Forskjellige typer hjertesvikt – noen ting å vite.

Hva hjertesvikt innebærer ligger klart i navnet, en del av hjertet, om ikke flere, er svekket eller skadet på en eller annen måte. Graden av hjertesvikt, og typen hjertesvikt har mye å si for behandlingsmulighetene, og hvordan en eventuell prognose ser ut. Men hvilke typer hjertesvikter finnes det?

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS.

Det finnes flere former for hjertesvikt og hjertesykdommer, og hjertesvikt er ofte et resultat av aktiv eller akutt hjertesykdom eller traume. Mange kan leve relativt komfortable liv med visse hjertesykdommer med gode rutiner, aktivisering, næringsinntak og medisinering. Det er derimot ikke alltid det er tilstrekkelig, eller at forebyggende behandling startes i tide. Blir man akutt syk er spesielt vanskelig å forebygge eller avverge videre sykdom. Kunnskap er første steget mot forebygging, og riktig respons til en mer akutt eller seriøs situasjon, som hjertesvikt, så la oss gå gjennom noen typer hjertesvikt og det du bør vite om dem.

hjertesvikt-hjertesykdommer-cingulum
Bilde: Shutterstock

Blodforsyning til hjertet

Hjertesvikt kommer av hjertets manglende evne til å utlevere nok oksygenet blod til kroppen. Hvis problemene oppstår allerede når blodet kommer inn i hjertet så kan dette gjøre det utrolig vanskelig for resten av hjertets oppgaver. Deoksygenert blod som allerede har vært ute i kroppen bringes tilbake til hjertet via vener som vena cava superior og inferior. Disse møtes og leverer over blodet til the første hjertekammeret, altså det høyre natriumet. Hvis vena cava eller atriumet er deformert, eller annerledes enn det bør kan det påvirke resten av blodstrømningen gjennom hjertet. Det høyre atriumet er som hjertets lobby som tar imot blodet og indirekte trigger videre hjerte kompressioner via sinoatrie noden og den atrioventrikulære noden.

Ved forskjellige karsykdommer, høyt blodtrykk og eventuelle medfødte hjertefeil kan mottakelsen av blod i hjertet være endret på grunn av skade eller påvirket funksjon av atriet, venene eller hjertets form generelt.

hjertesvikt-symptomer-cingulum
Bilde: Shutterstock

Blodstrømning i hjertet

Blodet forflytter seg rundt i hjertet takket være flere samvirkende faktorer som hjertemusklene, elektriske impulser, og klaffer som åpner og lukker seg ettersom hjertet kontraherer. Hvis noen av disse funksjonene er svekket eller endret vil det kunne påvirke hjertets evne til å pumpe blod ut til lungene for rteoksygenering og videre til kroppen. Klaffer som lekker eller ellers ikke fungerer som de skal fører til av hjertets evne til å pumpe rytmisk er svekket. Man kan da gjerne høre bilyder når man lytter på hjertet, og se mer uregelmessige hjerteslag. Dette kan ha en svært stor påvirkning på livskvaliteten til en person. Det finnes derimot operasjoner som kan implantere nye hjerteklaffer, eller forsøke å reparere de som er. Men en slik operasjon kan ikke garantere at man ikke får tilbakevendende hjerteproblemer med tiden.

Kardiomyopati er sykdommer som påvirker hjertemusklene og deres form og evne til å kontrahere. Dette kan komme av mange forskjellige grunner. Kardiomyopati kan komme alene som en sykdom, men kan også komme som resultat av andre sykdommer eller tilstander som for eksempel anoreksi eller medfødte muskelsykdommer.

Hjertets helse er nært knyttet til vårt aktivitetsnivå, og næringsinntak på utrolig mange nivåer. Sykdom kan være langvarig og den kan være kortvarig, som perikarditis hvis man får rett behandling tidlig. Å bruke tid på å bli kjent med sin egen helse og gjøre de nødvendige tingene for å sikre så god hjerte helse som mulig er utrolig viktig. Det kan nettopp handle om liv.


Har du lyst til å lære mer om hjertesykdommer, og hvordan du kan ta vare på din hjertehelse? Sjekk ut disse sidene:

Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL)

NHI om hjertesykdommer

Ulike hjerte- og karsykdommer – Nasjonalforeningen for Folkehelsen

Hjerte- og karsykdommer i Norge – FHI


Les også:

Pacemaker – hva gjør den og hvordan fungerer den?

Ødemer – hva er de?

Det totale helsebildet – en oppsummering

Fra nettbutikken: