Pollenallergikker? Hvordan klare seg best gjennom pollensesongen.

Hvis det ikke er mulig å bli kvitt en allergi kan det være lurt å finne en måte å leve med det på. Her er noen tips.

Skrevet av Heidi Lovise Ronghaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Det finnes varierende grad av hvor alvorlig en person sin allergi og påfølgende symptomer er. Noen blir litt snufsete i nesa og klør litt i øynene, imens andre kan ende opp med en mye sterkere reaksjon. Men hva er de generelle rådene for forebygging og behandling av slike symptomer?

Noen ganger kan det kanskje friste å bare holde seg hjemme, og ikke gå ut for å slippe de allergiske reaksjonene. Men det er jo ikke alltids en løsning som funker hele tiden. Samtidig vil man jo gjerne fremdeles ha friheten til å kunne gå ut. Men heldigvis er det ikke pollenallergien som aller størst andel av seriøse symptomer for de fleste.

Om man mistenker at man har pollenallergi, eller at man kanskje er allergisk mot noe annet bør man gå til lege og få dette sjekket. Da får man også gjerne resept og råd til videre behandling og forebygging for den allergien du har.

blomster-pollen-pollenallergikker-cingulum
Kilde: pexels.com

Hva er pollen, og hvorfor får vi en allerisk reaksjon til dette?

Pollen er en del av planter sitt befruktningssystem. De fleste blomstrende planter har en såkalt mannlig befrukningsorgan som kalles for en pollenknapp, det er denne som slipper ut pollen. Hvis pollenet ikke kommer på avveie så skal det egentlig havne på en del av blomsten som heter arr. Dette er hvor befukningen starter. Vanligvis vil en plante enten ende opp med å befrukte sin egen blomst, ellers vil pollen fly rundt i luften til den lander på en annen blomst av samme sort. Pollen kan også bli bært av dyr og insekter til nye steder.

Det er flere teorier rundt akkurat hvorfor man får allergiske reaksjoner mot nettopp pollen, noe som kommer tilbake hvert år. Men det er ingen 100% sikre svar. Det kan tyde på at muligens overeksponering kan føre til et mer sensitivt immunsystem, noe som kan føre til at det responderer til f.eks. pollen.

Når vi får en allergisk reaksjon så er det nettopp det at immunsystemet markerer noe som ikke er farlig for oss, som at det er farlig. Da vil kroppen gjøre alt for å få det ut, eller forsøke å destruere hva enn det er. Da kan allergisymptomer følge, hosting, nysing, kløe i øyne, kløe i hals etc. Det virker nok gankse unødvendig å skulle reagere slik på at en blomst blomstrer. Men det er dessverre ingen komplett kur som fjerner allergien foralltid.

Derimot er det mulig å til en grad vokse fra en allergi, eller slutte å være allergisk med tiden. Men dette skjer heller ikke for alle. Så om man først er blitt pollenallergiker, hva skal man gjøre for å forebygge sterke allergiske reaksjoner?

Hvordan forebygger man allergiske reaksjoner?

Noen ville kanskje gitt eksponeringterapi en sjanse for å prøve å bli kvitt allergien, men hvis det ikke er mulig kan det være lurt å finne en måte å leve med det på. Når man har fått allergi påvist hos legen kommer det også gjerne en respt med medisiner som skal hjelpe deg og dine symptomer. I tillegg får man også noen råd for hva man bør gjøre for å forebygge allergiske reaksjoner.

Ellers blir gjevnlig håndvask og dusjing anbefalt for å vaske vekk eventuell pollen man kan ha plukket opp ute. Det kan også være en god idé å starte med allergimedisiner i noe god tid da man ikke vet akkurat hvilket tidspunkt pollen begynner å bli sluppet ut. Bær også gjernemed deg allergimedisiner ute. Sliter du me tørre øyne og rennende nese kan det også hjelpe med saltvannsdråper og nesespray. Ikke la allergien stikke skjepper i hjulene til planene dine og forebygg så mye du kan. Men husk å ta symptomene seriøst også.

Kilder:

https://www.maja.no/allergi/hva-er-pollenallergi

https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/pollenallergi/


Andre artikler:

Næringsstoffer – hva og hvorfor.

Asfyksi og terapeutisk hypotermi – en kort innføring

Anafylaksi og avocado

Produkter: