Siste innspurt – Eksamenstid

I disse dager sitter de fleste studentene med eksamen, eller siste liten forberedelser mot eksamen. Her er noen av våre tips for denne tiden.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

medisin-eksamen-cingulum
Bilde: pexels.com

Egenomsorg i eksamenstid

Med mye stoff, lite tid, og store krav i forhold til prestasjon kan det fort bli vanskelig å ta godt nok vare på seg selv. Å nedprioritere gode og sunne måltid, nok søvn og sosiale behov er vanlig hos mange i en stresset periode som rundt eksamen. Hvordan man takler slike perioder varierer. Som studenter innen diverse helsefag er det kanskje litt ironisk at egen helse ofte tar noe av støyten eksamen-stresset gir. Det går kanskje som en påminnelse om at vi fremdeles har mye å lære, men viktigst av alt, at vi er den første vi må ta vare på.

Når studietiden er forbi, og kanskje ved siden av studiet også, er det din jobb å hjelpe andre ta vare på sin helse. Og man lærer kanskje best av å praktisere god egenomsorg. Som helsepersonell blir man ofte ansett som ett rollebilde for god helse av andre. Noen kjenner seg kanskje igjen i dette, og kanskje det har kommet fra kollegaer, familie og venner som kommer for råd.

Men hvordan kan du prioritere din egen helse midt i eksamenstiden?

  • Du kan meal preppe; Når man er noen dager unna eksamen og man vet man kan sette av en time eller to for å lage noen enkle måltider som holder frem til eksamen kan dette hjelpe deg spise nok mat.
  • Ha alltid med deg en vannflaske eller to; Det er viktig å drikke nok vann, ikke bare drikke kaffe, energidrikke osv. Nok vann kan hjelpe forebygge hodepiner osv.
  • Sov nok; Det er kanskje ikke alltid lett å sikre 7-8 timer søvn, og noen føler kanskje at de trenger mer eller mindre. Da er det lurt å iallfall få all søvnen man kan.
  • Lag en ukesplan; Planlegg dagene dine mot eksamen. Hvor mye tid skal du bruke på å lese? Sett av tid til det du trenger å gjøre. Men hold deg fleksibel, det er mye som kan skje, selv i eksamensperioden.

Lese til eksamen

De fleste fagene i de forskjellige helsestudioene krever god forståelse av stoffet, og pugging er ikke alltid nok for å bestå. Begynn å lese tidlig, og helst les gjennom hele semesteret. Dette gjør det litt mer overkommelig den siste tiden før eksamen.

Benytt den studieteknikken som funker best for deg. Lærer du best ved å snakke og diskutere stoffet du leser på? Eller lærer du bedre ved å skrive notater og lese? Kanskje du lærer best ved å lytte på videoer og forelesninger? Hvis man vet hvilken studieteknikk som fungerer best for deg vil man kunne være noe mer effektiv.

Studer med venner. Du trenger ikke jobbe sammen imens dere studerer, men bare det å sitte sammen imens man lese kan motivere deg til å lese. Det er ikke like lett å la seg distrahere hvis man vet at vennene dine er der med deg.

Hjelper det å bruke pomodoro metoden, eller nettsider som lifeat.io for å lytte til musikk eller lage en positiv studieatmosfære? Kanskje du ikke har muligheten å møte venner for å studere, da kan man kanskje møtes online isteden.

Det finnes mange muligheter, og eksamenstiden, selv om den er tung, kan bli lettere.


Les også:

Eksamensprep og studieplanlegging

Topp 10 podkaster for helsepersonell

Unngå burn-out – en kunst?

Fra nettbutikken: