MR bilder som diagnostisk hjelpemiddel

Magnetisk resonans bildefremstilling forkortes som MR. Dette er en maskin som hjelper oss få et litt klarere bilde av hva som skjer i hjernen. Som et diagnostisk og forsknings hjelpemiddel har den spilt en viktig rolle i medisinen i mange år.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

MR benytter seg av utrolig sterke magneter for å ta gode bilder av forskjellige deler av kroppen. Denne metoden benytter seg ikke av ioniserende stråler og er derfor av en noe lavere risikotype radiografi enn CT eller vanlig røntgen. Er med utsatt for mange runder med CT eller røntgenbilder over en relativt kort periode kan dette ha en påvirkning på normal celledeling. MR, CT og røntgen, sammen med andre bildediagnostiske metoder kan bruker om hverandre for å få bedre innsyn på forskjellige tilstander, men og for å undersøke helt ulike tilstander. Men hvordan er det MR egentlig funger?

MR-cingulum
Bilde av MART PRODUCTION via pexels.com

MR maskinens oppbygning og bruk

MR maskinen består av flere ringer av sirkulære magneter, imens den den også sender ut radiosignaler. De sterke magnetiske kreftene påvirker de ladde partiklene i kroppen, spesielt vannmolekylene. De fører til at disse partiklene begynner å spinne. Det er derimot noen partikler som ikke reager på disse sterke magnetiske kreftene, disse reagerer derfor ikke før radiosignalene treffer dem. Disse partiklene sier man at har lav energi. Når radiosignalene ikke lenger blir sendt ut kommer disse partiklene til å slippe ut all energien den har absorber. Det er dette som datamaskinene tolker for å lage et bilde, hvor stor andel i en del av et organ som har slike partikler og molekyler kan gi oss viktig informasjon om tilstanden til den delen av kroppen. Bildet som lages blir dermed tolket av en eller flere leger for å indikere om flere undersøkelser er nødvendige, eller om man har muligens et klarere bilde av hva en mulig diagnose er.

MR-diagnostikk-cingulum
Bilde av MART PRODUCTION via pexels.com

Viktig å vite om MR

MR kan for noen være en noe ubehagelig undersøkelse. Dette er ikke fordi den fysisk gjør noe med pasienten annet enn at pasienten kanskje får en intravenøs kontrastvæske. Den kan ellers ta litt tid, og kan lage ganske mye lyd. Dette kan oppleves som ubehagelig for noen. Ellers kan andre finne at for mye tid i en slik maskin kan være klaustrofobisk. For de som opplever at en slik undersøkelse kan være ubehagelig eller noe utfordrende å gjennomføre kan dette tas opp med legen. Noen finner at beroligende medisiner kan hjelpe.

Det er noe informasjon som kan være veldig viktig at det informeres om før man eventuelt skal ta et MR.

Kilder:

Helse Norge – MR undersøkelse

Store Medisinske Leksikon – MR

NHI – MR undersøkelse


Les også:

Antibiotika og resistens

EKG og hjertebank

Sondeernæring

Gave til deg selv, eller noen du kjenner finner du i nettbutikken: