
Men dette er kun forebyggende arbeid. For å faktisk behandle kreft er det ingen kur som gir 100% garanti for at man blir helt frisk. Men hvis man oppdager kreften tidlig og setter gang behandlinger som cellegift, stråling og når det er mulig, operasjon, er prognosen ofte relativt god. Men hvilken behandlingsretning som blir anbefalt kommer ofte an på hvilken type kreft man har og hvor fort den vokser, og hvor vidt den har metastasert. Hvis kreftcellene har holdt seg til ett lokalt område i kroppen uten å ha påvirket rundtliggende vev er det mye lettere å behandle, enn hvis den har metastasert til hele kroppen. Dette er spesielt sant hvis man tenker å behandle med å operere. I slike tilfeller kan det nesten være å umulig å operere, og fjerne kreft helt.
Men selv når det ikke finnes noen garantier, så er det viktig å bevare håpet. Sjekke seg jevnlig etter legenes anbefaling, og gjøre de endringene i hverdagen sin som også kan gjøre en forskjell.
Lær mer om livmorhalsprogrammet, livmorhalsprøven og livmorhalskreft:
Hva går livmorhalsprogrammet ut på?
Fakta om livmorhalsprøven: Hvordan tas den? Når får du svar? Og hva betyr prøvesvarene?
Trenger du noen å snakke eller har du spørsmål rundt kreft?
Ta kontakt med rådgivningstjenesten til kreftforeningen via disse kanalene:
Over telefon: 21 49 49 21
Over mail: radgivning@kreftforeningen.no
Det er også mulig å nå dem over chat inne på kreftforeningen.no
Les også:
Mental Helse – Hvordan være en god støtteperson?
Hvorfor er det viktig å inkludere kvinner i forskning?
Palliativ behandling – hva er det?