Hva er PCOS?

Sykdommer som er spesifikke for kvinner trenger med forskning slik at bedre behandling og forståelse av hvordan disse kan forstås. Det er mange sykdommer og tilstander som er spesifikke for kvinner, som PCOS, som trenger bedre forståelse.

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum.

PCOS, polycystisk ovariesyndrom, er et et syndrom som påvirker ca. 15% av kvinner i Norge. Det er et syndrom som påvirker hormonproduksjonen hos kvinner, da ved å øke produksjonen av «mannlige» hormoner (også kjent som androgene hormoner). Dette er hormoner som finnes hos menn og kvinner, men som er til stede hos menn i flere ganger større mengder. Det finnes flere assosierte symptomer som sjeldne eller ingen menstruasjoner, økt hårvekst, overvekt, uren hud og infertilitet. Men hva er det egentlig, og hvordan påvirkere det de som har det?

Hva er PCOS, og hvordan kan det behandles?

Det er per dags dato ikke forsket nok på kvinnehelse, og da spesielt PCOS til å vite sikkert hvorfor dette syndromet forekommer. Det er heller ingen kjent kur, eller behandling som hjelper alle. Derimot finnes det medisiner som kan være med å balansere hormonene. Mange blir også oppfordret til å gå ned i vekt, og bruke p-piller og liknende prevensjonsmedikamenter. Men ikke alle finner at disse typer behandlinger fungerer eller hjelper. P-piller og andre prevensjonsmidler kan hjelpe med å gjøre blødninger mer forutsigbare, og noen som inneholder drospirenon som kan ha en anti-androgen effekt.

Det er ingen fasit på hvilken type prevensjonsmiddel som er best for alle med PCOS, dette må tilrettelegges individuelt. Det finnes mange ulike typer og du må i samarbeid med legen finne ut hvilken som er best for deg. I tillegg sliter omkring 75% av kvinner med påvist PCOS med å bli gravid og bære egne barn.

ultralyd-graviditet-cingulum
Kilde: pixels.com

Hvordan diagnoseres PCOS?

PCOS har tre hovedsymptomer hvor to av dem trenger å være tilstede for at man mottar diagnosen PCOS. Disser er som følger:

  • Høye nivå av mannlige kjønnshormoner, som testosteron. Dette er en tilstand kjent som hyperandrogenisme.
  • Sjeldne eller manglende menstruasjoner. Dette er en tilstand kjent som oligo-/ anovulasjon. Dette kan gjøre det mer utfordrende å bli gravid, da eggløsningen ikke er regelmessig.
  • Tilstedeværelse av mange små cyster på eggstokkene, også kjent som polycystiske eggstokker.

I tillegg kan man slite med fet hud/akne kan være et normalt funn ved PCOS da hormonbalansen kan føre til dette. Ultralyd brukes også som et mulig diagnostisk hjelpemiddel da man gjerne vil se om det er cyster tilstede på eggstokkene.

PCOS - policisztás ovárium szindróma - Sikertelen lombik utáni és medd?ség  feldolgozó terápia
Cyster på eggstokkene er et velkjent tegn på PCOS. Kilde

Å leve med et syndrom uten kur? Hvordan være en god støttespiller som helsevesen?

PCOS I seg selv er ikke sett på som en dødelig sykdom, men det fører med seg mange vonde følelser og kan tære enormt på selvbilde og den mentale helsen. Selv om man gjør alt for å holde seg på den vekten man vil ha, trener, går på diet, så er det ikke sikkert all innsatsen reflekteres i det fysiske. Uønsket, og ekstra hårvekst kan også være vanskelig for mange å godta. Og bare det å høre fra legen at du trenger bare gå ned i vekt, prøv p-piller eller liknende uten en sikker kur kan være vanskelig. Men hvordan kan vi være gode støttespillere til de som sliter med PCOS som helsepersonell?

Når vi møter på pasienter i arbeidsplassen, eller gjennom studietiden, så er det viktig at man lærer seg å se pasientene og ikke kun symptomene og sykdommen de kommer med. Hvis en pasient kommer og forklarer hvilke behandlinger som ikke har fungert, så er det viktig å vise at man lytter. Da bør man se på hvorfor disse behandlingene ikke har fungert, og hvorvidt det finnes andre behandlinger. Det er viktig å se pasienten som det mennesket og individet de er.

Kilder:

https://drdropin.no/pcos

https://www.aleris.no/medisinsk-senter/gynekolog/polycystisk-ovariesyndrom/

https://www.maja.no/seksualhelse/pcos-polycystisk-ovariesyndrom

https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/gynekologi/polycystisk-ovariesyndrom-pcos


Andre artikler:

Når et pasientbesøk er over

Pasientmøtet når pasienten er et barn

Gode tips for å overleve i det pre-hospitale faget

Produkter: