Gode tips for å overleve i det pre-hospitale faget

Mine tips og triks som kan være fine å huske på når du jobber i ambulansen. Dette er ting jeg har lært under læretiden min, eller har funnet ut av selv.

Skrevet av: Anne-Kari Vangen, ambulanselæring på 2. året

1. Frokost

Jeg kommer alltid 30 minutter før vakten min begynner for å skifte til ren uniform, og for å spise frokost. Jeg gjør dette fordi vi kan bli sendt ut på oppdrag med en gang vi begynner skiftet, og blir det veldig travelt kan det gå en del timer før man får lunsj.

Derfor spiser jeg frokost, slik at jeg er mett og god akkurat før vakten begynner. Jeg starter alltid med to grove brødskiver med noe godt pålegg og en form for yoghurt med bær, en energidrikk (har ikke begynt å drikke kaffe enda), og et stort glass vann. Det er viktig å prøve å holde blodsukkeret stabilt gjennom vakten, slik at du ikke blir hangry.

I bilen har jeg alltid med meg 1-2 mellombarer fra Eldorado, de Orange, er min favoritt. Disse er fine slik at jeg kan fylle på om jeg blir veldig sulten.

Anne Kari Vangen-tips-vakt-cingulum
Anne Kari sine absolutt must på jobbvakt!

2. Referansekort fra Cingulum

I uniformen min har jeg referansekortet for voksne, barn, EKG, smerteskala, ISBAR-kortet og medikamentregningskortet. Når du drar ut på oppdrag er det alltid greit å se på disse for å være litt mer forberedt.

Når du har en utspørring av smerter hos en pasient, spør du om hvor kraftig pasienten opplever smerten, og da bruker man er skala fra 0 – 10. Det kan være utfordrende for en pasient å sette et tall på det, så da er smerteskalaen perfekt å bruke!

…Og skal man fortynne et medikament er det lurt å regne det ut på forhånd, og da er medikamentkortet gull!

3. Gå på do når du kan

Denne tror jeg flere er enig i. Å kjenne at du må veldig på do under et oppdrag er ikke noe kjekt! Jeg blir veldig distrahert av det, og kan fort gjøre at du slurver.

4. Rask lunsj

Jepp, denne er også viktig! Jeg pleier å lage meg mat dagen før, slik at jeg bare kan varme det opp på stasjonen. Har du opplevd å begynne å steke en pizza, og så må du plutselig ut på oppdrag? Det har jeg! Fjordland har mange gode og sunne ferdigretter som er geniale å varme opp når man må kjappe seg, eller ta med deg rester fra gårdagens middag!

Jeg er kanskje veldig opptatt av mat, men jeg vet hvor viktig dette er, og vi i dette yrket må være klar for det meste. Vi alle vet at når du er sulten, kan det være vanskelig å konsentrere seg.

5. Øve på prosedyrer og medikamenter på stasjonen

I det pre-hospitale har vi mange prosedyrer vi følger. Det varierer veldig fra foretak til foretak hva disse prosedyrene er, og det er også forskjeller i hvor mange medikamenter det er i ambulansen. Så når du har rolige dager, er det lurt å øve på dette på stasjonen sammen med kollegaene dine. Som lærling er alle fall dette viktig! Jeg er veldig heldig, da jeg er på en stasjon med folk som er faglig interessert, så vi øver når vi kan.

Anne-Kari Vangen-ambulansearbeider-cingulum
Anne-Kari på øvelse.

6. Eget stetoskop

Det skal alltid være et stetoskop i bilen og i akuttsekken (alle fall hos oss), og det å ha et eget er veldig greit! Det finnes mange ulike i forskjellige prisklasser. Jeg gikk på finn.no hvor jeg fikk kjøpt et Litermann-stetoskop. Når du undersøker en pasient er det lurt å lytte på lungene, dette fordi det er mengdetrening å høre ulyder på lungene.

7. På fritiden: hold deg fysisk aktiv

De som kjenner meg vet at jeg liker å trene. Jeg trener crossfit, styrke og løping, så jeg varierer en del. Når vi trener styrke og kondisjon er det med på å forebygge skader og sykdommer.

Anne-Kari Vangen-trening-cingulum

Vi i ambulansen bærer en del pasienter, vi må løfte på backboard, megamover (plivoduk, bæreseil osv… Kjært barn har mange navn…), stol, forflytning fra seng, og menneske direkte opp fra bakke/gulv osv. Innimellom blir ikke løftene helt optimale, selv om du fokuserer på ergonomi, og da er det bra og viktig og ha en sterk kropp som tåler å ta 1 – 3 dårlige løft innimellom.

Jeg skal senere lage et innlegg om trening, som er bra for oss som jobber i helsevesenet (stay tuned).

Det er viktig at vi tar vare på oss selv, slik at vi kan ta vare på andre!

Snakkes!

Anne-Kari Vangen


Les mer om Anne-Kari: «Si hei til våre to faste fagbloggere»


Anne-Kari-Vangen-stetoskop-cingulum2