Melena – hva er det?

Det er mye om egen helse man bør kunne, og jo mer vi kan oppdage selv og videreformidle, jo mer kan vi også hjelpe helsearbeidere hjelpe oss.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Avføring kan være et noe ubehagelig tema for noen, men det er viktig å kunne kjenne igjen unormal avføring. Hvis alt er som det skal så trenger man ikke tenke på, men det er lurt å kunne gjenkjenne avvik fra normalen. Om man har bløt, hard eller misfarget avføring kan det gi mange hint om en person sin allmenntilstand. Hvordan avføringen fremstår kan også gi oss viktig informasjon om mulige interne blødninger i tarmene eller magen. Her kommer blant annet Melena inn.

Bilde: pexels.com

Melena er avføring som er nærmest helt svart. men hvorfor er den det? Dette skjer når en blødning finner sted i magen eller tidlig i tarmen og blodet omdannes av fordøyelsesprosessen i tarmen. Da omdannes også  hemoglobinet og blir til jernsulfidforbindelser som gir den svarte fargen. Blødning i magesekken eller tolvfingertarmen, for eksempel på grunn av et magesår, vil ofte gi melena. Melena kommer da av det latinske ordet som viser til fargen svart, også brukt som grunnform i f.eks. melanom. Dette selv om sykdommene er veldig forskjellige.

Blødning i endetarmen og i nedre del av tykktarmen vil derimot som regel gi rødlig blod i eller på avføringen. Jerntilskudd vil også gi svart avføring, men den har en annen konsistens og lukt enn ved melena. Melena er et viktig og alvorlig sykdomstegn som alltid må vurderes av lege, slik at blødningsårsaken kan påvises og eventuelt behandles. Hvis man da kjenner forskjellene på disse blødningsområdene og hvordan blodet ser ut i avføringen kan det hjelpe leger og sykepleiere med å spare mye tid på å finne ut hvor i kroppen man blør. Da kan behandling starte mye raskere, så lenge andre komplikasjoner ikke forekommer.

Bilde: pexels.com

Kilde:

Store Medisinske Leksikon


Les også:

Ascites – hva er det?

Infeksjonstegn å kunne

Helsehjelp på et lavterskelsnivå

Fra nettbutikken: