Selvmordsforebygging

10. September var Verdensdagen for Selvmordsforebygging, men September er og internasjonalt kjent som Suicide Prevention Month. Det kommer som en påminnelse på hvordan vi ser, lytter til vår egen fysiske og psykiske helse, men samt hvordan vi der for andre.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

Tall fra Mental Helse viser at det var 658 personer som mistet livet til selvmord i 2021. Og her er vi helt enige med Mental Helse, dette er 658 liv for mange. Som privatpersoner har vi alle et ansvar over egen helse, og må ta vare på den. Det innebærer også å nå ut til andre når man ikke lenger strekker til. Som helsepersonell så har vi også et ansvar for å se våre kollegaer og pasienter, og lytte til det de har å dele. Å lytte betyr ikke alltid å lytte til ordene man hører, men og til de tegnene som kan komme gjennom hvordan noen oppfører seg.

venner-selvmordsforebygging-cingulum

Mental helse er kun en del av bildet

Det er mange ting som leder personer inn i depresjon, angst og de fleste andre mentaletilstander. Og det er alltid et større bilde som kan forklare veien mot et valg som å forsøke selvmord. Det finnes håp for at man kan få det bedre, at man kan bli glad og ha en fin fremtid. Selv i det mørkeste mørket finnes det håp, det er bare tusen ganger vanskeligere å finne.

Når man kanskje opplever problemer med familiens eller egen økonomi, vanskeligheter i forholdene sine, egen eller andres sykdom osv. er alle mulige triggere for en forverring i mental helse og selvbilde. Plutselige eller uforventede endringer kan påvirke mye av hverdagen, og ikke alle tar ende endringen like fint. Og det er helt ok, fordel er ikke alltid lett å finne trygghet eller komfort i utrygg eller ukomfortabel situasjon.

Si ifra

Om du opplever at hverdagen blir tung, tyngre en den burde være, si ifra. Om det er til et familiemedlem, en venn eller kollega, eller kanskje noen som kan tilby profesjonell støtte. Å vente til man er på bristepunktet er alt for lang tid. Du fortjener hjelp og støtte fra den første stunden, du fortjener å ikke stå i mørket alene.

Når noen mister livet til selvmord hører vi ofte om bekjente som forteller at de aldri så tegnene. Det er ikke alltid tegn å finne. Mange som sliter med psykiske problemer, traumer, og vanskeligheter i hverdag føler ofte på skam og ønsker ikke dele av mange forskjellige grunner. Mental helse bærer fremdeles på mye stigma, selv om det er blitt jobbet hardt for å fjerne disse de siste årene. Vi ser dette spesielt hos menn, som også opptar størsteparten av dem som taper livet til selvmord på global basis, men og i Norge.

Å velge selvmord betyr ikke at man vil dø. Men heller, oftest, at man ikke vil leve slik man gjør nå.

Vær der

Å være en god venn eller kollega kan gjøre en stor forskjell for noen som sliter. Å være tilstede, med et åpent hjerte og medmenneskelighet. I øyeblikkene er det ikke alltid er noe mer som trengs for å gjøre livet litt mer levbart. Selv om det i det store bilde krever mye mer for å hjelpe personen er ofte øyeblikkene svært dyrebare.

Et smil fra en fremmed, et komplement fra en vennen kollega som tilbyr litt hjelp på arbeidsplassen, disse er kun noen eksempler på slike øyeblikk som kan tenne et lite lys et eller annet sted i det store mørket. Selv om man ikke kan tilby så alt for mye, så er alt man er villig til å gi av støtte verdt hele verden. Ta vare på deg selv, og hvis du kan, hjelp de som trenger det gjøre det samme. Men aldri glem deg selv i det hele.

Bilde: pexels.com

Trenger du noen snakke med?

Sliter du, eller kjenner du noen som sliter og som kanskje trenger noen å snakke med? Da er dette noen hjelpetelefoner og nettsteder som kan være til hjelp. Alle tilbudene er anonyme men kan hjelpe deg finne videre hjelp om du ønsker det.:

Kors på Halsen – Online anonymt chattetilbud og telefonlinje

Mental Helse Ungdom. – Variert hjelp og tilbud for alle opp til 36

Mental Helses Si det med ord, for deg som foretrekker å skrive om hvordan du har det.

Mental Helses Hjelpetelefon – 116 123

Her kan du også få mer situasjonsrettet hjelp for deg som er forelder, i jobb eller student.

Røde Kors sin Hjelpetelefon (Kors på Halsen) – 800 333 21

Ta vare <3


Les også:

Mental Helse – Hvordan være en god støtteperson?

Egenomsorg som sykepleier

Hvordan kan vi stresse mindre og leve mer?

Fra nettbutikken: